Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » SOTONIZAM: UN-ovi ‘mirovnjaci’ zlostavljali maloljetnice u Africi! Tjerali ih na seks sa životinjama

SOTONIZAM: UN-ovi ‘mirovnjaci’ zlostavljali maloljetnice u Africi! Tjerali ih na seks sa životinjama

unmirovnjaci_silovanjePravo lice UN-a pokazuje poslijednje u nizu optužbi protiv mirovnjaka UN-a u Srednjoafričkoj Republici, gdje su masovno seksualno zlostavljali maloljetnice, izazvala je gađenje dužnosnika UN-a te američkih i francuskih diplomata

UN je objavio u četvrtak da širi istragu o seksualnom zlostavljanju UN-ovih plavih kaciga u SAR-u i da je o tome izvijestilo Francusku, Burundi i Gabon čiji su vojnici u tome sudjelovali.

“Glavni tajnik Ban Ki-moon šokiran je do srži posljednjim optužbama”, rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Raad Al Husein jednako je šokiran i opisana je djela nazvao “odvratnim”. Naglasio je da istraga UN-a o tome “mora preokrenuti svaki kamen”.

Dujarric je rekao da su dužnosnici UN-a razgovarali sa 108 navodnih žrtava, od koji su golema većina maloljetnici. Optužbe o seksualnom zlostavljanju od 2013. do 2015. ocijenio je “prezrivim, nemoralnim i duboko uznemirujućim”.

Protiv vojnika iz mirovne misije UN-a u Srednjoafričkoj Republici (MINUSCA) postoje desetine optužbi o seksualnom zlostavljanju. Francuska od prije istražuje ponašanje svojih vojnika u operaciji Sangaris (francuske vojne intervencije u toj zemlji), koja je počela u prosincu 2013. s ciljem zaštite izabrane vlade od pobunjenika i nije pod zapovjedništvom UN-a.

Prisiljavali ih na seks sa psima

Četiri su djevojčice prijavile da su ih francuski vojnici prisiljavali na seksualne odnose s psima.

Američka veleposlanica pri UN-u Samatha Power, koja se baš nalazi u posjetu SAR-u, izjavila je da joj takvi navodi izazivaju “gađenje”.

“Ta kuga seksualnog zlostavljanja što ga čine mirovnjaci mora biti zaustavljena”, naglasila je.

Francuski veleposlanik Francois Delattre složio se s tom ocjenom i naglasio da će francuske vlasti potpuno istražiti navode o zlostavljanju.

UN se obvezao da će odmah reagirati na optužbe i neće dopustiti ponavljanje pogrešaka iz nedavne prošlosti. Neovisnom istragom utvrđeno je da su UN-ove agencije 2013. i 2014. jako loše reagirale na brojne optužbe o seksualnom zlostavljanju i silovanju u SAR-u. Bivši zapovjednik MINUSCA-e Babcar Gaye morao je podnijeti ostavku u kolovozu prošle godine, a 800 mirovnjaka iz Konga poslano je kući.

UNICEF je inače organizacija Ujedinjenih naroda koja se brine o djeci u svijetu.
 
(index.hr/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,