Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Ruska policija će moći na daljinu gasiti motore automobila kojima bježe lopovi ili gangsteri

Ruska policija će moći na daljinu gasiti motore automobila kojima bježe lopovi ili gangsteri

rusija-policijaPROLAZI VRIJEME SPEKTAKULARNIH – NE SAMO FILMSKIH – I POLICIJSKIH POTERA

Sjećate li se onih holivudskih filmskih policijskih potjera automobilima za opasnim razbojnicima ili pljačkašima banaka koji bježe svojim ili ukradenim kolima?

Takvih potjera bilo je i u ruskim filmovima snimanim poslije raspada SSSR. Slične potjere organizirala je povremeno i ruska policija. Ali, više neće. Točnije: više neće morati.

Ruska prometna i kriminalistička policija bit će uskoro opremljene tehnikom koja će im omogućavati da na daljinu blokiraju paljenje svih automobila u prometu, odnosno gašenje njihovih motora.

To će postati moguće zahvaljujući segmentu ruskog kozmičkog navigacijskog sustava ERA-GLONASS za koji će se “prijemnik” od 2017-te obavezno ugrađivati ​​u sve nove automobile koji se proizvode na teritorijima Rusije, Bjelorusije i Kazahstana.

Sada GLONASS već osigurava predaju točnih koordinata automobila u kvaru ili je doživio “cukanje”, odnosno vezu između putnika takvog automobila i najbližeg centra za pomoć na cesti.

Blokiranje rada motora realizirat će se ili signalom sa satelita ili preko nadzemne mreže podsustava ERA-GLONASS.

Ruski navigacijski sustav treba da do 2020. ima preciznost do 50 centimetara.

Ovo će omogućiti da se kršenje pravila u prometu s velikom preciznošću snima “odozgo”. Ti snimci će biti dovoljan dokaz za suca za prekršaje.

Ruski proizvođači automobila od siječnja u njih već ugrađuju “terminale” za vezu s ERA-GLONASS sustavom.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,