Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » DOSTA JE BILO! Iran ─çe tu┼żiti SAD za 63 godina sankcija

DOSTA JE BILO! Iran ─çe tu┼żiti SAD za 63 godina sankcija

iran-tuzba-sadIranski parlament je dao preliminarno odobrenje zahtijeva od vlade da tu┼żi SAD za ┼ítetu koja je zemlja pretrpjela kao rezultat neprijateljskih poteza SAD-a tijekom posljednjih 63 godine

Prema izvještaju iranske novinske agencije IRNA, iranska parlament je imao sjednicu preliminarnog glasovanja u Teheranu u nedjelju

Sputnik News izvještava:

Zakon poziva Vladu da poduzme pravne korake protiv ameri─Źke vlade na me─Ĺunarodnom sudu.

Glasanje je slijedilo nakon otpu┼ítanje nedavno skinute oznake tajnosti sa dokumenata koji sadr┼że podatke o CIA-orkestriranom svrgavanju premijera Mohammeda Mossadegha prije 60 godina.

Iran tako─Ĺer priprema me─Ĺunarodne pravne radnje da povrati gotovo $ 2 milijarde dolara koje je Vrhovni sud SAD-a naredio da se pla─ça kao naknadu za ameri─Źke ┼żrtve teroristi─Źkih napada, izjavio je nedavno predsjednik Hasan Rohani.

“Mi ─çemo uskoro preuzeti slu─Źaj od 2 milijarde $ dolara na me─Ĺunarodnom sudu”, rekao je Rouhani u televizijskom govoru.

“Ne─çemo dopustiti SAD-u da proguta taj novac tako lako”, rekao je predsjednik mno┼ítvu tisu─ça u jugoisto─Źnom gradu Kermanu.
 
Iranski zastupnici tako─Ĺer zahtijevaju naknadu za moralnu i materijalnu ┼ítetu koju je zemlja pretrpjela tijekom rata 1980-1988┬á sa ameri─Źkim saveznikom Irakom, koji je odnio ┼żivote 223.000 iranskih vojnika. (izvor)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,