Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » SIRIJA NAPOKON PROGOVORILA: Spremni smo za rat s Izraelom

SIRIJA NAPOKON PROGOVORILA: Spremni smo za rat s Izraelom

GOLANSKA-VOSIRAVANPrema izjavama izraelskog premijera Benjamin Netanyahua, Golanska visoravan pripada Izraelu i međunarodna zajednica treba to priznati, piše talijanski list “Giornali”

Tijekom sjednice Vlade Izraela koja je trajala nekoliko sati Benjamin Netanyahu je rekao:

“Odlučio sam sazovati ovu sjednicu na Golanskoj visoravni kako bismo poslali novi signal – visoravan će zauvijek ostati u rukama Izraela.”

Premijer očekuje da će na tom teritoriju, koju će Izrael štititi od Al Qaide, Daesu-a, Hezbollaha i svih ostalih neprijatelja Izraela, biti naseljene tisuće izraelskih obitelj i da će se razvijati turizam i poljoprivreda, piše list Giornali.

Golanska visoravan je neodvojivi dio Izraela. U ovom nespokojnoj regiji Izrael je izvor stabilnosti i rješenja, a ne problem.

“Mnoge zemlje regije priznaju da Izrael predstavlja tampon zonu između islamskih ekstremista i terorističkih organizacija čiji je cilj da prvo osvoje Siriju, a zatim i cijeli svijet”, naglasio je Netanyahu.

Izraelski premijer je upozorio neprijatelje: “Ako Izrael bude napadnut, odgovor će biti nemilosrdan”, naveo je autor članka.

Novinar piše da je tijekom posljednjeg sastanka državnog sekretara SAD John Keeryja i Benjamina Netanyahua izraelski premijer rekao da njegova zemlja neće ometati diplomatsko rješavanje krize u Siriji, ali dogovor treba predviđati odlazak glavnih aktera na bojnom polju – radi se o Iranu i “Hezbollahu”.


Netanyahu je potvrdio svoju poziciju i ruskom predsjedniku Vladimir Putinu s kojim se sastao u Moskvi.

Izraelski premijer se obratio i svjetskoj zajednici s pozivom da prizna realnost – sve što se nalazi s izraelske strane granice ne podliježe izmjeni i nakon 50 godina došao je trenutak da međunarodna zajednica prizna suverenitet Izraela na Golanskoj visoravni.

Izjave šefa Vlade Izraela izazvale su munjevitu reakciju Damaska ​​koji je priopćio da je spreman za novi rat.

“Mi ćemo po svaku cijenu povratiti visoravan. Spremni smo na sve kako bismo domovini vratili Golansku visoravan. Nakon pobjede u ratu protiv terorizma, mogli bismo otpočeti drugi rat – protiv Izraela”, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Fejsala el-Mekdada.

Mekdada je pozvao čitavu arapsku naciju da pomogne Siriji u borbi protiv Izraela, navodi se u članku.

Golanska visoravan, ranije poznata kao Sirijska visoravan, u posjedu je Izraela nakon završetka Šestodnevnog rata sa Sirijom 1967. godine, a zbog tog teritorija te dvije države su ratovale ponovo 1973. godine.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,