Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » CHOMSKI: Amerika se suo─Źava s izazovima na svim stranama i gubi svoje dominantne pozicije

CHOMSKI: Amerika se suo─Źava s izazovima na svim stranama i gubi svoje dominantne pozicije

chomsky-amerikaPROCJENJUJE DA JE “AMERI─îKOM PORETKU” UPU─ćEN IZAZOV SA TRI STRANE SVIJETA

Sjedinjene Dr┼żave se suo─Źavaju s izazovima na sve strane i gube svoje dominantne pozicije na me─Ĺunarodnoj areni – ocijenio je Noam Chomsky u eseju objavljenom na sajtu TomDispatch.com.

Svjetski poznati ameri─Źki lingvista, filozof i povjesni─Źar ukazao je da SAD imaju nekoliko razloga da budu zabrinute povodom pitanja “tko vlada svijetom”.

Pritom je prvo podsjetio da je vojna mo─ç od zavr┼íetka hladnog rata igrala klju─Źnu ulogu u me─Ĺunarodnoj politici Washingtona. Pa precizirao da se to najbolje vidjelo u Isto─Źnoj Aziji – gdje se Ratna mornarica SAD odnosi prema Ju┼żnom Kineskom moru kao prema “unutarnjem jezeru”, zatim u Europi – gdje djeluje NATO, i na Bliskom Istoku.

U svakoj od te tri regije – nagla┼íava Chomsky – ameri─Źkom “poretku sigurnosti” upu─çen je izazov.

Chomsky u tom kontekstu podvla─Źi: fundamentalno pitanje me─Ĺunarodne politike je – da li ─çe Washington smo─çi snage i biti spreman priznati pravo drugih dr┼żava na vlastite zone utjecaja.

On procjenjuje da je mogu─ç konflikt izme─Ĺu Rusije i NATO-a povodom isto─Źne Europe i navodi da taj konflikt ima pretpovijest.

Nakon raspada SSSR, Zapad se odlu─Źio za ┼íirenje NATO saveza. Zapravo, izme─Ĺu dva koncepta iz 90-ih – ┼íirenja Europske unije (NATO) i formiranja Europe od Lisabona do Vladivostoka – izabrao je prvi (┼íirenje EU-NATO). Jer, u konceptu “Velike Europe” je vidio “veliku Rusiju”, a njoj je bilo namijenjeno daljnje slabljenje i destrukcija.

Chomsky posebno nagla┼íava da je Vladimir Putin namjeru saveza da usisa i Gruziju i Ukrajinu s razlogom do┼żivio kao prijetnju svojoj dr┼żavi:

“To je isto kao da su Meksiko i Kanada razmatrali mogu─çnost da se priklju─Źe Var┼íavkom paktu. Treba li nagla┼íavati da bi CIA takav poku┼íaj presjekla masimalno surovo?! “

Chomsky zaklju─Źuje da SAD moraju shvatiti “Putinovu logiku”. To je neophodno jer su se radi “doslovno o pre┼żivljavanju svijeta”.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,