Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » VELIKI PROSVJEDI PO NJEMAČKOJ PROTIV OBAMINOG DOLASKA I TROVAČKOG SPORAZUMA TTIP

VELIKI PROSVJEDI PO NJEMAČKOJ PROTIV OBAMINOG DOLASKA I TROVAČKOG SPORAZUMA TTIP

ttip-prosvjed-njemackaDeseci tisuća protivnika predloženog transatlantskog trgovinskog sporazuma izlilo se na njemačke ulice u subotu uoči posjeta američkog predsjednika Barack Hussein Obame

Američki predsjednik Barack Obama dolazi u dvodnevni posjet Njemačkoj gdje će, zajedno s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel otvoriti Međunarodni sajam u Hannoveru a u ponedjeljak će se u istom gradu Obama i Merkel sastati s čelnicima Francuske, Italije i Velike Britanije.

Nakon dolaska u Hannover, njemačka kancelarka i američki predsjednik će, prije nego što će predvečer zajednički otvoriti ovogodišnji Sajam u Hannoveru čiji je zemlja-partner ove godine SAD, razgovarati o političkim i gospodarskim odnosima.

Jedna od glavnih tema razgovora Angele Merkel i Baracka Obame trebala bi biti pregovori oko Transatlantskog gospodarskog i investicijskog sporazuma (TTIP) pri čemu se oboje državnika zalažu za ubrzanje pregovora.

Uoči dolaska Baracka Obame u Hannoveru su održani prosvjedi protiv TTIP-a koje su zajednički organizirali predstavnici nevladinih organizacija i sindikata a na kojima je, prema nekim procjenama, sudjelovalo preko 90.000 prosvjednika.

Protivnici TTIP-a se prije svega protive izjednačavanju nekih standarda, pogotovo u području zaštite potrošača, što bi rezultiralo smanjenjem zaštite u Europskoj uniji što je njemačka kancelrka uoči Obaminog dolaska još jednom demantirala.

I njemački ministar gospodarstva i vicekancelar Sigmar Gabirel upozorio je na posljedice ukoliko ne dođe do dogovora o TTIP-u.

U tjedan dana prošao nekoliko zemalja na dva kontinenta

Posjet Baracka Obame se nastavlja i u ponedjeljak zajedničkim obilaskom sajma s Angelom Merkel na kraju kojeg bi Obama trebao održati govor.

Poslijepodne je predviđen sastanak s predsjednikom Francuske Francoisom Hollandeom i premijerima Italije i Velike Britanije Mateom Renzijem i Davidom Cameronom. Na mini-summitu bi trebalo prije svega biti riječi o globalnoj borbi protiv terorizma i rješavanju izbjegličke krize.

Podsjetimo, američki predsjednik nalazi se u posljednjoj godini posljednjeg, drugog, mandata. Smatra se da je ovo posljednji posjet 44. predsjednika SAD-a Njemačkoj.

On je proteklih nekoliko dana proveo u Velikoj Britaniji gdje je zagovarao ostanak ove zemlje u Europskoj uniji. Prošlog je tjedna posjetio Bliski istok gdje je razgovarao s tamošnjim saveznicima, u prvom redu Saudijskom Arabijom čiji su odnosi sa SAD-om u posljednje vrijeme ozbiljno narušeni.
 

 
(index.hr/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,