Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » CAMERON UPOZORAVA I PRIJETI: Europi prijeti rat ako ode Britanija!

CAMERON UPOZORAVA I PRIJETI: Europi prijeti rat ako ode Britanija!

CAMERON-RATBritanski premijer David Cameron upozorio je danas da bi izlazak Britanije iz Europske unije povećao rizik od rata i da bi ta zemlja skupo platila okretanje leđa dvadesetosmočlanom bloku

Cameron je tu poruku uputio u govoru o nacionalnoj sigurnosti, koji je danas održao pred diplomatima i predstavnicima tabora “za” i “protiv” daljnjeg članstva u EU, uoči referenduma o daljnjem članstvu Britanije u Uniji, koji će biti održan 23. lipnja, prenosi AP.

“Izolacionizam nikada nije donio dobro ovoj zemlji”, istaknuo je, dodavši da povijest pokazuje kako Britanija ne može stajati po strani dok Europa ulazi u sukob.”

Upozorivši da bi i sam mir mogao biti ugrožen eventualnim izlaskom Britanije iz EU, Cameron je ukazao da je Unija pomogla u pomirenju zemalja koje su se desetljećima sukobljavale.

“Britanija ima suštinski nacionalni interes održavati zajednički europski cilj izbjegavanja sukoba između europskih zemalja”, rekao je Cameron.

Cameron je naveo i da je Britaniji potrebna EU u borbi protiv Daesu-a (tzv. Islamske države) i da bi se potisnula Rusija “koja je ponovno ratoborna“, prenosi Reuters.

On je podvukao ulogu sigurnosne suradnje u EU nakon pogubnih napada Daesu-a u Bruxellesu i Parizu, upozorivši da bi napuštanje EU otežalo suradnju i znatno usporilo pristup Britanije ključnim informacijama.

Cameron je optužio pristaše izlaska da žele vratiti sat unatrag nadajući se da će odlazak Britanije oslabiti EU, što bi, kako je rekao, povećalo moć Rusije u miješanju u zemljama središnje i istočne Europe, koje su nekada bile iza “željezne zavjese”.

“Sada je vrijeme za brojčano jačanje. Sada je najgori mogući trenutak da Britanija to stavi na kocku. Samo naši protivnici bi od toga imali koristi”, kazao je Cameron.

Prema njegovim riječima, odluka o članstvu u EU je i odluka o mjestu Britanije u svijetu i o tome kako će ta zemlja ostati sigurna i kako može djelovati u Europi i diljem svijeta, “a ne samo da prihvaća svijet kakav drugi diktiraju”.

“Želim pokazati da je, ako volite svoju zemlju, ako želite da ostane snažna u svijetu i da građani ostanu sigurni, naše članstvo EU je jedno od sredstava koje nam pomaže da to i ostvarimo”, poručio je Cameron.

Također je izazvao zagovornike izlaska iz EU, među kojima su i neki od njegovih najbližih saveznika, da pokažu da će Britanija biti sigurnija i u većem blagostanju ukoliko napusti dvadesetosmočlani blok.

Reuters ocjenjuje da je britanski premijer održao “veliki, hrabar, patriotski” govor u prilog ostanka Britanije u EU, s porukom da je članstvo pomoglo u zaštiti zemlje i pojačalo njezinu moć na svjetskoj sceni.

Bivši gradonačelnik Londona Boris Johnson će, kako je najavljeno, izazvati premijera u govoru koji će održati uskoro, a u kojem će iznijeti zašto bi izlazak Britanije iz EU bio od pomoći toj zemlji.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , ,