Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ┼áOKANTNO PRIOP─ćENJE: Assad otkrio koje dr┼żave su sponzori terorizma u Siriji!

┼áOKANTNO PRIOP─ćENJE: Assad otkrio koje dr┼żave su sponzori terorizma u Siriji!

assad-terorizamTerorizam u Siriji i Iraku dobiva izravnu potporu iz Turske, Saudijske Arabije, Francuske i Velike Britanije, izjavio je predsjednik Sirije Bashar el Assad

“Terorizam je pravi problem. Moramo se borimo protiv njega na me─Ĺunarodnoj razini, jer terorizam ne utje─Źe samo na Siriju. Terorizam postoji u Iraku. Njega izravno podr┼żava Turska.

Izravno ga podr┼żavaju vladaju─ça kraljevska obitelj Saudijske Arabije i veliki broj zapadnih zemalja, a posebno Francuska i Velika Britanija”, isti─Źe Assad.

“┼áto se ostalih dr┼żava ti─Źe, one promatraju, nadgledaju. One ne rade nikakav bitan posao po tom pitanju”, smatra Assad.

Ruske vojne baze u Siriji su potrebne zbog ravnote┼że u svijetu

Ruske vojne baze u Siriji su potrebne, ne samo radi borbe protiv terorizma, ve─ç i radi potpore ravnote┼że u svijetu u cjelini, izjavio je sirijski predsjednik.

“To s jedne strane, as druge one (baze) vezane su ne samo za borbu protiv terorizma, ve─ç i sa me─Ĺunarodnom situacijom u cjelini i, na ┼żalost, Zapad tjedna” hladnog rata “i nakon njega, ─Źak i danas, nije promijenio svoju politiku: on ┼żeli hegemoniju u dono┼íenju me─Ĺunarodnih odluka i UN nisu mogle ispuniti ulogu ─Źuvara mira u svijetu, ─Źak i danas, kako bi vratile sebi svoj pravi status”, naveo je Assad.

“Vojne baze nama, vama, trebaju radi me─Ĺunarodne ravnote┼że u svijetu. To je istina, slagali se mi s tim ili ne, ali je to sada potrebno”, naglasio je sirijski predsjednik.

Pri tome, ona je naveo da Damask na svojoj teritoriji ┼żeli samo ruske baze.

“Mislim samo na Rusiju, drugih zemalja nema”, naglasio je Assad, odgovaraju─çi na pitanje na ─Źije to─Źno baze misli.

Sirijski predsjednik smatra da je Siriji potrebno rusko vojno prisustvo, ─Źak i u slu─Źaju stabilizacije situacije u zemlji.

“Ako se govori o sada┼ínjici, periodu borbe protiv terorizma – da, naravno, potrebno nam je njihovo prisustvo, jer su oni u─Źinkoviti u borbi protiv terorizma, ─Źak i ako se situacija u Siriji na planu sigurnosti stabilizira”, smatra Asad.

U isto vrijeme, sirijski predsjednik je naglasio da sam razdoblje borbe protiv terorizma u Siriji mo┼że dugo potrajati.

“Proces borbe protiv terorizma nije brz i munjevit. Terorizam se za desetlje─çe ra┼íirio u ovoj regiji i bi─çe potrebno mnogo vremena da bude pora┼żen”, naveo je Assad.

Šteta od rata u Siriji prelalzi 200 milijardi dolara

┼áteta u Siriji od gra─Ĺanskog rata koji traje od 2011. godine ve─ç prelazii 200 milijardi dolara, izjavio je sirijski predsjednik Bashar Assad.


“Ekonomska ┼íteta i ┼íteta u infrastrukturi prevazilazi 200 milijardi dolara. Ekonomska pitanja se mogu rije┼íiti odmah, ─Źim se situacija u Siriji stabilizira. Me─Ĺutim, za obnovu infrastrukture treba mnogo vremena”, rekao je Asad.

Izbjeglice ─çe se po─Źeti vra─çati u Siriju kada se pojavi nada u pobolj┼íanje situacije

Pojava nade u poboljšanje situacije u Siriji omogućit povratak izbjeglica kući, rekao je Asad.

Prema rije─Źima sirijskog ─Źelnika, vodstvo zemlje poduzima mjere kako bi gra─Ĺani imali ┼íto manje razloga za migraciju.

“Po─Źeli smo rad na obnovi infrastrukture zemlje jo┼í prije zavr┼íetka krize kako bi se, po mogu─çnosti, smanjio utjecaj posljedica ekonomske ┼ítete i ┼ítete nanesene infrastrukturi zemlje na sirijske gra─Ĺane i u isto vrijeme kako bi se smanjio odljev izbjeglica izvan granica zemlje”, naglasio je sirijski predsjednik .

“Mo┼żda bi neki ┼żeljeli se vratiti kad vide da postoji nada u pobolj┼íanje situacije”, rekao je sirijski predsjednik.

U isto vrijeme on je ukazao da razlog migracije Sirijaca nije samo teroristi─Źka prijetnja.

“Razlozi za migraciju nisu samo terorizam i situacija u podru─Źju sigurnosti. Oni se kriju u blokadi, u uvo─Ĺenju zapadnih sankcija protiv Sirije.

Mnogi ljudi su napustili sigurna podru─Źja u kojima nema terorizma zbog ┼żivotnog standarda. Stanovnici sebi vi┼íe ne mogu osigurati sve ┼íto im je potrebno za ┼żivot.

Tako da dr┼żava treba poduzeti korake, makar i najelementarnije, za pobolj┼íanje ekonomske situacije i situacije u sferi usluga u Siriji. To je ono ─Źime se sada bavimo u planu obnove”, rekao je Assad.

U obnovi Sirije Damask ─çe se oslanjati na Rusiju, Kinu i Iran

Damask ─çe se prilikom obnove Sirije oslanjati na Rusiju, Kinu, Iran, ─Źak i ako Zapad bude ┼żelio sudjelovati u tom projektu, izjavio je Asad.

“Proces obnove u svakom slu─Źaju je koristan onim tvrtkama koje u njoj sudjeluju, posebno ako uspiju dobiti kredite od onih zemalja koje ih podr┼żavaju.

Naravno, mi o─Źekujemo da ─çe se proces oslanjati na tri glavne dr┼żave koje su podr┼żavale Siriju za vrijeme ove krize – to su Rusija, Kina, Iran.

Me─Ĺutim, smatram da ─çe mnoge dr┼żave koje su bile protiv Sirije – mislim, prije svih, na zapadne dr┼żave – poku┼íati poslati svoje tvrtke da sudjeluju u tom procesu.

Me─Ĺutim, za nas u Siriji nema sumnje da ─çemo se obratiti, prije svih, prijateljskim dr┼żavama”, izjavio je Assad.

Prema njegovim rije─Źima, ako se postavi to pitanje “bilo kojem sirijskom gra─Ĺaninu, njegov odgovor, politi─Źki i emocionalni, bit ─çe takav da mi pozdravljamo, prije svih, kompanije iz te tri zemlje, najvi┼íe iz Rusije”.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,