Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » 21. SVIBNJA Stranka Slobodna Hrvatska organizira ‘Me─Ĺunarodni mar┼í protiv Monsanta’

21. SVIBNJA Stranka Slobodna Hrvatska organizira ‘Me─Ĺunarodni mar┼í protiv Monsanta’

monsanto-marsOrganizator prosvjeda Damir Kristijan Rogina ustvrdio je na konferenciji za novinare da se potpisivanjem ugovora izme─Ĺu EU-a i SAD-a Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) ┼íirom otvaraju vrata ulasku GMO-a u zemlje EU-a

Prosvjed “Me─Ĺunarodni mar┼í protiv Monsanta” odr┼żat ─çe se 21. svibnja u podne u Zagrebu i Osijeku protiv na─Źina poslovanja i sve ve─çeg utjecaja korporacija na demokratske dru┼ítvene procese, najavila je u ponedjeljak novoosnovana politi─Źka stranka Slobodna Hrvatska.

Organizator prosvjeda Damir Kristijan Rogina ustvrdio je na konferenciji za novinare da se potpisivanjem ugovora izme─Ĺu EU-a i SAD-a Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) ┼íirom otvaraju vrata ulasku GMO-a u zemlje EU-a.

Poljoprivrednici gube zbog širenja GMO-a

“Hrvatski bi poljoprivrednici izgubili samostalnost zbog agresivnog ┼íirenja GMO-a i patentiranja prava na sjeme, a ve─ç i sada, jer ih dr┼żava ne ┼ítiti, prodaju svoja imanja u bescjenje”.

Na prosvjedu o─Źekuje veliki broj ljudi, u Zagrebu ih je najavljeno 3000, ali moglo bi ih do─çi oko 10.000, a u Osijeku je najavljeno 1000 prosvjednika.

Supredsjednik stranke Slobodna Hrvatska Antonio Dra┼żovi─ç isti─Źe da GMO ne ugro┼żava samo sada┼ínjost i zdravlje ljudi, nego i budu─çe generacije, jer uni┼ítava tlo i prirodnu raznolikost. Za Monsanta se ve┼żu razni nerazrije┼íeni sudski sporovi iz mnogobrojnih zemalja, izme─Ĺu ostalog i o kancerogenim supstancama u proizvodima.

Dra┼żovi─ç isti─Źe da korporacije ne mogu u─çi u Hrvatsku bez odobrenja vladaju─çih, pa ih je pozvao da to ne dozvole, ugledaju─çi se na zemlje koje su zabranile GMO.

GMO je u zemljama EU-a prisutan od 2001. godine, a lani je dopu┼íteno kori┼ítenje 58 proizvoda za sto─Źnu hranu. Slobodna Hrvatska tra┼żi od nadle┼żnih dr┼żavnih tijela obja┼ínjenje kakvo je Monsanto sjeme darovao Hrvatskoj, “iskoristiv┼íi katastrofalne poplave da bi proizvode unio bez provjere kakvo─çe”.

Ne ┼żele modifikacije zdrave hrane

“Priroda nam je dala zdravu i kvalitetnu hranu, ne ┼żelimo je mijenjati apsurdnim modifikacijama”, rekli su predstavnici stranke poru─Źuju─çi kako ne ┼żele amerikanizaciju hrane, ni ameri─Źki na─Źin ┼żivota. Pozvali su gra─Ĺane, a posebno studente, da zaborave na sve nametnute podjele i ujedine se protiv GMO-a.

Me─Ĺunarodni mar┼í protiv Monsanta odr┼żat ─çe se u tristotinjak gradova u 41 dr┼żavi na ┼íest kontinenata. Lani je u Berlinu 350.000 prosvjednika iza┼ílo na ulice protiv TTIP ugovora i tako ga obustavilo, a od prvih prosvjeda sve se vi┼íe ljudi pridru┼żuje borbi protiv GMO-a, navela je Slobodna Hrvatska u svom pozivu na prosvjed.

Monsanto je multinacionalna korporacija koja utjelovljuje najgore elemente globalne ekonomije – predatorsko uni┼ítavanje konkurencije, patentiranje prava na sjeme, proizvodnju i distribuciju GMO sjemena koje dugoro─Źno nanosi nepopravljivu ┼ítetu tlu i poljoprivredi, lobiranje i potkupljivanje vlada i agresivno promicanje vlastite agende, tvrdi Slobodna Hrvatska.

Iako Monsanto u Hrvatskoj ne prodaje GMO sjeme, jer je ono zakonom zabranjeno, na europskom i svjetskom planu lobira za usvajanje TTIP sporazuma koji bi joj otvorio vrata europskog tr┼żi┼íta. Hrvatska u tom slu─Źaju sama ne bi mogla ni┼íta u─Źiniti da se za┼ítiti, ka┼że se u pozivu.
 
(direktno.hr/uredio:NSP)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , ,