Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Finska će svoje građane nagraditi sa 550 eura mjesečno, a Japan mlade – bonovima za kupovinu robe

Finska će svoje građane nagraditi sa 550 eura mjesečno, a Japan mlade – bonovima za kupovinu robe

japan-finskaI HELSINKI I TOKIO ŽELE TAKO POVEĆATI UNUTRAŠNJU POTROŠNJU I POTAKNUTI RAZVOJ

Uzevši za primjer Finsku i Švicarsku, vlada Japana je odlučila građanima početi davati proračunske dotacije da bi povećala unutarnju potražnju, odnosno kupovnu moć stanovništva.

Kabinet premijera Sinz Abea se nada da će na ovaj način potaknuti gospodarski rast u svojoj zemlji.

Zato je – kako piše Bloomberg – odlučio da u proračun Japana unese sredstva za doplate mladim Japancima s niskom razinom prihoda.

Isplate će biti u vidu specijalnih bonova za kupnju robe ili certifikata koji se mogu poklanjati. Njihova vrijednost još nije utvrđena.

Ova formula je izabrana da bi se onemogućilo da ta sredstva ne završi na računima u bankama. Jer, Abeova vlada želi potaknuti domaću ekonomiju.

U Tokiju se procjenjuje da za gospodarski rast zemlje ključni značaj ima potrošačka moć mladih Japanaca.

Između ostalog, i zato što je državna statistika utvrdila da su upravo Japanci mlađi od 34 smanjili potrošnju za 11,7 posto, dok je pad u zemlji u cjelini (u prosjeku) – “samo” 3,1 posto.

Vlada Finske je objavila da će svim građanima isplaćivati ​​(doplaćivati) po 550 eura mjesečno, neovisno od toga kakve ostale prihode imaju. Također: radi poticanja potrošnje.

Još je priopćila: da nadoplatu – ako se pokaže da sve funkcionira prema očekivanjima – može podići i na 800 eura mjesečno.

U Švicarskoj će u lipnju biti održan referendum o taakozvanom “zajamčenim prihodima građana”. Priča se o sumi od 2.500 franaka mjesečno po svakom odraslom Švicarcu.
 
(fakti.org/NoviSvjetskiPoredak.com)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , ,