Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » SOTONIZAM: UN-ovi ‘mirovnjaci’ zlostavljali maloljetnice u Africi! Tjerali ih na seks sa ┼żivotinjama

SOTONIZAM: UN-ovi ‘mirovnjaci’ zlostavljali maloljetnice u Africi! Tjerali ih na seks sa ┼żivotinjama

unmirovnjaci_silovanjePravo lice UN-a pokazuje poslijednje u nizu optu┼żbi protiv mirovnjaka UN-a u Srednjoafri─Źkoj Republici, gdje su masovno seksualno zlostavljali maloljetnice, izazvala je ga─Ĺenje du┼żnosnika UN-a te ameri─Źkih i francuskih diplomata

UN je objavio u ─Źetvrtak da ┼íiri istragu o seksualnom zlostavljanju UN-ovih plavih kaciga u SAR-u i da je o tome izvijestilo Francusku, Burundi i Gabon ─Źiji su vojnici u tome sudjelovali.

“Glavni tajnik Ban Ki-moon ┼íokiran je do sr┼żi posljednjim optu┼żbama”, rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Raad Al Husein jednako je ┼íokiran i opisana je djela nazvao “odvratnim”. Naglasio je da istraga UN-a o tome “mora preokrenuti svaki kamen”.

Dujarric je rekao da su du┼żnosnici UN-a razgovarali sa 108 navodnih ┼żrtava, od koji su golema ve─çina maloljetnici. Optu┼żbe o seksualnom zlostavljanju od 2013. do 2015. ocijenio je “prezrivim, nemoralnim i duboko uznemiruju─çim”.

Protiv vojnika iz mirovne misije UN-a u Srednjoafri─Źkoj Republici (MINUSCA) postoje desetine optu┼żbi o seksualnom zlostavljanju. Francuska od prije istra┼żuje pona┼íanje svojih vojnika u operaciji Sangaris (francuske vojne intervencije u toj zemlji), koja je po─Źela u prosincu 2013. s ciljem za┼ítite izabrane vlade od pobunjenika i nije pod zapovjedni┼ítvom UN-a.


Prisiljavali ih na seks sa psima

─îetiri su djevoj─Źice prijavile da su ih francuski vojnici prisiljavali na seksualne odnose s psima.

Ameri─Źka veleposlanica pri UN-u Samatha Power, koja se ba┼í nalazi u posjetu SAR-u, izjavila je da joj takvi navodi izazivaju “ga─Ĺenje”.

“Ta kuga seksualnog zlostavljanja ┼íto ga ─Źine mirovnjaci mora biti zaustavljena”, naglasila je.

Francuski veleposlanik Francois Delattre slo┼żio se s tom ocjenom i naglasio da ─çe francuske vlasti potpuno istra┼żiti navode o zlostavljanju.

UN se obvezao da ─çe odmah reagirati na optu┼żbe i ne─çe dopustiti ponavljanje pogre┼íaka iz nedavne pro┼ílosti. Neovisnom istragom utvr─Ĺeno je da su UN-ove agencije 2013. i 2014. jako lo┼íe reagirale na brojne optu┼żbe o seksualnom zlostavljanju i silovanju u SAR-u. Biv┼íi zapovjednik MINUSCA-e Babcar Gaye morao je podnijeti ostavku u kolovozu pro┼íle godine, a 800 mirovnjaka iz Konga poslano je ku─çi.

UNICEF je ina─Źe organizacija Ujedinjenih naroda koja se brine o djeci u svijetu.
 
(index.hr/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,