Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » BUDU─ćA DEGENERACIJA: DJECA SADA PROVODE MANJE VREMENA VANI OD PROSJE─îNOG ZATVORENIKA

BUDU─ćA DEGENERACIJA: DJECA SADA PROVODE MANJE VREMENA VANI OD PROSJE─îNOG ZATVORENIKA

dijete-sofa“Rijetko da ─çete danas na─çi djecu koja kotrljaju kolut niz brdo, penjo se na stabla, igraju “┼íkolice” ili se nabacuju loptom”

Za sve zatvorenike u svijetu je karakteristi─Źna njihova nemogu─çnost slobodnog kretanja. Zatvorenici u WABASH zatvoru maksimalne sigurnosti u Indiani, su nedavno su bili ┼íokirani kada su nau─Źili o jednoj grupi koja u┼żiva manje vremena na otvorenom nego oni… to su djeca.

Globalno istra┼żivanje provedeno o tome koliko vremena provode djeca na otvorenom je ubrzo postala kampanja pod nazivom “Prljav┼ítina je dobra” nakon ┼íto su rezultati pokazali nedostatak igre na otvorenom me─Ĺu djecom u dobi od pet do dvanaest godina.

Rezultati ankete, koju je naru─Źila britanska kompanija koja proizvodi pra┼íak za rublje Persil, a provedena je od strane neovisne tvrtka za istra┼żivanje tr┼żi┼íta, otkrila je da 1/3 britanske djece potro┼íi 30 minuta ili manje izvan ku─çe svaki dan, a svako peto dijete se ne igra uop─çe vani za prosje─Źnog dana.

Istra┼żiva─Źi su ispitli 12.000 roditelja u 10 zemalja: SAD, Brazil, Velika Britanija, Turska, Portugal, Ju┼żna Afrika, Vijetnam, Kina, Indonezija i Indija.

“U prosjeku, djeca danas provode manje vremena na otvorenom od zatvorenika.” Prema inicijativi “Prljav┼ítina je dobra”, zatvorenici dobivaju najmanje dva sata vremena vani svaki dan, dok ve─çina djece u┼żivaju jedan sat ili manje, u prosjeku.

Zatvorenici intervjuirani u kratkom filmu izra┼żavaju va┼żnost njihovog vremena na otvorenom.

“Mislim da je to vjerojatno najva┼żniji dio mog dana”, ka┼że jedan zatvorenik. To “─Źuva moju pamet, dr┼żi moje tijelo jakim”, jo┼í jedan, obja┼ínjava. Jo┼í jedan zatvorenik naziva svoje vrijeme vani “ljepi velik vrhunac mog dana.”

Zatvorenici su tada pitani kako bi se osje─çali da je njihovo vrijeme vani smanjeno sa dva sata dnevno na jedan.

“Mislim da bi to potaknulo vi┼íe ljutnje, vi┼íe – to ne bi bila dobra stvar”, jedan zatvorenik je primjetio. Jo┼í ka┼że da ─çe to biti “mu─Źenje”, dok stra┼żar ka┼że: “Mislim da je rezanje vremena provedenog vani na 1 sat dnevno, potencijalna katastrofa.”

Kad u anketar ka┼że zatovrenicima da djeca ─Źesto provode samo jedan sat na otvorenom po danu, oni su ┼íokirani. “To je depresivno”, jedan komentira. “Penjanje na stablo, slomiti nogu; to je dio ┼żivota”, drugi ka┼że.

“Nau─Źite biti dijete”, jo┼í jedan zatvorenik primje─çuje.
 
(NoviSvjetskiPoredak.com)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,