Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » I cijenjeni William Shakespeare je volio pušiti marihuanu, a evo još 9 stvari koje o njemu možda niste znali

I cijenjeni William Shakespeare je volio pušiti marihuanu, a evo još 9 stvari koje o njemu možda niste znali

william-shakespeare-marihuanaZa razliku od 37 drama, njegov privatni život puno je manje poznat

Pisac William Shakespeare preminuo je 1616. godine, a kako je prošlo točno 400 godina od njegove smrti na međunarodnoj kulturnoj sceni ova godina posvećena je njemu i njegovim djelima.

Mnogi kazališni i operni festivali upravo će Romea i Juliju, Macbetha i Hamleta uvrstiti u svoje programe, a to neće zaobići ni, recimo, 67. Dubrovačke ljetne igre gdje će se prikazivati Hamlet.

No, osim njegovih djela te crtica iz njegovog života u kojima stoji da je imao sedmero braće i sestara, da je sa osam godina starijom suprugom imao troje djece te da je u svom životu napisao 37 drama, postoje i neke manje poznate činjenice o slavnom spisatelju. Recimo, da je volio pušiti marihuanu iz svoje lule ili da su se u njegovom kazalištu, osim predstava, izvodile borbe pasa i medvjeda.

Bio je biseksualac

Shakespearova sekusualnost bila je tema brojnih akademskih diskusija. Iako je Shakespeare bio oženjen s Anne Hathaway te je s njom imao troje djece, 126 njegovih soneta upućeni su mladiću kojeg naziva Fair Youth (lijepi mladić). Kako tvrde neki stručnjaci, jezik tih poema može se interpretirati kao seksualni te sugerira kako je postojala seksualna veza između spisatelja i mladića. Neki pak tvrde kako su ti stihovi demonstracija platonske ljubavi i divljenja.

Volio je marihuanu i kokain

Znanstvenici su analizom Shakespearovih lula pronaši tragove kokaina i marihuane. Povjesničari vjeruju kako je Shakespeare koristio ove supstance kako bi se nosio sa stresom te našao inspiraciju.

Možda je bio katolik (u tajnosti)

Shakespearov rođak Edward Arden bio je umiješan u pokušaj ubojstva kraljice Elizabete I. Njegov zet John Somerville imao je plan ubiti kraljicu, a ovaj mu je pomagao. Somerville je uhvaćen prije nego što je svoj plan proveo u djelo.

Tad je izjavio kako je na to nagovorio Arden, za kojeg je u isto vrijeme otkriveno kako je u protestantskoj Engleskoj zapravo bio katolik u tajnosti, a neki tvrde da je to bio i Shakespeare. Inače, Arden je proglašen krivim te je smaknut u prosincu 1583. godine, njegova glava je nabijena na šiljak na London Bridgeu.

Netko je iz groba ukrao njegovu lubanju

Na njegov grob uklesano je prokletstvo. Točnije, piše: ‘Proklet bio onaj tko makne moje kosti’. Zanimljivo je da je, iako je u to vrijeme bila standardna praksa da se iskopaju tijela iz starih grobova kako bi se napravilo mjesta za nove preminule, njegov grob ostao netaknut stotinama godina.

Sve dok arheolozi 2016. godine nisu napravili neinvazivno istraživanje koje je dovelo do iznenađujućeg otkrića, Shakespearova lubanja je nestala. Najvjerojatnije je ukradena iz plitkog groba od strane lovaca na trofeje u 18. stoljeću.

Možda je imao dijete u aferi s udatom gospođom

Možda je imao izvanbračnog sina, a mnogi su spekulirali kako je on bio pjesnik Sir William Davenant. Naime, Shakespeare je bio redoviti posjetitelj jedne taverne u Oxfordu, a navodno je bio blizak vlasnikovoj supruzi Jane Davenant.


Kad je Jane rodila 1606. godine, Shakespeare je postao dječakov kum, a kako je Davenant odrastao pokazujući literarni talent usporediv sa samim Shakespearom, sumnje okoline su rasle, a mladi pjesnik nikad nije opovrgnuo govorkanja da mu je Shakespeare otac.

Izmislio tisuće novih riječi

Upravo njemu se pripisuje gotovo 3 tisuće riječi i fraza u engleskom jeziku, a je li on zaista izmislio sve te riječi ili su njegovi radovi bili prvi postojeći pismeni zapisi o njima, do danas ostaje misterija.

Lingvisti su procjenili kako se njegov vokabular sastojao od 17 do 29 tisuća riječi što je usporedivo s prosječnim govornikom engleskog jezika danas. Uz autore Biblije, Shakespeare je trenutačno najcitiraniji autor na engleskom jeziku.

Neizravno je uzrokovao avionsku nesreću

Tijekom 1890. godine literarni entuzijast Eugene Schieffelin pokušao je Ameriku upoznati sa svim vrstama ptica pjevica iz Shakespearovih drama, uključujući i čvorke. Zahvaljujući Schieffelinu, za samo 50 godina, u Americi je bilo oko 200 milijuna čvoraka (koji danas žive na području od Aljaske do Floride).

Nažalost, njegov projekt je imao i tragične posljedice. U listopadu 1960. godine avion koji je polijetao s bostonskog aerodroma naletio je na jato od 10 tisuća čvoraka koji su zagušili motore i izazvali pad aviona. U nesreći je život izgubilo 62 ljudi.

U kazalištu dopuštao borbe pasa i medvjeda

Shakespearovo Globe kazalište nije se koristilo samo kako bi se u njemu održavale predstave već i se koristilo i za borbe između pasa i zatočenih medvjeda, a publika je plaćala da gleda tko će pobijediti.

Kad je jednom prilikom posjetio kazalište, pisac Thomas Platter je bio šokiran što je zatekao 120 pasa i 12 velikih medvjeda (od kojih je jedan bio slijep), a svi su bili zatvoreni iza pozornice kazališta.

Njegov autogram vrijedi 5 milijuna dolara

Shakespeare je vrlo rijetko dva puta na isti način pisao svoje prezime, a podaci koji postoje pokazuju više od 80 različitih načina uključujući i William Shaksp, Wm Shakspe te Willm Shakspere.

Zanimljivo je kako danas ni nema dokumenata na kojima svoje ime piše William Shakespeare, kako ga mi znamo. Taj način pisanja dolazi iz originalnog zbornika njegovih drama, koji je objavljen sedam godina nakon njegove smrti (1623. godine). Bez obzira na varijacije pisanja, autentični Shakespearov autogram trenutačno se procjenjuje na 5 milijuna dolara.

Shakespeare je bio samo pseudonim nekog pisca?

Tijekom 1785. godine Oxfordski učenjak James Wilmot sugerirao je da je Shakespearovo poznavanje prava i povijesti nekonzistentno s odrastanjem kakvo bi imao sin jednog obrtnika koji pravi rukavice u malom engleskom gradu. Otad se u oko 5 tisuća knjiga diskutiralo je li Shakespeare zapravo bio nečiji pseudonim.

Točnije, brojni učenjaci lamentirali su o tome tko bi mogao biti ‘pravi autor’ tih djela. Recimo, Edward de Vere ili pak Earl of Oxford, koji je imao iskustvo u politici i pravu te je čak i živio u Italiji gdje se odvijaju radnje Shakeseparovih djela.

No, kako nema dokaza koji bi potkrijepili ovu teoriju, kao protuargument se daje činjenica da je de Vere preminuo 1604. godine, prije nego što su Kralj Lear i Macbeth napisani.
 
(telegram.hr/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,