Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » KONAČNO OTKRIVENO: CIA imala prste u uhićenju Nelsona Mandele 1962. godine

KONAČNO OTKRIVENO: CIA imala prste u uhićenju Nelsona Mandele 1962. godine

nelson-mandelaBivši agent CIA konačno je potvrdio ono u što je cijeli svijet sumnjao – američka agencija stajala je iza uhićenja Nelsona Mendele i njegovog 27-godišnjeg robijanja

Dva tjedna prije nego što je “pokajnik” 88-godišnji špijun CIA Donald Rickard umro, ispovjedio se filmskom redatelju Johnu Irvinu i potvrdio je da je vrh agencija stajao iza uhićenja Mandele, navodi “Sunday Times”.

Rickard je branio akciju uhićenja najtraženijeg čovjeka Južne Afrike 1962. obrazlažući da je bilo neophodno uhititi “najopasnijeg svjetskog komunistu izvan Sovjetskog Saveza”.

Rickard, koji je službeno radio kao američki vicekonzul u južnoafričkom gradu Durbanu, rekao je da je Mandela bio na putu za Natal, putujući između Johanseburga i Durbana.

“Saznao sam kad i kako Mandela putuje i bio sam uključen u njegovo uhićenje”, rekao je Rikard, prenosi “France 24″.

Bivši špijun nije objasnio odakle je dobio informaciju, ali je rekao da vjeruje da je Mandela bio “potpuno pod kontrolom Sovjetskog Saveza, komunistička igračka” i da je pokušao potaknuti narod Natala na masovnu pobunu protiv režima aparthejda.

“Natal je ključao u to vrijeme i Mandela je mogao izazvati rat. Ako bi ojačale sovjetske snage, Sjedinjene Države bi se morale umiješati i stvari su mogle da otići dovraga”, rekao je Rickard.

“Bili smo na rubu u to vrijeme i tome se moralo stati na kraj, što je značilo da Mandela mora biti uhićen i ja sam stavio točku na tu situaciju”, dodao je on.

Nakon uhićenja, Mandela je proveo gotovo 28 godina u zatvoru prije nego što je postao prvi južnoafrički predsjednik nakon aparthejda 1994. i jedan od najcjenjenijih boraca za ljudska prava u povijesti.

Redatelj Irvin pokušava rekonstruirati posljednje mjesece uoči Mandelinog uhićenja u biografskom filmu “Mandelin pištolj”, koji bi trebao imati svoju pretpremijeru na Canneskom festivalu.

Aktivista Ryan Shapiro pokrenuo je u SAD legalnu akciju protiv FBI, CIA i Agencije za nacionalnu sigurnost 2014. godine zbog izbjegavanja ovih agencija da dostave javnosti vladine dokumente iz razdoblja uhićenja Mandele, u skladu sa zahtjevom po Dekretu o slobodi informiranja.

U ožujku ove godine sudac prekršajnog suda presudio je protiv zahtjeva CIA da se odbije zahtjev za otvaranje dokumenta.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,