Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » CHOMSKI: Amerika se suočava s izazovima na svim stranama i gubi svoje dominantne pozicije

CHOMSKI: Amerika se suočava s izazovima na svim stranama i gubi svoje dominantne pozicije

chomsky-amerikaPROCJENJUJE DA JE “AMERIČKOM PORETKU” UPUĆEN IZAZOV SA TRI STRANE SVIJETA

Sjedinjene Države se suočavaju s izazovima na sve strane i gube svoje dominantne pozicije na međunarodnoj areni – ocijenio je Noam Chomsky u eseju objavljenom na sajtu TomDispatch.com.

Svjetski poznati američki lingvista, filozof i povjesničar ukazao je da SAD imaju nekoliko razloga da budu zabrinute povodom pitanja “tko vlada svijetom”.

Pritom je prvo podsjetio da je vojna moć od završetka hladnog rata igrala ključnu ulogu u međunarodnoj politici Washingtona. Pa precizirao da se to najbolje vidjelo u Istočnoj Aziji – gdje se Ratna mornarica SAD odnosi prema Južnom Kineskom moru kao prema “unutarnjem jezeru”, zatim u Europi – gdje djeluje NATO, i na Bliskom Istoku.

U svakoj od te tri regije – naglašava Chomsky – američkom “poretku sigurnosti” upućen je izazov.

Chomsky u tom kontekstu podvlači: fundamentalno pitanje međunarodne politike je – da li će Washington smoći snage i biti spreman priznati pravo drugih država na vlastite zone utjecaja.

On procjenjuje da je moguć konflikt između Rusije i NATO-a povodom istočne Europe i navodi da taj konflikt ima pretpovijest.

Nakon raspada SSSR, Zapad se odlučio za širenje NATO saveza. Zapravo, između dva koncepta iz 90-ih – širenja Europske unije (NATO) i formiranja Europe od Lisabona do Vladivostoka – izabrao je prvi (širenje EU-NATO). Jer, u konceptu “Velike Europe” je vidio “veliku Rusiju”, a njoj je bilo namijenjeno daljnje slabljenje i destrukcija.

Chomsky posebno naglašava da je Vladimir Putin namjeru saveza da usisa i Gruziju i Ukrajinu s razlogom doživio kao prijetnju svojoj državi:

“To je isto kao da su Meksiko i Kanada razmatrali mogućnost da se priključe Varšavkom paktu. Treba li naglašavati da bi CIA takav pokušaj presjekla masimalno surovo?! “

Chomsky zaključuje da SAD moraju shvatiti “Putinovu logiku”. To je neophodno jer su se radi “doslovno o preživljavanju svijeta”.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,