Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » Ne dopustite da Amerikanci stavljaju hormone i pesticide u našu hranu, upozorava Jamie Oliver

Ne dopustite da Amerikanci stavljaju hormone i pesticide u našu hranu, upozorava Jamie Oliver

jamie-hranaJamie Oliver planira kampanju za zaustavljanje britanskog standarda hrane koja se spušta kako bi dopustio američki uvoz hrane koja je nampumpana pesticidima i hormonima u Veliku Britaniju

TV kuhar se nada da će intervenirati da se zaustavi trgovinski sporazum TTIP između Europske unije i SAD-a čiji je cilj uklanjanje trgovinskih barijera između zemalja članica.

Gospodin Oliver, 39, tvrdi da bi “opasni” sporazum Partnerstva za transatlantsku trgovinu i ulaganja (Transatlantic Trade and Investment. Partnership – TTIP) mogao poništiti desetljeća rada da se zabrane štetne stvari u hrani – stavljanja hormona rasta i pesticida u meso.

Ista ograničenja ne postoje u Americi – i zasada, ako američke tvrtke žele izvoziti hranu u EU moraju osigurati da ispunjava više standarde.

U razgovoru za The Times, gospodin Oliver je rekao: “TTIP ima kapacitet da bude vrlo negativan za britansko javno zdravstvo, britanske tvrtke i britanske poljoprivrednike.”

‘Nemamo hormone u našem mesu, to je zabranjeno. Ali to tamo nije zabranjeno. Nemamo stotine otrova i pesticida koji su se dokazali kancerogenima. Oni imaju. Njihovi zakoni, njihov set-up, njihovi sigurnosni propisi nisu ni blizu naših.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , , , , ,