Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Lijekovi koje uzimamo svako malo za sve živo nam vjerojatno mijenjaju mozak, i ne na dobar način

Lijekovi koje uzimamo svako malo za sve živo nam vjerojatno mijenjaju mozak, i ne na dobar način

lijek-mozakLijekovi za prehladu, alergije, depresiju i visoki tlak možda uzrokuju demenciju

Lijekovi koji se uzimaju za prehladu, alergije, depresiju, visoki tlak i srčane bolesti već se dugo povezuju sa smanjenjem kognitivnih sposobnosti i demencijom. Nedavna istraživanja donose neka nova saznanja koja bi mogla potvrditi povezanost lijekova i nastalih promjena.

Lijekovi pod nazivom antikolinergici spriječavaju neurotransmiter acetilkolin da djeluje uobičajeno u živčanom sustavu. Zna se da na taj način, mogu dovesti do neugodnih gastrointestinalnih, respiratornih ili urinarnih simptoma.

Smanjen volumen mozga

U novim anallizama znanstvenici su promatrali snimke mozga i rezultate kognitivniih testova oko 450 pacijenata starijih odraslih osoba uključujući i njih 60 koji su uzimali takve lijekove barem mjesec dana. Nitko od sudionika nije imao demenciju ili druge simptome Alzheimera.

Snimke mozga ljudi koji su uzimali antikolingerike pokazale su smanjenje razine procesuranja glukoze, što je rani znak Alzheimera. Pacijenti koji su koristili takve lijekove imali su smanjeni volumen mozga i zadebljanja u nekim regijama povezanima sa kognitivnim funkcijama. Na testovima trenutne memorije pokazali su lošije rezultate.

Alternativne terapije

Postoji cijeli niz koristi od ovih lijekova koji možda nadjačavaju ustanovljene rizike smanjenja kognitivnih sposobnosti. No, ipak prije uzimanja antikolinerika treba vidjeti koje su alternativne terapije dostupne za liječenje određenih bolesti.

Autori studije priznaju ograničenja u svojoj studiji, kao mali broj sudionika. Nije još niti jasno da li doziranje lijeka ili davanje kroz kraće vrijeme ima kakvu ulogu. Ipak studija je značajna i dodaje dokaze koji povezuju lijekove sa kognitivnim problemima u kasnijem životu i nudi nove dokaze koji povezuju antikolinerike sa kognitivnim otklonima.
 
(telegram.hr)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,