Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » VELIKI ‘USPJEH’ ZNANSTVENIKA: U laboratoriju razvili ljudski embrij do 13. dana

VELIKI ‘USPJEH’ ZNANSTVENIKA: U laboratoriju razvili ljudski embrij do 13. dana

embrio-istrazivanjeIstra┼żiva─Źi su razbili rekord za uzgoj ljudskih embrija u laboratoriju i dr┼że─çi ih na ┼żivotu izvan neke maj─Źine utrobe

Znanstvenici su po prvi put uspjeli razviti ljudski zametak izvan majke do 13. dana njegova rasta, dobiv┼íi jedinstvenu prigodu za promatranje najslo┼żenije i najmanje poznate faze ranog ljudskog ┼żivota.

Znanstvenici su ranije mogli prou─Źavati ljudske zametke u laboratoriju do 7. dana kada su ih morali implantirati u maternicu kako bi pre┼żivjeli i nastavili se razvijati.

Koriste─çi se metodama koje su prije isprobali na zamecima mi┼íeva, stru─Źnjaci su iz sata u sat mogli promatrati razvoj ljudskog embrija sve do 13. dana.

“To je najzagonetnija i najtajanstvenija faza ljudskog razvoja. To je vrijeme kada se razvija osnovni tjelesni oblik”, kazala je Magdalena Zernicka-Goetz sa sveu─Źili┼íta u Cambridgeu koja je vodila istra┼żivanje.

Njihova zapa┼żanja i otkri─ça objavljena su u ─Źasopisima Nature i Nature Cell Biology u srijedu.


“Razvoj zametka iznimno je slo┼żan proces i iako na┼í sustav ne omogu─çuje potpunu reprodukciju svakog njegovog aspekta, omogu─çio nam je da vidimo nevjerojatnu sposobnost samoorganiziranja stanica u jedinstvenu strukturu… to nam je dosad bilo nepoznato”, dodala je znanstvenica Marta Shahbazi, tako─Ĺer s Cambridgea.

Ova metoda omogu─çuje “prvi pogled” u razvoj ljudskog zametka u vrijeme kad bi se on ve─ç ugnijezdio u endometrij maternice i time postao nevidljiv za istra┼żivanje, rekao je Robin Lovell-Badge, stru─Źnjak za mati─Źne stanice u britanskom Institutu Francisa Cricka.

Ovo istra┼żivanje, uz ostalo, trebalo bi pomo─çi u unapre─Ĺenju medicinski potpomognute oplodnje i ostvarenju daljenjeg napretka u regenerativnoj medicini.

Tako─Ĺer i postavlja pitanje bi li trebalo ukinuti me─Ĺunarodni zakon koji brani razvoj zametka izvan maternice nakon 14 dana, pitaju se znanstvenici.

Zernicka-Goetz rekla je novinarima kako bi u samo nekoliko dana produ┼żenja toga roka mogli do─çi do ─Źitavog bogatstva novih informacija. “Mogli bismo saznati apsolutno klju─Źne spoznaje u osnovama ljudske biologije. Ali, naravno, odmah se name─çe idu─çe pitanje – gdje bi trebali postaviti novo ograni─Źenje”.
 
(vecernji.ba)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,