Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, MEDIJI » BAYER PREUZIMA MONSANTO I DONOSI SMRT U EUROPU: ViÅ¡e od 42 milijarde dolara za najozloglaÅ¡eniju kompaniju na svijetu

BAYER PREUZIMA MONSANTO I DONOSI SMRT U EUROPU: Više od 42 milijarde dolara za najozloglašeniju kompaniju na svijetu

bayer-monsanto-gmoKako stvari stoje, slijedeće godine ćemo ići na marš protiv Bayera, koji će prema trenutnim najavama postati novi Monsanto

Ovaj poslovni potez događa se u sjeni Međunarodnog prosvjeda protiv Monsanta koji se održava ovog vikenda.

Monsanto je objavio da su dobili ponudu njemačke tvrtke Bayer. Procjenjuje se da bi Nijemci mogli “iskreširati” i više od sadašnje tržišne cijene za američku korporaciju, koja se trenutno kreće oko 42 milijarde dolara.

Bayer je farmaceutska tvrtka koja dominira azijskim i europskim tržištima, a kupnjom Monsanta dobili bi potrebno zanje i tehnologiju za širenje posla u poljoprivredu. Nakon ovog spajanja njemačka tvrtka vladala bi farmaceutskom i poljoprivrednom industrijom, te u prozvodnji pesticida.

Upravo se Monsanto prošle godine htio odluči na isti potez kada su ponudu dali švicarskoj agrokemijskoj kompaniji Syngenta, koja ih je odbila.

Å vicarci su ponudu od 45 milijardi dolara smatrali premalenom jer se radi o iznosu koji podcjenjuje vrijednost njihove tvrtke.

Inače Monsanto je korporacija uz koju se vežu mnoge kontroverze, često ih se naziva i tvrtkom koja sije “sjeme zla” odnosno GMO sjemenje.

Monsanto prodaje sjemenje i herbicide u vrijednosti 15 milijardi dolara, što znači da bi poljoprivreda mogla činiti oko 40 posto poslovanja u zajedničkoj kompaniji, a ostatak bi činili farmaceutski i zdravstveni proizvodi.

Bayerov prijedlog dolazi u vrijeme kada se poljoprivredni sektor suočava s velikim pritiskom nakon trogodišnjeg klizanje cijena žita, koje je spustilo prihode američkih farmera na najnižu razinu u više od deset godina i prisilio tvrtke na smanjenje cijene sjemenja, smanjenje istraživanja i otpuštanje osoblja.

Monsanto je u svibnju snizio prognozu dobiti za ovu godinu i najavio otpuštanje oko 16 posto zaposlenika.

Američka tvrtka na našim je prostorima prisutna od 80-ih, a prvo sjeme hibridnog kukuruza posijano je prije pet godina. Stručnjaci pak imaju utješne riječi, Hrvatska je proglašena GMO slobodnom zemljom, pa ni njihovog ozloglašenog sjemenja, navodno nema.
 
(zagreb.info,vecernji.hr/NSP)

PORUKA JOHN LENNONA SVIM LJUDIMA: 'Svijetom upravljaju umno poremećeni ljudi'
CHARLIE HEBDO dao svoje viđenje "Pjesme Eurovizije"

Filed under: Featured, MEDIJI · Tags: , , , , , , ,

reklama