Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » Tajna vlada se neće promijeniti bez obzira za koga ste glasali

Tajna vlada se neće promijeniti bez obzira za koga ste glasali

tajna-vladaNije važno za koga ste glasali, tajna vlada se neće promijeniti

Kao što Michael Glennon, profesor međunarodnog prava na Sveučilištu Tufts, kaže: “Ljudi koje mi izaberemo nisu oni koji organiziraju ratove”

Boston Globe objašnjava:

Birači koji su stavili Barack Obama u ured očekivali su neke velike promjene. Od prekida NSA-inih naloga za prisluškivanje pa do zatvaranja zaljeva Guantanamo , kandidat Obama je bio branitelj građanskih sloboda i privatnosti, obećavajući dramatično drugačiji pristup od svog prethodnika.

No, šest godina u njegove administracije, Obamina verzija nacionalne sigurnosti izgleda se gotovo ne razlikuje od one koju je naslijedio.

Guantanamo Bay ostaje otvoren. NSA je, ako ništa drugo, postala sve agresivnija u praćenju Amerikanaca.

Udari dronova po djeci i starcima su eskalirali. Nedavno je objavljeno da je isti taj predsjednik Obama koji je dobio Nobelovu nagradu dijelom za promicanje nuklearnog razoružanja troši i do 1 biliona dolara za modernizaciju i revitalizaciju američkog nuklearnog oružja.

Zašto smo se suočili sa promjenama u predsjedničkom Ovalnom uredu, ali politika je ostala ista?

Kritičari imaju tendenciju usredotočiti se na samog Obamu, lidera koji je možda promjenio politiku da bi provodio teže odluke.

No, politolog sa Sveučilište Tufts Michael J. Glennon ima na to pesimističan odgovor: Obama ne bi mogao mijenjati politiku mnogo, čak i kad bi pokušao.

Iako je utemeljen američki princip i mišljenje da građani mogu usmjeriti svoju vladu izborom novog dužnosnika, Glennon sugerira da u praksi, vlade u Americi, ali i u svijetu više ne funkcioniraju na taj način.

U novoj knjizi, “Nacionalna sigurnost i Dvostruka Vlada”, Glennon iznosi načine na koje se obrana i aparati za nacionalnu sigurnost učinkovito samoupravljaju, gotovo bez odgovornosti, transparentnosti i kontrole i ravnoteže bilo koje vrste.

On koristi izraz “dvostruka vlast”: Postoji onaj kojeg smo izabrali, a tu je i jedan iza njega, koji upravljanja ogromnom politikom gotovo neograničeneo i nezamjetno.

Izabrani dužnosnici završavaju kao sluge i kao pokriće za stvarne odluke koje donosi birokracije.

Glennon navodi primjer Obame i njegovog tima koji su bili šokirani i ljutiti nakon stupanja na dužnost kada im je vojska dala samo dvije opcije za rat u Afganistanu:

SAD je mogao dodati još vojnika, ili su Sjedinjene Države mogle dodati još mnogo više vojnika. Opkoljen tim odlukama, Obama je dodao još mnogo više od 30.000 vojnika.
 
(NoviSvjetskiPoredak.com)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , ,