Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Najveća politička stranka na Islandu je sada “Piratska Stranka” – i to je nevjerojatno!

Najveća politička stranka na Islandu je sada “Piratska Stranka” – i to je nevjerojatno!

piratska-strankaIslandska anti-establishment Piratska stranka i dalje vodi na državnim anketama kao najpopularniji izbor za sljedeće izbore

Stranka – čiji temelji uključuju internet slobode, dekriminalizaciju droge i otvorenu demokraciju – dosljedno je vodila na anketama za prošlu godinu, a kao rezultat toga, osigurala je više sredstava od bilo koje konkurentske stranke.

Financijska kriza iz 2008. godine je teško pogodila Island. Sljedeće godine, kruna je bila podcijenjena za oko 50%, nezaposlenost se udvostručila.

Čudesno, zemlja se uzdigla iz pepela i postala jedan od europskih top zemalja u pogledu rasta. (za razliku od balkanskih zemalja koje su 2008. ušle u krizu).

U novije vrijeme, politički establišment Islanda je u metežu, jer su tri ministri bila upletena u globalni skandal sa “Panamskim papirima”.

Unatoč njihovoj borbi, ili možda upravo zbog toga, popis razloga zbog kojih bi se trebali diviti Islanđanima je sve veći. Bilo je također i više pravomoćnih presuda bankara i curenja dokumenata o offchore ilegalnim računima što je natjeralo 10% populacije Islanda da krene na ulice i svrgne premijera.

Radikalno odbijanje Islanđana da se klanjaju i prihvate korupciju nametnutu od strane establišmenta je vrijedno divljenja.

Zbog toga, porast popularnosti Piratske Stranke dolazi kao malo iznenađenje. Nedavne ankete ukazuju da ih gotovo pola nacije podržava. U Islandu, financijska potpora političkim strankama se dodjeljuje na temelju koliko uspjeha stranke imaju na anketama.

Iako stranka nema formalno vodstvo, čelnica parlamentarne skupine i glasnogovornica, Birgitta Jonsdottir, rekla je da ne očekuje sredstva.

Tvrdeći da je kampanja Piratske stranke, financirana od donacija.

“Nismo očekivali ovo. Mi ne brinemo. Demokracija se ne vrti oko dobivanja hrpe novca od vlade”, ona je dodala.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,