Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Kuvajt odobrio zakon kojim će se svima uzimati uzorak DNK, poput stoke, uključujući i turiste

Kuvajt odobrio zakon kojim će se svima uzimati uzorak DNK, poput stoke, uključujući i turiste

kuvajt-dnkKuvajt stvara DNK bazu podataka svih svojih državljana, turista kao i stranaca s prebivalištem u Kuvajtu. Poput stočnog sajma, svi će nositi etikete na ušima

Kao i obično, teroristički napadi pojačanom represivnom kontrolom. to se dogodilo i nakon bombaškog napada na džamiju u Kuvajtu nedavno, koji je rezultirao je s 27 mrtvih i 220 ozlijeđenih. U okviru odgovora na te napade, kuvajtska vlada donijela je zakon kojim je DNK testiranje obvezno za za svih 1,3 milijuna državljana, kao i za 2,9 milijuna stranaca s prebivalištem u toj zemlji.

Fascinantno je kako je zakon donesen tako hitno i proveden na brzinu, kao da su državne službe htjele to napraviti i prije ili su očekivale ovakav napad radi pristanka građana i opravdanja ovog zakona.

Dok mnoge zemlje, poput SAD-a ili Britanije čuvaju DNK uzorke osuđenih kriminalaca. Kuvajt će biti prva država na svijetu koja će imati pohranjene DNK uzorke cijelog stanovništva.

Ministarstvo unutarnjih poslova već je odredilo 400 milijuna dolara za ovaj projekt, koji će se bez sumnje naći na udaru raznih udruga za ljudska prava zbog povrede prava na privatnost.

Oni koji odbiju dati uzorke biti će kažnjeni s globom do 33.000 dolara i godinom dana zatvora. One koji daju lažne uzorke čeka kazna od sedam godina zatvora.

“Odobrili smo Zakon o DNK testiranju kao i dodatno financiranje za njega”, rekao je zastupnik u kuvajtskim parlamentu Jamal al-Omar. “Spremni smo odobriti sve što je potrebno za poboljšanje sigurnosnih mjera u ovoj zemlji”, dodao je.

Ministar unutarnjih poslova Šeik Mohammad Khaled al-Sabah proglasio je “ratno stanje” protiv ISIS-a, koji su preuzeli odgovornost za bombaški masakr kod džamije.

Slična baza podataka bila bi ilegalna u Europskoj Uniji. U odluci iz 2008. godine Europski sud ljudskih prava odredio je da britanska Nacionalna DNK baza podataka mora napraviti promjene koko bi čuvala privatnost i prava. Kao rezultat te odluke, 1.776.000 DNK profila je izbrisano.
 
(net.hr/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,