Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » STRAVA JE VEĆ TU, A VLADA TO JOŠ POTIČE: U Hrvatskoj utvrđen GMO na 161 uzorku!

STRAVA JE VEĆ TU, A VLADA TO JOŠ POTIČE: U Hrvatskoj utvrđen GMO na 161 uzorku!

gmo-kukuruzU Hrvatskoj je prošle godine potvrdjen GMO na 161 uzorku, izjavio je za Večernji list Ivo Delonga, direktor Croatiakontrole

Genetske modifikacije većinom su prisutne u biljnim kulturama – kukuruzu, pamuku i duhanu, ali se pojavljuju i kod životinjskih vrsta – nekih sorti kokoši, riba i svinja, prenosi portal Seebiz.

“Oko deset posto uzoraka voća i povrća ima previše pesticida, a uvozna piletina toliko salmonele”, rekao je Delonga.

Najviše pesticida je otkriveno u jabukama, jagodama, grožđu i zelenoj salati. Što se piletine tiče, prema njegovim riječima, najviše treba pripaziti na pileće meso koje stiže iz uvoza.

Početkom listopada prošle godine, objavljeno je da je i Hrvatska među 11 zemalja koje su dosad izvijestile Europsku komisiju da žele iskoristiti mogućnost zabrane uzgoja genetski modificiranih organizama (GMO) na svojem teritoriju, podsjeća se u tekstu.

Prema direktivi koja je na snagu stupila ove godine, zemlje članice mogu tražiti izuzeće za cijelu ili dio svog teritorija od primjene zakona kojim je ranije dozvoljen ulazak GMO na razini Europske unije.

U Hrvatskoj su se sve županije proglasile zonama slobodnim od GMO – prva je to učinila Županija istarska 2003, a posljednja Županija vukovarsko-srijemska 2010. godine.

Španjolska je prošle godine bila jedan od najvećih proizvođača GMO hrane u Europi, dodaje se u tekstu.
 
(blic.rs,vecernji.hr/uredio:NSP)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , ,