Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ŠOKANTNO PRIOPĆENJE: Assad otkrio koje države su sponzori terorizma u Siriji!

ŠOKANTNO PRIOPĆENJE: Assad otkrio koje države su sponzori terorizma u Siriji!

assad-terorizamTerorizam u Siriji i Iraku dobiva izravnu potporu iz Turske, Saudijske Arabije, Francuske i Velike Britanije, izjavio je predsjednik Sirije Bashar el Assad

“Terorizam je pravi problem. Moramo se borimo protiv njega na međunarodnoj razini, jer terorizam ne utječe samo na Siriju. Terorizam postoji u Iraku. Njega izravno podržava Turska.

Izravno ga podržavaju vladajuća kraljevska obitelj Saudijske Arabije i veliki broj zapadnih zemalja, a posebno Francuska i Velika Britanija”, ističe Assad.

“Što se ostalih država tiče, one promatraju, nadgledaju. One ne rade nikakav bitan posao po tom pitanju”, smatra Assad.

Ruske vojne baze u Siriji su potrebne zbog ravnoteže u svijetu

Ruske vojne baze u Siriji su potrebne, ne samo radi borbe protiv terorizma, već i radi potpore ravnoteže u svijetu u cjelini, izjavio je sirijski predsjednik.

“To s jedne strane, as druge one (baze) vezane su ne samo za borbu protiv terorizma, već i sa međunarodnom situacijom u cjelini i, na žalost, Zapad tjedna” hladnog rata “i nakon njega, čak i danas, nije promijenio svoju politiku: on želi hegemoniju u donošenju međunarodnih odluka i UN nisu mogle ispuniti ulogu čuvara mira u svijetu, čak i danas, kako bi vratile sebi svoj pravi status”, naveo je Assad.

“Vojne baze nama, vama, trebaju radi međunarodne ravnoteže u svijetu. To je istina, slagali se mi s tim ili ne, ali je to sada potrebno”, naglasio je sirijski predsjednik.

Pri tome, ona je naveo da Damask na svojoj teritoriji želi samo ruske baze.

“Mislim samo na Rusiju, drugih zemalja nema”, naglasio je Assad, odgovarajući na pitanje na čije točno baze misli.

Sirijski predsjednik smatra da je Siriji potrebno rusko vojno prisustvo, čak i u slučaju stabilizacije situacije u zemlji.

“Ako se govori o sadašnjici, periodu borbe protiv terorizma – da, naravno, potrebno nam je njihovo prisustvo, jer su oni učinkoviti u borbi protiv terorizma, čak i ako se situacija u Siriji na planu sigurnosti stabilizira”, smatra Asad.

U isto vrijeme, sirijski predsjednik je naglasio da sam razdoblje borbe protiv terorizma u Siriji može dugo potrajati.

“Proces borbe protiv terorizma nije brz i munjevit. Terorizam se za desetljeće raširio u ovoj regiji i biće potrebno mnogo vremena da bude poražen”, naveo je Assad.

Šteta od rata u Siriji prelalzi 200 milijardi dolara

Šteta u Siriji od građanskog rata koji traje od 2011. godine već prelazii 200 milijardi dolara, izjavio je sirijski predsjednik Bashar Assad.

“Ekonomska šteta i šteta u infrastrukturi prevazilazi 200 milijardi dolara. Ekonomska pitanja se mogu riješiti odmah, čim se situacija u Siriji stabilizira. Međutim, za obnovu infrastrukture treba mnogo vremena”, rekao je Asad.

Izbjeglice će se početi vraćati u Siriju kada se pojavi nada u poboljšanje situacije

Pojava nade u poboljšanje situacije u Siriji omogućit povratak izbjeglica kući, rekao je Asad.

Prema riječima sirijskog čelnika, vodstvo zemlje poduzima mjere kako bi građani imali što manje razloga za migraciju.

“Počeli smo rad na obnovi infrastrukture zemlje još prije završetka krize kako bi se, po mogućnosti, smanjio utjecaj posljedica ekonomske štete i štete nanesene infrastrukturi zemlje na sirijske građane i u isto vrijeme kako bi se smanjio odljev izbjeglica izvan granica zemlje”, naglasio je sirijski predsjednik .

“Možda bi neki željeli se vratiti kad vide da postoji nada u poboljšanje situacije”, rekao je sirijski predsjednik.

U isto vrijeme on je ukazao da razlog migracije Sirijaca nije samo teroristička prijetnja.

“Razlozi za migraciju nisu samo terorizam i situacija u području sigurnosti. Oni se kriju u blokadi, u uvođenju zapadnih sankcija protiv Sirije.

Mnogi ljudi su napustili sigurna područja u kojima nema terorizma zbog životnog standarda. Stanovnici sebi više ne mogu osigurati sve što im je potrebno za život.

Tako da država treba poduzeti korake, makar i najelementarnije, za poboljšanje ekonomske situacije i situacije u sferi usluga u Siriji. To je ono čime se sada bavimo u planu obnove”, rekao je Assad.

U obnovi Sirije Damask će se oslanjati na Rusiju, Kinu i Iran

Damask će se prilikom obnove Sirije oslanjati na Rusiju, Kinu, Iran, čak i ako Zapad bude želio sudjelovati u tom projektu, izjavio je Asad.

“Proces obnove u svakom slučaju je koristan onim tvrtkama koje u njoj sudjeluju, posebno ako uspiju dobiti kredite od onih zemalja koje ih podržavaju.

Naravno, mi očekujemo da će se proces oslanjati na tri glavne države koje su podržavale Siriju za vrijeme ove krize – to su Rusija, Kina, Iran.

Međutim, smatram da će mnoge države koje su bile protiv Sirije – mislim, prije svih, na zapadne države – pokušati poslati svoje tvrtke da sudjeluju u tom procesu.

Međutim, za nas u Siriji nema sumnje da ćemo se obratiti, prije svih, prijateljskim državama”, izjavio je Assad.

Prema njegovim riječima, ako se postavi to pitanje “bilo kojem sirijskom građaninu, njegov odgovor, politički i emocionalni, bit će takav da mi pozdravljamo, prije svih, kompanije iz te tri zemlje, najviše iz Rusije”.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,