Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Zaprašivanje komaraca po gradovima je povezano s porastom autizma

Zaprašivanje komaraca po gradovima je povezano s porastom autizma

zaprašivanje-komaraca-osijekNova studija je pokazala da je zračno prskanje pesticida koji se koristi za ubijanje komaraca izazvalo porast autizma među djecom u Americi

Prema studiji predstavljenoj Pedijatrijskom akademskom društavu, upotreba pesticida za suzbijanje komaraca po gradovima, zapravo uzrokokuje defekte kod novorođenčadi među stanovništvom.

Znanstvenici su uočili porast autizma od 25 posto i razvojnih poremećaja u djece koji su živjeli u područjima u kojima se zaprašimalo protim komaraca od 2003. godine, piše Yournewswire.

Naturalnews.com je izvjestio:

Istraživači su “identificirali močvarno područje u središtu New Yorka, gdje zdravstveni djelatnici koriste avione za prskanje piretroidnih pesticida svakog ljeta. Pesticidi ciljaju komarce koji nose virus istočnog konjskog encefalitisa, što može uzrokovati oticanje mozga i leđne moždine”, izvještava američka Akademija pedijatara.

“Oni su otkrili da djeca koja žive u gradovima u kojima se zračno zaprašuje pesticidima svakog ljeta od 2003. godine su imala oko 25 posto veću vjerojatnost da imaju dijagnozu autizma ili dokumentirano razvojno zaostajanje u odnosu na one u gradovima koji nisu saprašivani protiv komaraca”.

Piretroid je umjetna kemikalije koje strukturno nalikuje piretrumu, toksin koji se pojavljuje prirodno u nekim krizantema (cvijeće), za koje je otkriveno da ima insekticidna svojstva u 1800., navodi se u Agenciji za otrovne tvari.

Piretroid je otrovan za insekte i sisavaca, te ostaju duže u prirodi, od prirodnog piretruma.

Djeca izložena velikim količinama piretroida mogu doživjeti vrtoglavicu, glavobolju i mučninu, kao i druge ozbiljne nuspojave, uključujući i drhtanje, konvulzije i gubitak svijesti. Nuspojave kod odraslih su slične.

Agencija ATSDR kaže da nema dokaza da piretroidi uzrokuju urođene mane, međutim, istraživanja na životinjama su pokazala da kemikalije mogu oštetiti mozak u razvoju u “vrlo mladih životinja.”

Zašto je zaprašivanje komaraca neučinkovito i opasno za javno zdravlje

Rezultati istraživanja su potvrdili valjanost postojećih zdravstvenih problema u svezi zaprašivanja komaraca i jedna je od opasnijih metode kemijske aplikacije zbog mogućnosti nanosa pesticida, koji se javlja kada vjetar nosi potencijalno štetne kemikalije izvan željenog cilja.

Osim potencijalnih učinaka na zdravlje, neki kažu da je zaprašivanje komaraca najmanje učinkovita metoda za suzbijanje komaraca.

Stručnjaci kažu da zaprašivanje komaraca ili zamagljivanje uklanja samo 10 posto odraslih komaraca, u skladu sa Udrugom za okolišem Nova Scotia, neprofitne udruge osnovane 1985.

“Podaci studije u New Yorku objavljeni u časopisu Journal for Mosquito Control otkrili su da nakon 11 godina prskanja insekticidom, brojnost komaraca je porasla 15 puta.”

Zaprašivanje komaraca također može pridonijeti otpornosti komaraca na pesticide.

Sjećate li se ovog naslova na Index.hr prije par godina: “Rijeka pod najezdom komaraca: Građani u panici, zaprašivanje ne pomaže”

“Riječani su ovo ljeto doživjeli jednu od jačih najezdi komaraca, te je i Odsjek za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije okupiran pozivima građana. Zaprašivanje je u Rijeci izvršeno u kvartovima Zamet, Marčeljeva Draga, Kantrida, Bivio i Podmurvice, čini se da su se komarci “preselili” i na Kozalu gdje se nalazi i gradsko groblje koje je, zbog drveća i vode, idealno stanište ovih insekata.

Ipak, iz Dezinsekcije objašnjavaju da zaprašivanje i zamagljivanje nije idealno rješenje u borbi protiv komaraca jer se na taj način uništavaju samo oni komarci koji su u zraku, ali ne i njihova legla, piše Novi list.

Povećanom broju komaraca ove su godine pridonijele i iznadprosječne količine padalina u proljeće, a osim sve većeg broja običnih komaraca, voditeljica Odsjeka za DDD kaže da je u Rijeci zamijećen i porast tigrastih komaraca čiji su ubodi puno neugodniji i zbog činjenice što samo jedan komarac može napraviti i po nekoliko uboda.

Samo u proteklom vikendu, u pedijatrijsku ordinaciju na Zametu javilo se 14 djece, od čega je čak njih 13 imalo ubode komaraca. Srećom, niti jedno dijete nije pretrpjelo ozbiljne posljedice nakon uboda.”
 

 
(NoviSvjetskiPoredak.com)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,