Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » MORATE PROBATI: ‘GORČILO’ ili superheroj pomlađivanja

MORATE PROBATI: ‘GORČILO’ ili superheroj pomlađivanja

nigariMagnezijev klorid ili nigari na Dalekom se istoku, a sve češće i u zapadnoj medicini, smatra jakim saveznikom u prirodnim metodama očuvanja i obnavljanja zdravlja

Za pripremu tofua

Magnezijev klorid opisuje kemijski sastav nigarija. Japanska riječ nigari u prijevodu na naš jezik mogla bi biti „gorčilo“. Nigari nastaje kao nusprodukt pri ekstrakciji kuhinjske soli iz morske vode, a upotrebljava se za zgrušavanje sojinog mlijeka u skutu koja cijeđenjem i prešanjem postaje tofu. To je oblik u kojem je nigari najviše poznat zapadnjacima. Svi oni koji su barem jednom u životu razmiš­ljali o pripravi tofua kod kuće prije ili kasnije morali su upoznati nigari.

No u Japanu ga upotrebljavaju i u druge svrhe, a moja su mi istraživanja pokazala da je već odavno poznat diljem svijeta, a primjenjuje se čak i u alopatskoj medicini.

Sinergija s vitaminom C

U Japanu se pije i u napitku poznatom kao nigarisui, a pripravlja se rastapanjem 1/4 do 1/2 žličice ljuskica nigarija u 1 litri vode. Stječe se dojam da voda s nigarijem postaje vlažnija, ako je to ikako moguće, te da bolje taži žeđ, a u Japanu nigarisui cijene kao napitak pomlađivanja i detoksikacije.

Ako u nigarisui dodamo žlicu meda i svjež iscijeđen sok limuna, dobit ćemo izvrstan pripravak s bonusom. Naime, magnezij i vitamin C djeluju u sinergiji, potičući jedan drugome apsorpciju. Rezultati kliničkih pokusa o utjecaju magnezija na imunitet pokazali su da on jača imunitet i do 300 %, a u kombinaciji s vitaminom C i kvalitetnim medom postaje nezaobilazan prijatelj u očuvanju zdravlja.

Koliko je magnezij važan pokazuje i činjenica da sudjeluje u više od tristo metaboličkih procesa. Mag­nezij nas čini „protočnima“ – to je jedina riječ koja mi pada na pamet, koliko god to čudno zvučalo.

„Loš igrač“ kalcij

Svakodnevno smo izloženi štetnom utjecaju mnogih toksina i tvari koje nam narušavaju ugodu postojanja, a već se odavno zna da i stanje uma itekako ima utjecaja na opći osjećaj uživanja u dobrom zdravlju. Stres, previše procesuirana hrana bez nutritivne vrijednosti, brza rješenja za podizanje energije – kava, čaj s kofeinom ili neki gazirani napitak, tjelesni napori, životna dob, prevelik udio kalcija – sve su to čimbenici koji utječu na kvalitetu apsorpcije magnezija. I dok su vam svi prethodno nabrojeni faktori više-manje poznati, vjerujem da sam neke od vas začudila jer svi dobro znamo koliko je važan kalcij, a ja ga sada svrstavam na listu „loših igrača“.

Stvar je u tome da je dokazano kako je u nekadašnjoj prehrani ljudi omjer kalcija i magnezija bio 1:1, a danas je taj omjer 3:1, a zna biti čak 15:1 u korist kalcija. Zbog nedostatka magnezija stanične membrane postaju manje propus­ne te kalcij, koji bi trebao ući u stanicu i potom iz nje krenuti dalje, ostaje u stanici i izaziva brojne poremećaje taložeći se poglavito u mekim tkivima, umjesto da jača kosti i zube. Tako je dokazano da je manjak magnezija u direktnoj vezi s nastankom bubrežnih kamenaca, smanjenjem elastičnosti i čak začepljenjem krvnih žila, smanjenjem kapaciteta pluća, radom mozga, osteoporozom…

Ova lista je, vjerujte, vrlo duga, a sve izgleda još i gore ako dodamo podatak da se magnezij izlučuje mokrenjem i stolicom. Tako još više zapadamo u nepovoljan krug gubitka tog iznimnog minerala, gdje ne pomaže ni činjenica da magnezij u povećanim dozama djeluje kao laksativ. Imajući na umu sve ove činjenice, kao i spoznaju o dugogodišnjoj pothranjenosti magnezijem, postizanje potrebne koncentracije magnezija u organizmu čini se nemogućom misijom.

U obliku nigarija

Na svu sreću, sve je više stručnjaka koji otkrivaju prirodne metode očuvanja i obnavljanja zdravlja. Početkom prošlog stoljeća francuski kirurg prof. Pierre Delbet koristio je otopinu magnezijeva klorida za jačanje imuniteta i kao dezinfekcijsko sredstvo. To sam i sama isprobala tako što sam suprugovu porezotinu isprala otopinom nigarija. Rana je vrlo brzo zarasla i uopće nije ostavila ožiljak.

Dr. Carolyn Dean predlaže da se dnevni unos mag­nezija podijeli u nekoliko manjih doza te se na taj način doskoči eventualnom laksativnom učinku magnezija. Drugi prijedlog je da se dio magnezija uzima oralno, a dio transdermalno. S njom se slaže i dr. Mark Sircus, jer korištenjem magnezijeva klorida u obliku magnezijeva ulja transdermalnom metodom daleko se lakše postiže optimalna apsorpcija magnezija i to bez negativnih učinaka.

Dr. Jose Luis Perez Albela, još jedan velik zagovornik upotrebe magnezijeva klorida, otišao je toliko daleko da proizvodi i distribuira paketiće s preporučenom dozom nigarija, tako da svatko s lakoćom može uzimati dovoljno magnezija.

Magnezij se u mom životu pokazao ne samo kao zanimljiva tema za proučavanje nego i kao pravo revolucionarno otkriće. Koristim ga za dezinfekciju, ali ga i svakodnevno oralno konzumiram ili ga koristim u obliku spreja. Ako me pitate za jedan suplement koji bih vam preporučila, to je svakako magnezij u obliku nigarija.
 
(sensaklub.hr/uredio:NSP)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , ,