Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Ruska kompanija pobijedila savr┼íeni Googlov ‘FaceNet’ na SP u prepoznavanju lica

Ruska kompanija pobijedila savr┼íeni Googlov ‘FaceNet’ na SP u prepoznavanju lica

google-facenetRuska kompanija “N-Tech.Lab” pobijedila je na svjetskom prvenstvu u prepoznavanju lica “The MegaFace Benchmark”, koje je organizovao Washingtonski univerzitet

Algoritam koji su razradili ruski programeri ostavio je iza sebe vi┼íe od 100 konkurenta, uklju─Źuju─çi i “Googleov” program Facenet.

Ruska kompanija koristi tehnologije neuronskih mre┼ża, pa njen algoritam mo┼że prepoznati do 73,3 posto lica na vi┼íe od milion slika.

“Googleov” Facenet zauzeo je drugo mjesto, dok je algoritam programera sa Pekin┼íkog univerziteta dobio bron─Źanu medalju.

Osniva─Ź “N-Tech.Lab” Artjom Kuharenko je zavr┼íio Moskovski dr┼żavni univerzitet “Lomonosov”. Prije nego ┼íto je osnovao vlastitu kompaniju, mladi programer je sara─Ĺivao sa “Samsungom” i ameri─Źkim laboratorijem “E-lab”.

Kuhareko ka┼że da njegova kompanija planira napraviti nekoliko kompjuterskih programa i na─çi investicije za nove projekte – na primjer servis za upoznavanje, na kojem bi korisnici mogli tra┼żiti ljude odre─Ĺenog vanjskog izgleda.

Osim toga, tehnologiju prepoznavanja lica bi mogla koristiti i policija, kako bi uz pomo─ç snimaka dobijenih sa nadzornih kamera identificirala osumnji─Źene za zlo─Źine.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(sputniknews.com)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,