Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Johnson: Možda Obama ne voli Britance jer je Britanska imperija vladala njegovim precima u Keniji

Johnson: Možda Obama ne voli Britance jer je Britanska imperija vladala njegovim precima u Keniji

obama-johnsonPREDSJEDNIK SAD ČESTITAO ROĐENDAN KRALJICI ELIZABETI I RAZGOVARAO SA CAMERONOM

Američki predsjednik Barack Obama sastao se u zamku Windsor s britanskom kraljicom Elizabetom.

Kraljevskom ručku u dvorcu zapadno od Londona pored predsjednika SAD i britanske kraljice nazočili su i prva dama SAD Michelle Obama i princ Filip.

Sastanak je upriličen jedan dan nakon proslave kraljičinog 90 rođendana, a Obama je najavio da će britanskoj kraljici rođendan čestitati osobno.

Kraljica Elizabeta i princ Filip izašli su da dočekaju Baracka i Michelle Obamu u dvorištu kraljevske palače.

Barack Obama nastavit druženje da britanskim vladarima kasnije na sastanku s princom Harryjem i vojvotkinjom od Cambridgea Kate Middleton u Londonu.

Obama je ponovno pozvao Britance da glasuju protiv izlaska svoje zemlje iz EU, a gradonačelnik Londona Boris Johnson tim povodom je opet ocijenio:

“Obamina pozicija je nedosljedna, nelogična i apsolutno licemjerna. Amerikanci nikada ne bi dozvolili da na njihovom teritoriju ili u njihovom susjedstvu nastane nešto slično Europskoj uniji. Dakle: zbog čega oni misle da to treba nama odgovarati?! “

Johnson je istodobno ocijenio da Obama demonstrira i nadmenost u odnosima sa “službenim Londonom koji je mogao imati neke svoje račune s precima sadašnjeg američkog lidera”. Shvaćajući da ovo treba razjasniti, Johnson – kojeg mnogi vide kao budućeg britanskog premijera – dodao je:

“Neki smatraju da je sve posljedica povijesne odbojnosti predsjednika s kenijskim korijenima prema Britanskoj imperiji koji je onako revnosno branio Churchill”.

Obama je s Davidom Cameronom razgovarao o britanskom referendumu o izlasku iz EU, Ukrajini, summitu NATO u Varšavi …

Indikativno je da se sudar Johnsona s Obamom umiješao bivši šef britanske diplomacije Jack Straw. I to – na strani Obame.

Sudjelujući u radu mediaforuma u Astani, Jack Straw je doslovno rekao:

“Da je naš premijer Boris Johnson, a predsjednik SAD Donald Trump – ja bih zamolio gospodina Idrisova (ministar vanjskih poslova) da vidi mogu li dobiti politički azil u Kazahstanu”.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,