Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » Etiketa ‘Teoretičar zavjere’: Kako su istraživački novinari postali državni neprijatelji?

Etiketa ‘Teoretičar zavjere’: Kako su istraživački novinari postali državni neprijatelji?

david-icke-zavjeraU Hrvatskoj smo vidjeli brojne slične primjere, samo što je etiketa ‘teoretičara zavjere’ promijenjena s ‘veleizdajnikom’ i sličnim kovanicama

Baš kao što kaže najpoznatiji banalni servis na planeti – Wikipedia – ‘Teorija zavjere je špekulacija ili hipoteza u kojoj tumač pretpostavlja kako dvije ili više osoba iza zatvorenih vrata kuju zavjeru koja ima utjecaj na osobe koje s istom nisu upoznate, a ta urota je ili protuzakonita ili štetna.’

Mnogi je uspoređuju s paranojom i kao ključni argument navode da velike igrače goni interes koji nije suprotstavljen dobrobiti naroda, te je teorija slučajnog slijeda događanja često zapravo i korisna za mase.

Iako brojni dokazi govore suprotno, teorija zavjere ostaje teorija najčešće zbog ‘službenih izvješća’ koja eksplicitno ne potvrđuju navode teoretičara.

Tako Nixon nije priznavao Watergate, NSA je diskvalificirala Snowdena dok su brojni hrvatski novinari smatrani ‘redikulima’ zbog istraživanja Sanadera i njegovih tadašnjih suradnika. Nećemo ići u dubinu same ‘teorije zavjere’ već ćemo se pozabaviti teoretičarima zavjere, koji najčešće sežu u istraživačko novinarstvo, te političkim napadima.

Možemo se tako prisjetiti govora Davida Camerona iz 2014. godine u kojem je ‘nenasilne ekstremiste poput grupacije ‘Istina o 9/11′ ili teoretičare zavjere’ proglasio ‘podjednako opasnima s ISIL-ovim teroristima’. Kako je tada u jeku bila istraga o pedofilskim prstenima BBC-Westminster-Buckingham koje je razotkrio bivši BBC-ev novinar David Icke još davne 1998. (što je smatrano ‘suludom teorijom zavjere’ no Icke se unatoč nabrajanju imena i situacija nikada nije suočio s tužbama), ovo je predstavljalo enorman pritisak na novinarsku profesiju, a brojni poznati novinari odlučili su se distancirati od slučaja zbog straha od etikete i agresije.

Nekidan se Cameron do kraja odlučio obračunati s Ickeom koji mu očigledno predstavlja ‘trn u oku’. Tijekom govora o ‘Brexitu’ iliti potencijalnom izlasku Velike Britanije van EU, Cameron se osvrnuo na svog starog poznanika. ‘Naravno, možete reći da je u pitanju neka velika zavjera, nešto u stilu Davida Ickea… No to je besmislica’, rekao je Cameron na što se zaključilo da političari ne bi radili nešto što je protiv interesa vlastitog naroda.

S druge strane Atlantika glavna tema svih novinara i političara je Donald Trump. Čovjek kojeg se odrekla vlastita stranka, a niti u medijima ne kotira najbolje – savezništvo je pronašao upravo kod etiketiranog teoretičara zavjere, Alex Jonesa.

U jednom od intervjua s kojim je njegovom alternativnom portalu ‘Infowars’ prilično digao popularnost, Trump je obećao da će ukoliko on pobjedi upravo ovakav tip novinarstva dobiti jednu novu dimenziju. Jones je poznat po istraživanju okultnih rituala elite, brojnim videima vezanim upravo uz 9/11, a u posljednje vrijeme odlučio se za nenadanu podršku upravo diskvalificiranom Trumpu.

Clintonica, isto tako poznata po brojnim sumnjivim radnjama i ratnoj praksi koja koketira s ‘ratnim zločinom’ (za koji se američke trupe ne može procesuirati) – uživa naklonost upravo tih istih novinara koji su u potpunosti zaboravili na istraživački sektor, osim ako u pitanju nije Donald Trump.

U Hrvatskoj smo vidjeli brojne slične primjere, samo što je etiketa ‘teoretičara zavjere’ promijenjena s ‘veleizdajnikom’ i sličnim kovanicama. Kako vješto pratimo svjetske trendove, ne bi čudilo da uskoro počnemo s Cameronovom praksom prokazivanja. Ickea se sustavno diskvalificira s ‘gmazovskom teorijom’, Jones je pak na piku zbog ‘False Flag 9/11′, europski novinari ismijavani su zbog bilo kakve teorije o pariškim napadima i imigrantima, u Australiji Max Igan ima problema zbog uočavanja totalitarističkih zakona, u Rusiji novinari nestaju zbog pisanja o Rothschild – Putin hobotnici…
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(blog.vecernji.hr/uredio:NSP)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , , ,