Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » HRVATSKA po prvi put u svojoj povijesti ilegalno ušla naoružanom vojskom u neutralnu Austriju

HRVATSKA po prvi put u svojoj povijesti ilegalno ušla naoružanom vojskom u neutralnu Austriju

gafvojskebleiburgPočasnom vodu državne hrvatske vojske danas je uoči komemoracije u Bleiburgu oduzeto oružje od strane austrijske policije

Prema pisanju Index-a, austrijska policija zaustavila je počasni vod HV-a i ne dozvoljava im pristup komemoraciji.

Austrijska policija odvela je pripadnike HV-a oko kilometar dalje od komemoracije te svaku pušku fotografirala posebno.

Cijeli je skandal komentirao je HNS-ov Boris Blažeković, bivši izaslanik Hrvatskog sabora u parlamentarnoj skupštini NATO-a.

“Vojska naoružana ne smije preko granice ukoliko to ne dozvoli Vlada, potvrdi Sabor te na kraju predsjednica. To je nedozvoljivo i taj dilentantizam u ponašanju unutar države danas je prava sramota. Naprosto je nedopustivo da se takve stvari dešavaju, očito tu nitko ne zna kako se država vodi. Za dva vojnika koji sudjeluju na misiji u Somaliji Sabor je morao odobriti odlazak s oružjem preko granica”, objasnio je Blažeković.

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je kako nije uvijek pravilo da Sabor specijalno dozvoljava odlazak naoružanih vojnika preko granice, već samo kad se radi o vojnim misijama. Ipak, radi se definitivno o veliko gafu.

“To je ozbiljan gaf”

“Ne radi se nužno o pogrešci, no problem je s aspekta Austrije, kojoj je neprihvatljivo da tuđa vojska ulazi na njihov teritorij. Hrvatska je tu napravila ozbiljan gaf, jer nije provjerila kako i pod kojim uvjetima to može učiniti”, rekao je Josipović.

Vojni analitičar Igor Tabak također je komentirao incident.

“Iako je na prvi pogled prelazak snaga OS RH preko državne granice reguliran i Ustavom i zakonom, tu očigledno postoje povremene situacije u kojima se ljudi “snađu”. Tako se moglo naći primjera da su dozvole od Sabora za prelazak granice bile tražene u ponekim sportskim i ceremonijalnim prilikama, a opet vidljivo je da postoji čitav niz situacija kada to i nije rađeno – barem ne na način vidljiv javnosti.

Sudjelovanje na stranim paradama, hodočašće u uniformama, pa onda i današnji incident u Bleiburgu pokazuju da tu ima mjesta ili dodatnom pravnom reguliranju ili odgovornosti. U međuvremenu, treba i službeno provjeriti je li možda Sabor ipak ispunio jednu od svojih osnovnih ovlasti čije bi zanemarivanje predstavljalo širi društveni problem”, objasnio je Tabak.

Austrija je inače jedna od trajno neutralnih zemalja. Hrvatska vojska prekršila je sva pravila, ušavši kao NATO članica na teritorij neutralne zemlje.
 
(index.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,