Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » ŠTO SE DOGAĐA? Središnje banke panično KUPUJU ZLATO

ŠTO SE DOGAĐA? Središnje banke panično KUPUJU ZLATO

zlato-rezerveSredišnje banke su počele panično kupovati zlato jer statistike pokazuju da je cijena zlata porasla za 19% u zadnjih 15 mjeseci

Cijena zlata je nedavno prešao 1300 $ po unci po prvi put, zbog iznenadnog vala potražnje banaka.

Businessinsider.com izvještava:

Kupci su se vratili na tržište u Indiji, najvećeg svjetskog kupca zlata, nakon što je štrajk udruga zlatara u zemlji doveo do zastoja poslovanja. U SAD-u, potražnja za zlatom je najjača u razdoblju od zadnjih 30 godina.

Ali nije samo u tome da se obični ljudi bore kako bi kupili zlato i dobili ga u svoje ruke. Središnje banke se nakrcavaju, također.

Podaci iz Svjetskog vijeća za zlato je pokazalo da su središnje banke kupile u zadnje vrijeme 45 tona zlata u prvom tromjesečju. Prema časopisu Capital Economics, potražnja centralnih banaka u prvom kvartalu se popela za 28% u odnosu na prije godinu dana.

Od najnovijih kupaca tu se nalaze središnje banke zemalja: Rusija (+46 tona), Kina (+35 tona) i Kazahstan (+7 tona) koje su bile najaktivnije na tržištu, kaže Capital Economics.

Zašto središnje banke kupuju, otkriva istraživanje:

Primarni pokretač kupnje zlata središnjih banaka i dalje je diverzifikacija daleko od američkog dolara, i također zaštita od valutne volatilnosti općenito.

Zapravo, povijesno zlato negativno korelira s američkim dolarom, a zlato je glavna imovina u posjedu središnjih banaka diljem svijeta, koja djeluje kao djelotvorna zaštita protiv buduće slabosti dolara.

zlato-prodajaŠtoviše, zlato ima tendenciju malo ili nimalo korelacije s drugim tradicionalnim ili alternativnim pričuvama, poput državnih obveznica.

Capital Economics nije jedina kojka ima analizu s pozitivnim pogledom na zlato. U bilješci od sredine travnja, Murray Gunn, HSBC-ov voditelj tehničke analize, istaknuo je da je zlato “u poboljšanom bikovskom trendu Elliott Wave strukture.”

U to vrijeme, Gunn je predložio: “U ovom trenutku otvaramo dugu poziciju na cijeni od 1260 dolara. Stop-loss je postavljen na 1200 $, a s cilj na 1.500 dolara. “
 
(NoviSvjetskiPoredak.com)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , ,