Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Arheolozi riješili tajnu Naska linija

Arheolozi riješili tajnu Naska linija

naska-linijeTalijanski arheolozi su pomoću snimaka iz svemira otkrili tajnu linija na platou Naska u Peruu, poznatih pod nazivom “Nazca linije”, javio je BBC

Smatra se da je drevna nestala civilizacija Naska napravila crteže više od 30 ogromnih životinja i biljaka, nekoliko stotina apstraktnih geometrijskih figura i 13.000 linija, od kojih se mnoge vide iz svemira. Svi “crteži” nalaze se na visoravni Naska u dužini od 70 kilometara.

Znanstvenici su već pretpostavljali da su Nazca linije nekada predstavljale akvadukte. Međutim, tek uz pomoć snimaka iz svemira uspjeli razjasniti kako je funkcionirao mehanizam dobivanja vode.

Linije su bile “složeni hidraulički sustav za dobivanje vode iz podzemnog vodonosnog sloja”.

Zahvaljujući ovim akvaduktom, civilizacija Naska je mogla stalno dobiva vodu u krajevima u kojima je godinama vladala suša. Voda se koristila za poljoprivredu i životne potrebe.

Sustav kanala distribuirao je vodu teritorijima gdje je bila neophodna, a višak je ostajao u spremnicima. Otvori u zemlji bili su potrebni da bi u irigacijski sustav ulazio vjetar koji je pomagao u pokretanju vode, smatraju znanstvenici.

“Očito je da je sustav izvora bio mnogo razvijeniji nego što je sačuvano do današnjih dana”, izjavila je Roza Lazaponari iz talijanskog Instituta metoda za analizu okoliša.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,