Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Zašto se Nijemci plaše Donalda Trumpa? SPIEGEL: ‘On je najopasniji čovjek na svijetu!’

Zašto se Nijemci plaše Donalda Trumpa? SPIEGEL: ‘On je najopasniji čovjek na svijetu!’

spiegle-trumpBin Ladena više nema, ubili su ga. Gadafija više nema, ubili su ga. Titulu najopasnijeg čovjeka na svijetu trenutno bi mogao dobiti Donald Trump

Frankfurt, Heidelberg – mjestašce Karlstadt na rubu jugozapadne njemačke pokrajine Rheinland-Pfalz na prvi pogled ni po čemu ne liči na mjesto koje ima jednu od možda presudnih uloga na ovogodišnjim američkim predsjedničkim izborima.

Međutim, upravo iz ovog vinogradarskog mjesta djed najizglednijeg republikanskog kandidata za predsjednika SAD krenuo je preko Atlantika da bi potom i njegov sin i unuk postali američki milijunaši.

Prema riječima Bernd Weisenborna, dalekog rođaka Donalda Trumpa, isprva su se samo smijali zbog toga što je Trump ušao u utrku za predsjednika, “ali sada više nije smiješno jer ono što izgovara prlazi svaku mjeru”.

“S jedne strane, sjajno je vidjeti da je netko tko je porijeklom iz Karlstadta postao takav poslovni tajkun u Americi.

To je američki san. S druge strane, teško je ponositi se nekim tko daje takve izjave o muslimanima, imigrantima i ženama”, kaže Weisenborn, čiji vinograd je preko puta kuće u kojoj je odrastao Trampov djed – Friedrich Trumpf.

Trumpf je 1885. kao šesnaestogodišnjak emigrirao u SAD i promijenio ime u Frederick Trump.

Današnjim rječnikom bi sigurno bio definiran kao “ekonomski migrant”, što je kategorija ljudi protiv koje se njegov unuk ne libi da izgovara najratoborniji prijetnje.

Iako Trump ima njemačke korijene baš kao i oko 50 milijuna Amerikanaca, njegovi predizborni nastupi izazivaju uglavnom zgražanje kod Nijemaca.

Ugledni politički magazin “Der Spiegel” je Trampa definirao kao najopasnijeg čovjeka na svijetu, dok je socijaldemokratski vicekancelar Sigmar Gabriel nedavno u razgovoru za tjedno izdanje lista “Die Welt” izjavio da Tramp predstavlja prijetnju miru i prosperitetu, svrstavajući ga u isti koš s krajnjim desničarima u Europi.
 
(Politika online/NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,