Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » SRBIJA PRVA NA OVIM PROSTORIMA POČELA OZNAČAVANJE NE-GMO HRANE: Stižu prvi domaći životinjski proizvodi s oznakom ‘Bez GMO’

SRBIJA PRVA NA OVIM PROSTORIMA POČELA OZNAČAVANJE NE-GMO HRANE: Stižu prvi domaći životinjski proizvodi s oznakom ‘Bez GMO’

gmo-oznacavanjeMeso, jaja i mlijeko životinja koje su hranjenje nemodificiranom sojom nosit će tu oznaku. To je prvi takav potez na ovim prostorima

U Srbiji će se od travnja u trgovinama naći i prvi artikli s oznakom “Dunav Soja” – proizvodi kvalitete “Bez GMO” koji su domaćeg porijekla.

Donošenje ove oznake priznalo je i podržalo Ministarstvo poljoprivrede. “Dunav Soja” je strogo kontrolirani standard koji omogućuje označavanje prehrambenih proizvoda (mesa, jaja, mlijeka) koji su dobiveni korištenjem genetski nemodificirane soje europskog porijekla.

“Dunav Soja” je europski standard koji prati i kontrolira sve sudionike u cijelom tržišnom lancu soje, od proizvođača soje, otkupljivača-silosa, prerađivača, proizvođača stočne hrane, farme životinja – svuda se kontrolira da li je riječ o domaćoj genetski nemodificiranoj soji i tek takav kontrolirani krajnji proizvod (jaja, meso, mlijeko) može nositi oznaku “hranjeni sojom kontroliranog porijekla i kvalitete Dunav Soja “- objasnila je Marija Kalentić, regionalna direktorica organizacije “Dunav Soja”.

Iz Ministarstva poručuju da će ovo proizvođačima donijeti i prednost na stranim tržištima. Ova oznaka se godinama primjenjuje u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, a mogućnost njene primjene nedavno su dobile i Srbija i Bosna i Hercegovina.

“Podržali su razvoj regionalnog sustava oznaka “Dunav soja”, ali je preduvjet za to bila suradnja svih ministarstava poljoprivrede koja pripadaju zemljama dunavskog regiona.

One su još 2013. godine usuglasile stavove o zajedničkom označavanju proizvoda bez GMO” – rekla je Rosemary Mec iz Njemačke organizacije za međunarodnu suradnju GIZ.

S obzirom da je 95% soje u svijetu GMO, soja za ove proizvode će se morati uzgajati posebno baš za ovakvu namjenu, što je izuzetno teško i povisuje cijenu krajnjeg proizvoda. No ovakav hvale vrijedan potez daje nadu u budućnosti hrane i njezinom označavanju.
 
(kurir.rs/uredio:NSP)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , ,