Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » UDARNA VIJEST: Senat usvojio prijedlog zakona koji dopušta omogućava američkim obiteljima da podignu optužnice protiv Saudijske Arabije zbog napada 11. rujna

UDARNA VIJEST: Senat usvojio prijedlog zakona koji dopušta omogućava američkim obiteljima da podignu optužnice protiv Saudijske Arabije zbog napada 11. rujna

obama-arabija-11-rujanAmerički Senat jučer je jednoglasno usvojio prijedlog zakona koji omogućava Amerikancima da tuže druge države za terorističke napade na američkom tlu, unatoč snažnoj opoziciji iz Bijele kuće

U zapanjujućem ukoru predsjednika Obame na upozorenje od veta, i prijetnjom Saudijske Arabije da će pokušati srušiti američku ekonomiju rasprodajući svoje američke posjede, američki Senat je jednoglasno usvojio prijedlog zakona koji bi omogućio Amerikancima da tuže strane vlade za terorističke napade počinjena na tlu Amerike.

U jednom od veoma rijetkih trenutaka, Senat je jednoglasno glasovao za “Pravdu protiv sponzora akta terorizma” pod pokroviteljstvom John Cornyna i Chuck Shumera.

Zakonodavstvo se sada seli u SAD Zastupnički dom, koji ima svoju verziju zakona.

“Ovaj zakon je vrlo blizak i drag je mome srcu jer sam građanin New Yorka, i to bi omogućilo žrtvama 9/11 da slijede barem nekakvu malu mjeru pravde”, rekao je senator Charles Schumer, demokrat iz New Yorka.

Izglasani prijedlog zakona ne podržava poznatog ratni jastreb, senator južne Karoline Lindsey Graham, navodeći zabrinutost da će potencijalni zakon omogućiti stranim vladama da krenu podizati tužbe protiv CIA-e koja je u zadnjih 50 godina izazivala revolucije širom svijeta. No nedavno je Graham odustao od nepodržavanje ovog zakona.

Dvostranački prijedlog zakona je još više potaknuo prijetnje i poljuljao već napete odnose ovih dviju zemalja u svezi dugogodišnjeg saveza kroz petrodolar između SAD-a i Saudijske Arabije.

Kao što smo ranije izvijestili, Saudijci su upozorili Obaminu upravu da, ako prijedlog zakona postane zakon, kraljevstvo će prodati svoje vlastite udjele u SAD-u i pokušati srušiti američku ekonomiju.

U odgovoru, Bijela kuća predsjednika Obame je jasno namjeravala staviti veto na prijedlog zakona, koji ako bi prošao otvorio bi se put za podizanje optužnica obitelji žrtava 11. rujna protiv Saudijske Arabije.

“S obzirom na dug popis problema koji su vezani za 11. rujna … teško je zamisliti scenarij u kojem bi predsjednik potpisao zakon, koji je trenutno u izradi”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće tajnik Josh Earnest prošlog mjeseca, i nastavio, “Zemlja s modernim i velikim gospodarstvom kao što je Saudijska Arabija ne bi imala koristi od destabilizacije globalnog financijskog tržišta, kao ni Sjedinjene Države.”

Prijedlog zakona se suočava sa otporom u Zastupničkom domu, kao i sa zvučnicima poput Paul Ryana: “Mislim da ga moramo dobro pregledati ovaj zakon kako bi bili sigurni da ne činimo pogreške sa našim saveznicima i da ne uhvatimo ljude u to koji ne bi trebali biti uhvaćeni u to”, rekao je prošlog mjeseca.

Navodeći suvereni imunitet, savezni sudac je izbacio tužbe od strane obitelji žrtava 9/11 protiv Saudijske Arabije u rujnu 2015. Međutim prema zakonu Cornyn-Schumer, Rijad bi mogao biti tužen zbog napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon i zbog ubojstva američkih građana na američkom tlu, navodi se u izvješću RT-a.

“Ako otvaraju mogućnost da pojedinci u SAD-u mogu rutinski tužiti ostale vlade, onda se otvara mogućnost da i SAD bude neprestano tužena od pojedinaca u drugim zemljama”, rekao je Obama u intervjuu za CBS News.

Naravno, uprava ne može izravno priznati da su pokušavali zadržati istinu o događajima 9/11.

U osnovi, američka vlada strahuje da bi za svoja globalna teroristička nedjela, potican od strane CIA-e, koja će također biti raskrinkana, mogla biti tužena od strane drugih naroda – gotovo nezamislivo scenarij za one koji su na vlasti.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , , , ,