Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » Etiketa ‘Teoreti─Źar zavjere’: Kako su istra┼żiva─Źki novinari postali dr┼żavni neprijatelji?

Etiketa ‘Teoreti─Źar zavjere’: Kako su istra┼żiva─Źki novinari postali dr┼żavni neprijatelji?

david-icke-zavjeraU Hrvatskoj smo vidjeli brojne sli─Źne primjere, samo ┼íto je etiketa ‘teoreti─Źara zavjere’ promijenjena s ‘veleizdajnikom’ i sli─Źnim kovanicama

Ba┼í kao ┼íto ka┼że najpoznatiji banalni servis na planeti – Wikipedia – ‘Teorija zavjere je ┼ípekulacija ili hipoteza u kojoj tuma─Ź pretpostavlja kako dvije ili vi┼íe osoba iza zatvorenih vrata kuju zavjeru koja ima utjecaj na osobe koje s istom nisu upoznate, a ta urota je ili protuzakonita ili ┼ítetna.’

Mnogi je uspore─Ĺuju s paranojom i kao klju─Źni argument navode da velike igra─Źe goni interes koji nije suprotstavljen dobrobiti naroda, te je teorija slu─Źajnog slijeda doga─Ĺanja ─Źesto zapravo i korisna za mase.

Iako brojni dokazi govore suprotno, teorija zavjere ostaje teorija naj─Źe┼í─çe zbog ‘slu┼żbenih izvje┼í─ça’ koja eksplicitno ne potvr─Ĺuju navode teoreti─Źara.

Tako Nixon nije priznavao Watergate, NSA je diskvalificirala Snowdena dok su brojni hrvatski novinari smatrani ‘redikulima’ zbog istra┼żivanja Sanadera i njegovih tada┼ínjih suradnika. Ne─çemo i─çi u dubinu same ‘teorije zavjere’ ve─ç ─çemo se pozabaviti teoreti─Źarima zavjere, koji naj─Źe┼í─çe se┼żu u istra┼żiva─Źko novinarstvo, te politi─Źkim napadima.

Mo┼żemo se tako prisjetiti govora Davida Camerona iz 2014. godine u kojem je ‘nenasilne ekstremiste poput grupacije ‘Istina o 9/11′ ili teoreti─Źare zavjere’ proglasio ‘podjednako opasnima s ISIL-ovim teroristima’. Kako je tada u jeku bila istraga o pedofilskim prstenima BBC-Westminster-Buckingham koje je razotkrio biv┼íi BBC-ev novinar David Icke jo┼í davne 1998. (┼íto je smatrano ‘suludom teorijom zavjere’ no Icke se unato─Ź nabrajanju imena i situacija nikada nije suo─Źio s tu┼żbama), ovo je predstavljalo enorman pritisak na novinarsku profesiju, a brojni poznati novinari odlu─Źili su se distancirati od slu─Źaja zbog straha od etikete i agresije.

Nekidan se Cameron do kraja odlu─Źio obra─Źunati s Ickeom koji mu o─Źigledno predstavlja ‘trn u oku’. Tijekom govora o ‘Brexitu’ iliti potencijalnom izlasku Velike Britanije van EU, Cameron se osvrnuo na svog starog poznanika. ‘Naravno, mo┼żete re─çi da je u pitanju neka velika zavjera, ne┼íto u stilu Davida Ickea… No to je besmislica’, rekao je Cameron na ┼íto se zaklju─Źilo da politi─Źari ne bi radili ne┼íto ┼íto je protiv interesa vlastitog naroda.


S druge strane Atlantika glavna tema svih novinara i politi─Źara je Donald Trump. ─îovjek kojeg se odrekla vlastita stranka, a niti u medijima ne kotira najbolje – savezni┼ítvo je prona┼íao upravo kod etiketiranog teoreti─Źara zavjere, Alex Jonesa.

U jednom od intervjua s kojim je njegovom alternativnom portalu ‘Infowars’ prili─Źno digao popularnost, Trump je obe─çao da ─çe ukoliko on pobjedi upravo ovakav tip novinarstva dobiti jednu novu dimenziju. Jones je poznat po istra┼żivanju okultnih rituala elite, brojnim videima vezanim upravo uz 9/11, a u posljednje vrijeme odlu─Źio se za nenadanu podr┼íku upravo diskvalificiranom Trumpu.

Clintonica, isto tako poznata po brojnim sumnjivim radnjama i ratnoj praksi koja koketira s ‘ratnim zlo─Źinom’ (za koji se ameri─Źke trupe ne mo┼że procesuirati) – u┼żiva naklonost upravo tih istih novinara koji su u potpunosti zaboravili na istra┼żiva─Źki sektor, osim ako u pitanju nije Donald Trump.

U Hrvatskoj smo vidjeli brojne sli─Źne primjere, samo ┼íto je etiketa ‘teoreti─Źara zavjere’ promijenjena s ‘veleizdajnikom’ i sli─Źnim kovanicama. Kako vje┼íto pratimo svjetske trendove, ne bi ─Źudilo da uskoro po─Źnemo s Cameronovom praksom prokazivanja. Ickea se sustavno diskvalificira s ‘gmazovskom teorijom’, Jones je pak na piku zbog ‘False Flag 9/11′, europski novinari ismijavani su zbog bilo kakve teorije o pari┼íkim napadima i imigrantima, u Australiji Max Igan ima problema zbog uo─Źavanja totalitaristi─Źkih zakona, u Rusiji novinari nestaju zbog pisanja o Rothschild – Putin hobotnici…
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(blog.vecernji.hr/uredio:NSP)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , , ,