Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » MEGA POTRES POGODIO EKVADOR, IZDANO IZVANREDNO STANJE I UPOZORENJE ZA TSUNAMI! ┼áTO SE DOGA─ÉA SA GLOBALNIM POTRESIMA?! (VIDEO)

MEGA POTRES POGODIO EKVADOR, IZDANO IZVANREDNO STANJE I UPOZORENJE ZA TSUNAMI! ŠTO SE DOGAĐA SA GLOBALNIM POTRESIMA?! (VIDEO)

potres-ekvadorLjudi, ne┼íto veliko se doga─Ĺa sa svim tim velikim mega potresima i vulkanskim erupcijama

Pripremite se za veliku krizu.

Sna┼żan potres jakosti 7,4 stupnjeva dubine 10 km je pogodio obalu sjeverozapadnog Ekvadora, sa sredi┼ítem u blizini Pedernales i Muisne, ka┼żu seizmolozi. Tsunami upozorenje izdano je za obalna podru─Źja Ekvadora i Kolumbije.

Broj mrtvih u sna┼żnom potresu koji je pogodio Ekvador narastao je na 77, a gotovo 600 osoba je ozlije─Ĺeno, objavile su vlasti te zemlje u nedjelju a Ameri─Źka geolo┼íka slu┼żba objavila je kako je novi potres zabilje┼żen u nedjelju na pacifi─Źkom otoku Tongi jakosti 6,1 na dubini od 66 kilometara.

U najsna┼żnijem potresu koji je u proteklih nekoliko desetlje─ça pogodio Ekvador, jakosti 7.8, su uni┼íteni priobalni gradovi, a stanovnici su pobjegli na povi┼íena podru─Źja.

Dubina potresa je bila 10 kilometara ┼íto je tipi─Źno za HAARP potres koji se javlja do 10 kilometara dubine. (plitiki potresi)

Potres je ostavio ┼ítete i u velikom komercijalnom sredi┼ítu Guayaquilu u kojem su se neke zgrade djelomi─Źno uru┼íile a na cestama su nastale pukotine. U tom gradu sru┼íio se i most. Nakon potresa uslijedila je serija od 55 manjih podrhtavanja, objavila je seizmi─Źka slu┼żba.

Izvandredno stanje

Predsjednik Rafael Correa proglasio je izvanredno stanje u ┼íest pogo─Ĺenih pokrajina i pozvao zemlju od 16 milijuna stanovnika da ostane mirna.

Vlasti su pozvale stanovnike obalnih podru─Źja na evakuaciju zbog straha od plimnog vala. Prestra┼íeni stanovnici iza┼íli su na ulice glavnog grada Quita, udaljenog stotine kilometara od epicentra potresa koji je pogodio obalno podru─Źje.

Potres je zabilje┼żen na dubini od 20 kilometara i osjetio se ┼íirom zemlje.

Sela potpuno uništena

“Neka su sela potpuno uni┼ítena”, kazao je Gabriel Alc├şvar, gradona─Źelnik Pedernalesa u pogo─Ĺenoj pokrajini Manabi. “Ono ┼íto se dogodilo ovdje u Pedernalesu je katastrofalno”.

Ram├│n Solorzano (46) iz grada Manta kazao je kako se priprema napustiti grad s obitelji.

“Ve─çina je ljudi na ulicama s ruksacima i kre─çe se prema povi┼íenim podru─Źjima”, kazao je u telefonskom razgovoru putem aplikacije WhatsApp. “Na ulicama su pukotine, nema struje i telefoni ne rade”. Kontrolni toranj u zra─Źnoj luci u gradu Manti sru┼íio se.

Dijelovi glavnog grada tako─Ĺer su ostali bez struje i telefona a slike objavljene na dru┼ítvenim medijima pokazuju pukotine na zidovima shopping centara.

Pacifi─Źki centar za cunami upozorio je na mogu─çnost valova do metra na nekim dijelovima ekvadorske obale., no kasnije je opozvana opasnost od cunamija.

Prema vladi proizvodnja nafte nije poremećena no glavna rafinerija Esmeraldas, smještena u blizini epicentra, prekinula je s radom.

Japan su 14. travnja tako─Ĺer pogodili stravi─Źni potresi i naknadne vulkanske erupcije koji su donijeli velika matarijalna razaranja i brojne ┼żrtve.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(index.hr,youtube.com/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,