Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » OPASNA NOVA VIDEOTEHNOLOGIJA koja bi mogla postati prijetnja cijelom svijetu i donijeti još više ratova

OPASNA NOVA VIDEOTEHNOLOGIJA koja bi mogla postati prijetnja cijelom svijetu i donijeti još više ratova

face2faceIzreka da se političarima ne može vjerovati uz ovaj softver dobit će još više na snazi jer uz običnu kameru u stvarnom vremenu možete svakome staviti svoje riječi u usta

Face2Face nije neki dodatak za Facebook, već softver koji pomoću obične web kamere savršeno hvata izraze lica jednog čovjeka i zatim ih vjerno prenosi na već postojeći video s licem druge osobe.

I radi to zastrašujuće dobro, iako je tek u istraživačkoj fazi.

Što to znači? Kao što vidite, doslovno možete sjesti pred kameru, uzeti video predsjednika Obame ili Putina, pa mimikom lica lažirati da su oni rekli ono što ste vi odglumili. Razmislite o potencijalnim posljedicama toga.

“Daj fotku ili se nije dogodilo!” možda više neće imati smisla, pošto se sada i video može lažirati kao u nekom SF filmu.

Zahvaljujući novim tehnologijama već se neko vrijeme kod svake fotografije na internetu moramo zapitati je li ovo stvarno ili ne. A kako se čini, dolazi vrijeme i kad nećemo moći apsolutno vjerovati da je ono što smo vidjeli u nekom videu – stvarno.

Znanstvenici s Instituta Max Planck, Stanforda i Sveučilišta Erlangen objavili su video koji pokazuje kako njihov softver Face2Face s običnom web kamerom može napraviti da svaka osoba izgovara što vi želite.

Softver tako u stvarnom vremenu prenosi vaše pokrete i stavlja ih na lice nekog drugog, ali pritom uzima u obzir i izraze lica i razne sitne pokrete, poput podizanja obrva.

U svom videu koristili su snimke Georgea Busha, Vladimir Putina i Donald Trumpa i tako dodali na snazi izreci da se ne može vjerovati svemu što političari govore. Softver za Obamu još nije objavljen!

Konačni rezultat djeluje kao da su ti političari postali lutke kojima vi gospodarite. No, ako ste mislili da bi se mogli krenuti odmah igrati ovim alatom, on je još u istraživačkoj fazi i nije javno dostupan. Autori projekta za Mashable su rekli kako razmišljaju o tome da ga izbace na tržište nakon brojnih upita.
 

 
(24sata.hr,index.hr/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , ,