Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » SRBIJA PRVA NA OVIM PROSTORIMA PO─îELA OZNA─îAVANJE NE-GMO HRANE: Sti┼żu prvi doma─çi ┼żivotinjski proizvodi s oznakom ‘Bez GMO’

SRBIJA PRVA NA OVIM PROSTORIMA PO─îELA OZNA─îAVANJE NE-GMO HRANE: Sti┼żu prvi doma─çi ┼żivotinjski proizvodi s oznakom ‘Bez GMO’

gmo-oznacavanjeMeso, jaja i mlijeko ┼żivotinja koje su hranjenje nemodificiranom sojom nosit ─çe tu oznaku. To je prvi takav potez na ovim prostorima

U Srbiji ─çe se od travnja u trgovinama na─çi i prvi artikli s oznakom “Dunav Soja” – proizvodi kvalitete “Bez GMO” koji su doma─çeg porijekla.

Dono┼íenje ove oznake priznalo je i podr┼żalo Ministarstvo poljoprivrede. “Dunav Soja” je strogo kontrolirani standard koji omogu─çuje ozna─Źavanje prehrambenih proizvoda (mesa, jaja, mlijeka) koji su dobiveni kori┼ítenjem genetski nemodificirane soje europskog porijekla.

“Dunav Soja” je europski standard koji prati i kontrolira sve sudionike u cijelom tr┼żi┼ínom lancu soje, od proizvo─Ĺa─Źa soje, otkupljiva─Źa-silosa, prera─Ĺiva─Źa, proizvo─Ĺa─Źa sto─Źne hrane, farme ┼żivotinja – svuda se kontrolira da li je rije─Ź o doma─çoj genetski nemodificiranoj soji i tek takav kontrolirani krajnji proizvod (jaja, meso, mlijeko) mo┼że nositi oznaku “hranjeni sojom kontroliranog porijekla i kvalitete Dunav Soja “- objasnila je Marija Kalenti─ç, regionalna direktorica organizacije “Dunav Soja”.

Iz Ministarstva poru─Źuju da ─çe ovo proizvo─Ĺa─Źima donijeti i prednost na stranim tr┼żi┼ítima. Ova oznaka se godinama primjenjuje u Njema─Źkoj, Austriji, ┼ávicarskoj, a mogu─çnost njene primjene nedavno su dobile i Srbija i Bosna i Hercegovina.

“Podr┼żali su razvoj regionalnog sustava oznaka “Dunav soja”, ali je preduvjet za to bila suradnja svih ministarstava poljoprivrede koja pripadaju zemljama dunavskog regiona.

One su jo┼í 2013. godine usuglasile stavove o zajedni─Źkom ozna─Źavanju proizvoda bez GMO” – rekla je Rosemary Mec iz Njema─Źke organizacije za me─Ĺunarodnu suradnju GIZ.

S obzirom da je 95% soje u svijetu GMO, soja za ove proizvode ─çe se morati uzgajati posebno ba┼í za ovakvu namjenu, ┼íto je izuzetno te┼íko i povisuje cijenu krajnjeg proizvoda. No ovakav hvale vrijedan potez daje nadu u budu─çnosti hrane i njezinom ozna─Źavanju.
 
(kurir.rs/uredio:NSP)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , ,