Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, MEDIJI » BAYER PREUZIMA MONSANTO I DONOSI SMRT U EUROPU: Vi┼íe od 42 milijarde dolara za najozlogla┼íeniju kompaniju na svijetu

BAYER PREUZIMA MONSANTO I DONOSI SMRT U EUROPU: Više od 42 milijarde dolara za najozloglašeniju kompaniju na svijetu

bayer-monsanto-gmoKako stvari stoje, slijedeće godine ćemo ići na marš protiv Bayera, koji će prema trenutnim najavama postati novi Monsanto

Ovaj poslovni potez doga─Ĺa se u sjeni Me─Ĺunarodnog prosvjeda protiv Monsanta koji se odr┼żava ovog vikenda.

Monsanto je objavio da su dobili ponudu njema─Źke tvrtke Bayer. Procjenjuje se da bi Nijemci mogli ÔÇťiskre┼íiratiÔÇŁ i vi┼íe od sada┼ínje tr┼żi┼íne cijene za ameri─Źku korporaciju, koja se trenutno kre─çe oko 42 milijarde dolara.

Bayer je farmaceutska tvrtka koja dominira azijskim i europskim tr┼żi┼ítima, a kupnjom Monsanta dobili bi potrebno zanje i tehnologiju za ┼íirenje posla u poljoprivredu. Nakon ovog spajanja njema─Źka tvrtka vladala bi farmaceutskom i poljoprivrednom industrijom, te u prozvodnji pesticida.

Upravo se Monsanto pro┼íle godine htio odlu─Źi na isti potez kada su ponudu dali ┼ívicarskoj agrokemijskoj kompaniji Syngenta, koja ih je odbila.

Švicarci su ponudu od 45 milijardi dolara smatrali premalenom jer se radi o iznosu koji podcjenjuje vrijednost njihove tvrtke.

Ina─Źe Monsanto je korporacija uz koju se ve┼żu mnoge kontroverze, ─Źesto ih se naziva i tvrtkom koja sije ÔÇťsjeme zlaÔÇŁ odnosno GMO sjemenje.

Monsanto prodaje sjemenje i herbicide u vrijednosti 15 milijardi dolara, ┼íto zna─Źi da bi poljoprivreda mogla ─Źiniti oko 40 posto poslovanja u zajedni─Źkoj kompaniji, a ostatak bi ─Źinili farmaceutski i zdravstveni proizvodi.

Bayerov prijedlog dolazi u vrijeme kada se poljoprivredni sektor suo─Źava s velikim pritiskom nakon trogodi┼ínjeg klizanje cijena ┼żita, koje je spustilo prihode ameri─Źkih farmera na najni┼żu razinu u vi┼íe od deset godina i prisilio tvrtke na smanjenje cijene sjemenja, smanjenje istra┼żivanja i otpu┼ítanje osoblja.

Monsanto je u svibnju snizio prognozu dobiti za ovu godinu i najavio otpuštanje oko 16 posto zaposlenika.

Ameri─Źka tvrtka na na┼íim je prostorima prisutna od 80-ih, a prvo sjeme hibridnog kukuruza posijano je prije pet godina. Stru─Źnjaci pak imaju utje┼íne rije─Źi, Hrvatska je progla┼íena GMO slobodnom zemljom, pa ni njihovog ozlogla┼íenog sjemenja, navodno nema.
 
(zagreb.info,vecernji.hr/NSP)

Filed under: Featured, MEDIJI · Tags: , , , , , , ,