Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » MEGA POTRES POGODIO EKVADOR, IZDANO IZVANREDNO STANJE I UPOZORENJE ZA TSUNAMI! ŠTO SE DOGAĐA SA GLOBALNIM POTRESIMA?! (VIDEO)

MEGA POTRES POGODIO EKVADOR, IZDANO IZVANREDNO STANJE I UPOZORENJE ZA TSUNAMI! ŠTO SE DOGAĐA SA GLOBALNIM POTRESIMA?! (VIDEO)

potres-ekvadorLjudi, nešto veliko se događa sa svim tim velikim mega potresima i vulkanskim erupcijama

Pripremite se za veliku krizu.

Snažan potres jakosti 7,4 stupnjeva dubine 10 km je pogodio obalu sjeverozapadnog Ekvadora, sa središtem u blizini Pedernales i Muisne, kažu seizmolozi. Tsunami upozorenje izdano je za obalna područja Ekvadora i Kolumbije.

Broj mrtvih u snažnom potresu koji je pogodio Ekvador narastao je na 77, a gotovo 600 osoba je ozlijeđeno, objavile su vlasti te zemlje u nedjelju a Američka geološka služba objavila je kako je novi potres zabilježen u nedjelju na pacifičkom otoku Tongi jakosti 6,1 na dubini od 66 kilometara.

U najsnažnijem potresu koji je u proteklih nekoliko desetljeća pogodio Ekvador, jakosti 7.8, su uništeni priobalni gradovi, a stanovnici su pobjegli na povišena područja.

Dubina potresa je bila 10 kilometara što je tipično za HAARP potres koji se javlja do 10 kilometara dubine. (plitiki potresi)

Potres je ostavio štete i u velikom komercijalnom središtu Guayaquilu u kojem su se neke zgrade djelomično urušile a na cestama su nastale pukotine. U tom gradu srušio se i most. Nakon potresa uslijedila je serija od 55 manjih podrhtavanja, objavila je seizmička služba.

Izvandredno stanje

Predsjednik Rafael Correa proglasio je izvanredno stanje u šest pogođenih pokrajina i pozvao zemlju od 16 milijuna stanovnika da ostane mirna.

Vlasti su pozvale stanovnike obalnih područja na evakuaciju zbog straha od plimnog vala. Prestrašeni stanovnici izašli su na ulice glavnog grada Quita, udaljenog stotine kilometara od epicentra potresa koji je pogodio obalno područje.

Potres je zabilježen na dubini od 20 kilometara i osjetio se širom zemlje.

Sela potpuno uništena

“Neka su sela potpuno uništena”, kazao je Gabriel Alcívar, gradonačelnik Pedernalesa u pogođenoj pokrajini Manabi. “Ono što se dogodilo ovdje u Pedernalesu je katastrofalno”.

Ramón Solorzano (46) iz grada Manta kazao je kako se priprema napustiti grad s obitelji.

“Većina je ljudi na ulicama s ruksacima i kreće se prema povišenim područjima”, kazao je u telefonskom razgovoru putem aplikacije WhatsApp. “Na ulicama su pukotine, nema struje i telefoni ne rade”. Kontrolni toranj u zračnoj luci u gradu Manti srušio se.

Dijelovi glavnog grada također su ostali bez struje i telefona a slike objavljene na društvenim medijima pokazuju pukotine na zidovima shopping centara.

Pacifički centar za cunami upozorio je na mogućnost valova do metra na nekim dijelovima ekvadorske obale., no kasnije je opozvana opasnost od cunamija.

Prema vladi proizvodnja nafte nije poremećena no glavna rafinerija Esmeraldas, smještena u blizini epicentra, prekinula je s radom.

Japan su 14. travnja također pogodili stravični potresi i naknadne vulkanske erupcije koji su donijeli velika matarijalna razaranja i brojne žrtve.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(index.hr,youtube.com/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,