Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » IZBJEGAVAJTE! Ovaj aditiv nalazi se u ovim namirnicama, a izaziva te┼íke probleme s probavom

IZBJEGAVAJTE! Ovaj aditiv nalazi se u ovim namirnicama, a izaziva teške probleme s probavom

E407-Carrageenan-karagenanIako se ovaj aditiv dobiva iz algi koje su iznimno zdrave, u modernoj prehrambenoj industriji koristi se rafiniran, izoliran karagenan. Istra┼żivanja su pokazala kako je upravo taj, iznimno ┼ítetan

Velik broj aditiva koji su danas postali neophodni u prehrambenoj industriji štetan je i dovodi se u vezu s mnogobrojnim zdravstvenim problemima. Jedan od takvih na koji bi trebali obratiti pozornost je karagenan (E407).

Karagenan je polisaharid koji se dobiva iz crvenih morskih algi, osobito iz vrste koja se naziva irska mahovina. Po strukturi je sli─Źan ┼żelatini.

Zbog svojih geliraju─çih svojstava, stolje─çima se koristi kao zgu┼ínjiva─Ź i emulgator. U modernoj prehrambenoj industriji aktivno se po─Źeo upotrebljavati tridesetih godina pro┼ílog stolje─ça kao zgu┼ínjiva─Ź i emulgator.

Kao stabilizator, zgu┼ínjiva─Ź i emulgator karagenan se mo┼że na─çi u velikom broju namirnica ÔÇô u mesnim prera─Ĺevinama, umacima, preljevima, juhama, gotovim desertima (kola─Źi, pudinzi, ─Źokolade, ┼żele proizvodi), pekmezima, pivu, senfu. Nalazi se i u sojinom mlijeku, vrhnju, jogurtu, siru, margarinu, majonezi, sladoledima itd.

Osim u prehrambenoj, koristi se i u kozmeti─Źkoj industriji (sredstva za hidrataciju, gelovi, ┼íamponi itd).

Iako se ovaj aditiv dobiva iz algi koje su iznimno zdrave, u modernoj prehrambenoj industriji koristi se rafiniran, izoliran karagenan.

Istra┼żivanja su pokazala kako je upravo taj iznimno ┼ítetan.

Nakon dugogodi┼ínjih bavljenja ovom problematikom i 18 objavljenih studija na temu ┼ítetnosti karagenana, Joanne K. Tobacman, izvanredna profesorica klini─Źke medicine na Sveu─Źili┼ítu Illinois School of Medicine u Chicagu, potvrdila je povezanost karagenana s mnogobrojnim zdravstvenim problemima:

ÔÇťIstra┼żivanja su pokazala da izlo┼żenost karagenanu izaziva upalu. Konzumacijom prera─Ĺene hrane koja sadr┼żi ovaj aditiv unosimo ga u koli─Źinama koje su dovoljne da uzrokuju upalu u na┼íem organizmu.


Kroni─Źna upala u kona─Źnici dovodi do mnogih oboljenja, uklju─Źuju─çi bolesti srca, Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest, upalne bolesti crijeva, reumatoidni artritis, arteriosklerozu te rakÔÇŁ, otkrila je.

Kao dokaz ovoj konstataciji, J.K. Tobacman iznosi ─Źinjenicu da je upravo karagenan kori┼íten u farmaceutskoj industriji za izazivanje upala u tkivima. Prema njenim tvrdnjama, karagenan osobito destruktivno djeluje na probavni sustav.

Postoje sumnje i da mo┼że biti odgovoran za pojavu dijabetesa, ulceroznog kolitisa, pa ─Źak i karcinoma probavnog sustava, osobito debelog crijeva.

Na temelju ovih saznanja Joanne. K. Tobacman, ali i brojni drugi znanstvenici vr┼íe pritisak na FDA (ameri─Źku agenciju za hranu i lijekove). Tra┼że zabranu kori┼ítenja karagenana u prehrambenoj industriji.

No, FDA odbacuje sve apele i peticije te zastupa mi┼íljenje kako nema dovoljno ─Źvrstih dokaza o njegovoj ┼ítetnosti i odbija zakonski zabraniti njegovu upotrebu u prehrambenoj industriji.

E407 Karagenan

Prirodni biljni zgu┼ínjiva─Ź i sredstvo za mijenjanje konzistencije. Po svojoj kemijskoj strukturi karagenan je linearni sulfatirani polisaharid koji se ekstrahira iz crvenih morskih algi. Karagenan je neprobavljiva tvar koja pospje┼íuje probavu, a iz organizma se izlu─Źuje u nepromijenjenu obliku.

Velike doze djeluju laksativno i mogu omesti resorpciju nekih mineralnih tvari (npr. kalija). U pojedinim slu─Źajevima mo┼że uzrokovati alergiju. Iako se u namirnice smije dodavati prema pravilu quantum satis, otkriveno je da se u nekim proizvodima mo┼że kontaminirati etilen-oksidom, zbog ─Źega nastaju etilen-klorohidrini, izrazito kancerogeni spojevi.

Istra┼żivanja na eksperimentalnim ┼żivotinjama pokazala su da razgradni produkti karagenana, koji nastaju pod utjecajem visoke temperature i kiselina, izazivaju ulceracije gastrointestinalnoga trakta te da mogu dovesti do kancerogenih promjena ili uzrokovati nastajanje Chronove bolesti. Znanstvena komisija za sigurnost hrane Europske komisije stoga preporu─Źuje da koli─Źina razgradnih produkata karagenana ne smije iznositi vi┼íe od 5 % njegove ukupne mase. Izbjegavati!
 
(dnevno.hr/uredio:NSP)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , ,