Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » STRAVA JE VE─ć TU, A VLADA TO JO┼á POTI─îE: U Hrvatskoj utvr─Ĺen GMO na 161 uzorku!

STRAVA JE VE─ć TU, A VLADA TO JO┼á POTI─îE: U Hrvatskoj utvr─Ĺen GMO na 161 uzorku!

gmo-kukuruzU Hrvatskoj je pro┼íle godine potvrdjen GMO na 161 uzorku, izjavio je za Ve─Źernji list Ivo Delonga, direktor Croatiakontrole

Genetske modifikacije ve─çinom su prisutne u biljnim kulturama – kukuruzu, pamuku i duhanu, ali se pojavljuju i kod ┼żivotinjskih vrsta – nekih sorti koko┼íi, riba i svinja, prenosi portal Seebiz.

“Oko deset posto uzoraka vo─ça i povr─ça ima previ┼íe pesticida, a uvozna piletina toliko salmonele”, rekao je Delonga.

Najvi┼íe pesticida je otkriveno u jabukama, jagodama, gro┼ż─Ĺu i zelenoj salati. ┼áto se piletine ti─Źe, prema njegovim rije─Źima, najvi┼íe treba pripaziti na pile─çe meso koje sti┼że iz uvoza.

Po─Źetkom listopada pro┼íle godine, objavljeno je da je i Hrvatska me─Ĺu 11 zemalja koje su dosad izvijestile Europsku komisiju da ┼żele iskoristiti mogu─çnost zabrane uzgoja genetski modificiranih organizama (GMO) na svojem teritoriju, podsje─ça se u tekstu.

Prema direktivi koja je na snagu stupila ove godine, zemlje ─Źlanice mogu tra┼żiti izuze─çe za cijelu ili dio svog teritorija od primjene zakona kojim je ranije dozvoljen ulazak GMO na razini Europske unije.

U Hrvatskoj su se sve ┼żupanije proglasile zonama slobodnim od GMO – prva je to u─Źinila ┼Żupanija istarska 2003, a posljednja ┼Żupanija vukovarsko-srijemska 2010. godine.

┼ápanjolska je pro┼íle godine bila jedan od najve─çih proizvo─Ĺa─Źa GMO hrane u Europi, dodaje se u tekstu.
 
(blic.rs,vecernji.hr/uredio:NSP)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , ,