Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Bivši šef izraelske specijalne službe: Europa je na pragu još većih terorističkih napada na cijeloj svojoj teritoriji

Bivši šef izraelske specijalne službe: Europa je na pragu još većih terorističkih napada na cijeloj svojoj teritoriji

buxelles-aerodromMORA BITI HITNO USPOSTAVLJENA KONTROLA KRETANJA I KOMUNIKACIJE KOJE KORISTE TERORISTI

Eksplozije u Bruxellesu prirodni su razvoj terorističkih akcija u Europi koje su posljedice onoga što se dogodilo na Bliskom Istoku, a i procesa u samoj Europi tijekom posljednjih 10-20 godina.

Sve veći broj terorističkih akata, koji uspijevaju izvesti teroristi, sve uvjerljivije svjedoče da Europa nije nimalo spremna da se zaštiti od terorističkih prijetnji.

Danas se na teritoriju Europe nalazi više nego dovoljno onih koji su potekli iz terorističkih organizacija, onih koji su potencijalni teroristi. Njih praktično nitko ne kontrolira, sustav upozoravanja na terorističke akte u Europi ne funkcionira ili funkcionira vrlo slabo.

Od ranije se znalo da se sprema teroristički akt u Bruxellesu. O tome su čak i mediji pisali. Međutim, europske specijalne službe nisu mogle na potreban način i pravodobno odreagirati na tu prijetnju, pa terorističke napade nisu uspjele osujetiti.

Smatrale su da do napada neće ni doći, pa se za njih nisu ni pripremale ozbiljno.

Na potreban način nisu bile organizirane ni policija ni specijalne službe.

U Europi nisu shvatili kakav značaj imaju milijuni imigranata u Europi. Nisu shvatili da je pojava u samoj Europi terorističkih organizacija koje prave zvjerstva na Bliskom Istoku – samo pitanje vremena.

Europa se neozbiljno ponijela i povodom toga što tisuće njezinih građana ulazi u terorističke organizacije. Vjerovali su da će sve to ostati u granicama Sirije, Libije ili Izraela. Sada plaćaju ceh svoje opuštenosti. U suštini: to je prestupni nemar.

Koliko znam, Rusija je upozorila vlasti Belgije da se priprema teroristički akt.

Zbog svega, Europa je sada na pragu sve većih i sve krvavijih terorističkih napada. Ne samo u Bruxellesu i ne samo u Belgiji, već – na cijeloj europskom teritoriju.

Teroristi dosljedno realiziraju svoje ciljeve. Prvenstveno žele destabilizirati situaciju, posijati strah i paniku u Europi, a potom raditi i na – ozbiljnijim rezultatima.

Zato sada europske specijalne službe i strukture sile zemalja koje se još nisu suočile, ali se mogu suočiti s terorističkom prijetnjom, moraju u prvom redu osigurati potpunu kontrolu nad svim potencijalnim skupinama stanovništva u kojima ima terorista. Moraju se kontrolirati teritorija na kojima žive. Moraju se kontrolirati svi mogući načini njihovog kretanja.

Drugo, mora se vrlo brzo – i što je moguće brže – uspostaviti učinkovita kontrola nad svim sredstvima veze koje mogu koristiti teroristi.

Treće, moraju biti poduzete mjere, da tako kažem, aktivne sigurnosti koje podrazumijevaju pojačani monitoring, znatno povećanje brojnosti policije i službi sigurnosti i “dodavanje gasa” u agenturnom djelovanju među potencijalnim teroristima.

Potencijalne teroriste treba otkrivati ​​što je moguće brže i što je moguće učinkovitije. Metode koje računaju s uporabom sile – o kojima se govori u ovom kontekstu – to su problemi koji su povezani u većoj mjeri s obavještajnim radom usmjerenim na osujećivanje terorističkih aktivnosti. Stvar je u tome što teroristi ne sjede u bazama, što nitko ne zna gdje se nalaze.

Ima, naravno, i poneka baza, a kad baza terorista bude otkrivena – u nju treba upasti što brže, neutralizirati i pohapsiti sve koji se zateknu, ali – to je završna etapa. Najteže i najkompliciranije u svemu je – otkriti potencijalne teroriste.

U ovome se ne može bez međunarodne suradnje, osobito u Europi, gdje teroristi spokojno iz Belgije prelaze u Francusku, iz Francuske u Belgiju, a odatle u Nizozemsku.

Ako specijalne službe ne budu međusobno surađivale i koordinirale poteze – teroristi će prelaziti iz jedne zemlje u drugu, odnosno – njihova baza može biti u jednoj zemlji, a teroristički akt organiziran i izveden u drugoj.

Jakov Kedma , bivši šef izraelske specijalne službe “Nativ” (1992-1999)
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , ,