Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » IZBJEGAVAJTE! Ovaj aditiv nalazi se u ovim namirnicama, a izaziva teške probleme s probavom

IZBJEGAVAJTE! Ovaj aditiv nalazi se u ovim namirnicama, a izaziva teške probleme s probavom

E407-Carrageenan-karagenanIako se ovaj aditiv dobiva iz algi koje su iznimno zdrave, u modernoj prehrambenoj industriji koristi se rafiniran, izoliran karagenan. Istraživanja su pokazala kako je upravo taj, iznimno štetan

Velik broj aditiva koji su danas postali neophodni u prehrambenoj industriji štetan je i dovodi se u vezu s mnogobrojnim zdravstvenim problemima. Jedan od takvih na koji bi trebali obratiti pozornost je karagenan (E407).

Karagenan je polisaharid koji se dobiva iz crvenih morskih algi, osobito iz vrste koja se naziva irska mahovina. Po strukturi je sličan želatini.

Zbog svojih gelirajućih svojstava, stoljećima se koristi kao zgušnjivač i emulgator. U modernoj prehrambenoj industriji aktivno se počeo upotrebljavati tridesetih godina prošlog stoljeća kao zgušnjivač i emulgator.

Kao stabilizator, zgušnjivač i emulgator karagenan se može naći u velikom broju namirnica – u mesnim prerađevinama, umacima, preljevima, juhama, gotovim desertima (kolači, pudinzi, čokolade, žele proizvodi), pekmezima, pivu, senfu. Nalazi se i u sojinom mlijeku, vrhnju, jogurtu, siru, margarinu, majonezi, sladoledima itd.

Osim u prehrambenoj, koristi se i u kozmetičkoj industriji (sredstva za hidrataciju, gelovi, šamponi itd).

Iako se ovaj aditiv dobiva iz algi koje su iznimno zdrave, u modernoj prehrambenoj industriji koristi se rafiniran, izoliran karagenan.

Istraživanja su pokazala kako je upravo taj iznimno štetan.

Nakon dugogodišnjih bavljenja ovom problematikom i 18 objavljenih studija na temu štetnosti karagenana, Joanne K. Tobacman, izvanredna profesorica kliničke medicine na Sveučilištu Illinois School of Medicine u Chicagu, potvrdila je povezanost karagenana s mnogobrojnim zdravstvenim problemima:

“Istraživanja su pokazala da izloženost karagenanu izaziva upalu. Konzumacijom prerađene hrane koja sadrži ovaj aditiv unosimo ga u količinama koje su dovoljne da uzrokuju upalu u našem organizmu.


Kronična upala u konačnici dovodi do mnogih oboljenja, uključujući bolesti srca, Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest, upalne bolesti crijeva, reumatoidni artritis, arteriosklerozu te rak”, otkrila je.

Kao dokaz ovoj konstataciji, J.K. Tobacman iznosi činjenicu da je upravo karagenan korišten u farmaceutskoj industriji za izazivanje upala u tkivima. Prema njenim tvrdnjama, karagenan osobito destruktivno djeluje na probavni sustav.

Postoje sumnje i da može biti odgovoran za pojavu dijabetesa, ulceroznog kolitisa, pa čak i karcinoma probavnog sustava, osobito debelog crijeva.

Na temelju ovih saznanja Joanne. K. Tobacman, ali i brojni drugi znanstvenici vrše pritisak na FDA (američku agenciju za hranu i lijekove). Traže zabranu korištenja karagenana u prehrambenoj industriji.

No, FDA odbacuje sve apele i peticije te zastupa mišljenje kako nema dovoljno čvrstih dokaza o njegovoj štetnosti i odbija zakonski zabraniti njegovu upotrebu u prehrambenoj industriji.

E407 Karagenan

Prirodni biljni zgušnjivač i sredstvo za mijenjanje konzistencije. Po svojoj kemijskoj strukturi karagenan je linearni sulfatirani polisaharid koji se ekstrahira iz crvenih morskih algi. Karagenan je neprobavljiva tvar koja pospješuje probavu, a iz organizma se izlučuje u nepromijenjenu obliku.

Velike doze djeluju laksativno i mogu omesti resorpciju nekih mineralnih tvari (npr. kalija). U pojedinim slučajevima može uzrokovati alergiju. Iako se u namirnice smije dodavati prema pravilu quantum satis, otkriveno je da se u nekim proizvodima može kontaminirati etilen-oksidom, zbog čega nastaju etilen-klorohidrini, izrazito kancerogeni spojevi.

Istraživanja na eksperimentalnim životinjama pokazala su da razgradni produkti karagenana, koji nastaju pod utjecajem visoke temperature i kiselina, izazivaju ulceracije gastrointestinalnoga trakta te da mogu dovesti do kancerogenih promjena ili uzrokovati nastajanje Chronove bolesti. Znanstvena komisija za sigurnost hrane Europske komisije stoga preporučuje da količina razgradnih produkata karagenana ne smije iznositi više od 5 % njegove ukupne mase. Izbjegavati!
 
(dnevno.hr/uredio:NSP)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , ,