Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » CAMERON UPOZORAVA I PRIJETI: Europi prijeti rat ako ode Britanija!

CAMERON UPOZORAVA I PRIJETI: Europi prijeti rat ako ode Britanija!

CAMERON-RATBritanski premijer David Cameron upozorio je danas da bi izlazak Britanije iz Europske unije pove─çao rizik od rata i da bi ta zemlja skupo platila okretanje le─Ĺa dvadesetosmo─Źlanom bloku

Cameron je tu poruku uputio u govoru o nacionalnoj sigurnosti, koji je danas odr┼żao pred diplomatima i predstavnicima tabora “za” i “protiv” daljnjeg ─Źlanstva u EU, uo─Źi referenduma o daljnjem ─Źlanstvu Britanije u Uniji, koji ─çe biti odr┼żan 23. lipnja, prenosi AP.

“Izolacionizam nikada nije donio dobro ovoj zemlji”, istaknuo je, dodav┼íi da povijest pokazuje kako Britanija ne mo┼że stajati po strani dok Europa ulazi u sukob.”

Upozoriv┼íi da bi i sam mir mogao biti ugro┼żen eventualnim izlaskom Britanije iz EU, Cameron je ukazao da je Unija pomogla u pomirenju zemalja koje su se desetlje─çima sukobljavale.

“Britanija ima su┼ítinski nacionalni interes odr┼żavati zajedni─Źki europski cilj izbjegavanja sukoba izme─Ĺu europskih zemalja”, rekao je Cameron.

Cameron je naveo i da je Britaniji potrebna EU u borbi protiv Daesu-a (tzv. Islamske dr┼żave) i da bi se potisnula Rusija “koja je ponovno ratoborna“, prenosi Reuters.

On je podvukao ulogu sigurnosne suradnje u EU nakon pogubnih napada Daesu-a u Bruxellesu i Parizu, upozoriv┼íi da bi napu┼ítanje EU ote┼żalo suradnju i znatno usporilo pristup Britanije klju─Źnim informacijama.


Cameron je optu┼żio prista┼íe izlaska da ┼żele vratiti sat unatrag nadaju─çi se da ─çe odlazak Britanije oslabiti EU, ┼íto bi, kako je rekao, pove─çalo mo─ç Rusije u mije┼íanju u zemljama sredi┼ínje i isto─Źne Europe, koje su nekada bile iza “┼żeljezne zavjese”.

“Sada je vrijeme za broj─Źano ja─Źanje. Sada je najgori mogu─çi trenutak da Britanija to stavi na kocku. Samo na┼íi protivnici bi od toga imali koristi”, kazao je Cameron.

Prema njegovim rije─Źima, odluka o ─Źlanstvu u EU je i odluka o mjestu Britanije u svijetu i o tome kako ─çe ta zemlja ostati sigurna i kako mo┼że djelovati u Europi i diljem svijeta, “a ne samo da prihva─ça svijet kakav drugi diktiraju”.

“┼Żelim pokazati da je, ako volite svoju zemlju, ako ┼żelite da ostane sna┼żna u svijetu i da gra─Ĺani ostanu sigurni, na┼íe ─Źlanstvo EU je jedno od sredstava koje nam poma┼że da to i ostvarimo”, poru─Źio je Cameron.

Tako─Ĺer je izazvao zagovornike izlaska iz EU, me─Ĺu kojima su i neki od njegovih najbli┼żih saveznika, da poka┼żu da ─çe Britanija biti sigurnija i u ve─çem blagostanju ukoliko napusti dvadesetosmo─Źlani blok.

Reuters ocjenjuje da je britanski premijer odr┼żao “veliki, hrabar, patriotski” govor u prilog ostanka Britanije u EU, s porukom da je ─Źlanstvo pomoglo u za┼ítiti zemlje i poja─Źalo njezinu mo─ç na svjetskoj sceni.

Biv┼íi gradona─Źelnik Londona Boris Johnson ─çe, kako je najavljeno, izazvati premijera u govoru koji ─çe odr┼żati uskoro, a u kojem ─çe iznijeti za┼íto bi izlazak Britanije iz EU bio od pomo─çi toj zemlji.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , ,