Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Jedinih pet država koje uopće nemaju vanjski dug

Jedinih pet država koje uopće nemaju vanjski dug

dolar-dugKod četiri države riječ je o minijaturnim državicama, među najmanjima u svijetu. Jedna je, međutim, nešto sasvim drugo

Prema World debt clocku svjetski dug u ovom trenutku iznosi 60.279.101.408.799 dolara (60 tisuća i kusur milijardi) i stalno raste.

Skoro trećina tog iznosa otpada samo na SADJedna šestina otpada na JapanGrčka je, zbog ovih i onih razloga, umalo financijski kolapsirala i za sobom povukla kompletnu EU, čak i SAD i ostatak zapadnog svijeta. Venezuela je također na rubu ponora.

Saudijskoj Arabiji prijeti čak i politički raspad, ako ovako nastavi dužnički kolapsirati uslijed niskih cijena nafte.

O nacijama trećeg svijeta koje su doslovno u dužničkom ropstvu u apsolutnom smislu te riječi, da se i ne govori. Ipak, i u takvom svijetu postoje nacije koje nemaju niti jednog jedinog centa duga.

Prema podacima CIA-e, to su: 

  • Liechtenstein
  • Macau
  • Brunei
  • Britanski djevičanski otociu Karibima i
  • pacifička nacija Palau.

Svaka od njih ima vlastite razloge zašto nema baš nikakvih vanjskih dugova. Liechtenstein je po površini nešto manji od otoka Korčule, ali je zato odličan u proizvodnji kobasica, dentalnoj protetici, a i skloni su mu mnogi od onih kojima je za skrivanje svojih tvrtki, umjesto u poreznim rajevima daleko preko oceana, dovoljno ostati na europskom kopnu. Macau je, pak, poluautonoman u odnosu na Kinu i drži neke od najvećih kockarnica na svijetu.


Palau vrlo dobro živi od turizma diljem svojih atomiziranih otočića, ukupne površine tek našeg otoka Cresa. Slično kao i Britanski djevičanski otoci koji, osim turizma, također slove za jednu od svjetskih najpopularnijih poreznih oaza. Sve te države usto su i izrazito male, pa je njihovu financijsku politiku vrlo jednostavno voditi, a nemaju ni vlastitu valutu, pa je posao utoliko lakši.

Liechtenstein uvelike koristi švicarski franak. Macau je odan hongkonškom dolaru. Palau i Britanski djevičanski otoci sudbinski su vezani uz američki dolar. Jedini koji se ne uklapa u takvu sliku jest moćni sultanat Brunei, koji ima vlastiti dolar. Po površini je kao desetina Hrvatske i ima pola milijuna stanovnika.

Čak 90 posto ekonomije Bruneija otpada na naftu na kojoj ta zemlja počiva i od koje živi. Tamošnji vladar Hassanal Bolkiah sa svojih 20 milijardi dolara jedan je od najbogatijih ljudi na svijetu, što je već desetljećima uobičajeno među vladarima te zemlje. Po tome ta se zemlja ne razlikuje od Saudijske Arabije. Obje su sunitske, obje su apsolutističke monarhije, obje apsolutno ovise o nafti.

Brunei, međutim, izrazito vode računa o socijalnoj sigurnosti svojih građana. Tako je obrazovanje za njih potpuno besplatno na bilo kojoj razini, pa tako i za studente i poslijediplomske studije. Čak i obrazovanje na sveučilištima u inozemstvu, uključujući i smještaj, prehranu, udžbenike i putovanja, kao što je, primjerice, u Libiji svojedobno radio Moamar Gadafi za čije vladavine ni ta zemlja nije imala vanjskog duga, a imala je 150 milijardi dolara rezervi.
 
(express.hr/uredio:NSP)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , , , ,