Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Najve─ça politi─Źka stranka na Islandu je sada “Piratska Stranka” – i to je nevjerojatno!

Najve─ça politi─Źka stranka na Islandu je sada “Piratska Stranka” – i to je nevjerojatno!

piratska-strankaIslandska anti-establishment Piratska stranka i dalje vodi na dr┼żavnim anketama kao najpopularniji izbor za sljede─çe izbore

Stranka – ─Źiji temelji uklju─Źuju internet slobode, dekriminalizaciju droge i otvorenu demokraciju – dosljedno je vodila na anketama za pro┼ílu godinu, a kao rezultat toga, osigurala je vi┼íe sredstava od bilo koje konkurentske stranke.

Financijska kriza iz 2008. godine je te┼íko pogodila Island. Sljede─çe godine, kruna je bila podcijenjena za oko 50%, nezaposlenost se udvostru─Źila.

Čudesno, zemlja se uzdigla iz pepela i postala jedan od europskih top zemalja u pogledu rasta. (za razliku od balkanskih zemalja koje su 2008. ušle u krizu).

U novije vrijeme, politi─Źki establi┼íment Islanda je u mete┼żu, jer su tri ministri bila upletena u globalni skandal sa “Panamskim papirima”.

Unato─Ź njihovoj borbi, ili mo┼żda upravo zbog toga, popis razloga zbog kojih bi se trebali diviti Islan─Ĺanima je sve ve─çi. Bilo je tako─Ĺer i vi┼íe pravomo─çnih presuda bankara i curenja dokumenata o offchore ilegalnim ra─Źunima ┼íto je natjeralo 10% populacije Islanda da krene na ulice i svrgne premijera.

Radikalno odbijanje Islan─Ĺana da se klanjaju i prihvate korupciju nametnutu od strane establi┼ímenta je vrijedno divljenja.

Zbog toga, porast popularnosti Piratske Stranke dolazi kao malo iznena─Ĺenje. Nedavne ankete ukazuju da ih gotovo pola nacije podr┼żava. U Islandu, financijska potpora politi─Źkim strankama se dodjeljuje na temelju koliko uspjeha stranke imaju na anketama.

Iako stranka nema formalno vodstvo, ─Źelnica parlamentarne skupine i glasnogovornica, Birgitta Jonsdottir, rekla je da ne o─Źekuje sredstva.

Tvrde─çi da je kampanja Piratske stranke, financirana od donacija.

“Nismo o─Źekivali ovo. Mi ne brinemo. Demokracija se ne vrti oko dobivanja hrpe novca od vlade”, ona je dodala.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,