Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Ruska kompanija pobijedila savršeni Googlov ‘FaceNet’ na SP u prepoznavanju lica

Ruska kompanija pobijedila savršeni Googlov ‘FaceNet’ na SP u prepoznavanju lica

google-facenetRuska kompanija “N-Tech.Lab” pobijedila je na svjetskom prvenstvu u prepoznavanju lica “The MegaFace Benchmark”, koje je organizovao Washingtonski univerzitet

Algoritam koji su razradili ruski programeri ostavio je iza sebe više od 100 konkurenta, uključujući i “Googleov” program Facenet.

Ruska kompanija koristi tehnologije neuronskih mreža, pa njen algoritam može prepoznati do 73,3 posto lica na više od milion slika.

“Googleov” Facenet zauzeo je drugo mjesto, dok je algoritam programera sa Pekinškog univerziteta dobio brončanu medalju.

Osnivač “N-Tech.Lab” Artjom Kuharenko je završio Moskovski državni univerzitet “Lomonosov”. Prije nego što je osnovao vlastitu kompaniju, mladi programer je sarađivao sa “Samsungom” i američkim laboratorijem “E-lab”.

Kuhareko kaže da njegova kompanija planira napraviti nekoliko kompjuterskih programa i naći investicije za nove projekte – na primjer servis za upoznavanje, na kojem bi korisnici mogli tražiti ljude određenog vanjskog izgleda.

Osim toga, tehnologiju prepoznavanja lica bi mogla koristiti i policija, kako bi uz pomoć snimaka dobijenih sa nadzornih kamera identificirala osumnjičene za zločine.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(sputniknews.com)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,