Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » Fidel Castro: ‘Ne trebaju nam vaši pokloni, brate Obama’ (VIDEO)

Fidel Castro: ‘Ne trebaju nam vaši pokloni, brate Obama’ (VIDEO)

castroBivši kubanski predsjednik Fidel Castro rekao je u ponedjeljak da unatoč nedavnoj povijesnom posjetu Baracka Obame Kuba neće zaboraviti dosadašnje sukobe sa Sjedinjenim Državama i da joj “ne trebaju darovi” američkog imperija

“Kadri smo proizvoditi hranu i materijalna bogatstva koja nam trebaju, zahvaljujući trudu i pameti našeg naroda.

Nema potrebe da nam imperija daje bilo kakve darove”, napisao je 89-godišnji otac kubanske revolucije u tekstu objavljenom tjedan dana nakon posjeta američkog predsjednika Kubi.

U tom podužem pismu naslovljenom na “Brata Obamu”, bivši kubanski predsjednik koji se 2006. povukao s vlasti, narugao se “slatkim riječima” koje je Obama izrekao u svom govoru u Havani prošlog tjedna.

“Zamalo smo doživjeli srčani udar slušajući riječi američkog predsjednika”, dodaje bivši Lider Maximo, nakon čega je podsjetio na poveći broj prošlih sporova između dviju zemalja unatoč spektakularnom približavanju Obame i Raula Castra krajem 2014.

U govoru koji su prošlog tjedna prenosili kubanski mediji, američki predsjednik je pozvao Havanu da “uništiti zadnje ostatke hladnoga rata”, nakon čega je stao u obranu javnih sloboda i demokracije na otoku, ističući da ne želi “nametati promjene Kubi”.

“Neka se nitko ne zavarava da će se narod ove plemenite i velikodušne zemlje odreći slave i prava te duhovnog bogatstva stečenog razvojem školstva, znanosti i kulture”, upozorio je Castro u pismu objavljenom u državnom glasilu Granma.

Castro koji će 13. kolovoza navršiti 90 godina, nije se pojavljivao u javnosti od srpnja 2015., ali službena glasila redovnoo objavljuju fotografije bivšeg predsjednika koji u svom domu prima poznate osobe i predsjednike prijateljskih država.
 

 
(vestinet.rs,youtube.com/uredio:NSP)

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , , ,