Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, MEDIJI » BAYER PREUZIMA MONSANTO I DONOSI SMRT U EUROPU: Više od 42 milijarde dolara za najozloglašeniju kompaniju na svijetu

BAYER PREUZIMA MONSANTO I DONOSI SMRT U EUROPU: Više od 42 milijarde dolara za najozloglašeniju kompaniju na svijetu

bayer-monsanto-gmoKako stvari stoje, slijedeće godine ćemo ići na marš protiv Bayera, koji će prema trenutnim najavama postati novi Monsanto

Ovaj poslovni potez događa se u sjeni Međunarodnog prosvjeda protiv Monsanta koji se održava ovog vikenda.

Monsanto je objavio da su dobili ponudu njemačke tvrtke Bayer. Procjenjuje se da bi Nijemci mogli “iskreširati” i više od sadašnje tržišne cijene za američku korporaciju, koja se trenutno kreće oko 42 milijarde dolara.

Bayer je farmaceutska tvrtka koja dominira azijskim i europskim tržištima, a kupnjom Monsanta dobili bi potrebno zanje i tehnologiju za širenje posla u poljoprivredu. Nakon ovog spajanja njemačka tvrtka vladala bi farmaceutskom i poljoprivrednom industrijom, te u prozvodnji pesticida.

Upravo se Monsanto prošle godine htio odluči na isti potez kada su ponudu dali švicarskoj agrokemijskoj kompaniji Syngenta, koja ih je odbila.

Švicarci su ponudu od 45 milijardi dolara smatrali premalenom jer se radi o iznosu koji podcjenjuje vrijednost njihove tvrtke.


Inače Monsanto je korporacija uz koju se vežu mnoge kontroverze, često ih se naziva i tvrtkom koja sije “sjeme zla” odnosno GMO sjemenje.

Monsanto prodaje sjemenje i herbicide u vrijednosti 15 milijardi dolara, što znači da bi poljoprivreda mogla činiti oko 40 posto poslovanja u zajedničkoj kompaniji, a ostatak bi činili farmaceutski i zdravstveni proizvodi.

Bayerov prijedlog dolazi u vrijeme kada se poljoprivredni sektor suočava s velikim pritiskom nakon trogodišnjeg klizanje cijena žita, koje je spustilo prihode američkih farmera na najnižu razinu u više od deset godina i prisilio tvrtke na smanjenje cijene sjemenja, smanjenje istraživanja i otpuštanje osoblja.

Monsanto je u svibnju snizio prognozu dobiti za ovu godinu i najavio otpuštanje oko 16 posto zaposlenika.

Američka tvrtka na našim je prostorima prisutna od 80-ih, a prvo sjeme hibridnog kukuruza posijano je prije pet godina. Stručnjaci pak imaju utješne riječi, Hrvatska je proglašena GMO slobodnom zemljom, pa ni njihovog ozloglašenog sjemenja, navodno nema.
 
(zagreb.info,vecernji.hr/NSP)

Filed under: Featured, MEDIJI · Tags: , , , , , , ,