Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » KRATOM – NAJBOLJI Prirodni lijek protiv kroničnih bolova i depresije od kojeg ne možete postati ovisni, a ostavlja farmaceute bez posla

KRATOM – NAJBOLJI Prirodni lijek protiv kroničnih bolova i depresije od kojeg ne možete postati ovisni, a ostavlja farmaceute bez posla

kratomKratom je naziv za drvo Mitragyna speciosa, autohtona u Jugoistocnoj Aziji (Tajland, Malezija, Mianmar, Indonezija itd.) kao i naziv za psihoaktivni pripravak koji se radi od lisća ovog stabla

Iako se naziv Kratom koristi za Mitragyna speciosa stablo i njeno lisće tako se i proizvodi koji se rade od tog stabla takoder nazivaju Krahtom, Ketum, Kakuam, Ithang, Biak ili Thom u raznim Azijskim područijima.

Kratom dolazi od Tajlandske riječi กระท่อม koji se izgovara [krā?tʰɔ̀ːm], a preveli su ga krathom.

Kratom stablo i njegovu etnobotanicka upotreba u jugoistocnoj Aziji zbiljezio je nizozemski botaničar P.W. Korthals u 19. st. Treba naglasiti da upotreba Kratoma u njegovim autohtonim regijama ima dugu i tradicionalnu upotrebu, i kao ljekovita biljka i kao psihoaktivna.

Kratom se tradicionalno skoro uopće nije pripremao za konzumaciju, lisće bi se zvakalo ili pušilo, pripremio čaj.

Što se tiče kemijskog sastava, Kratom spada u “ne-opioide” zbog svojeg sedativnog djelovanja, iako treba naglasiti da je kratom i stimulativan. Kratom sadrži 25 alkaloida od koji su najvazniji 7-hidroksimitraginin, mitraginin, i ostale.

Tradicioanlna upotreba

Mitragyna speciosa – Kratom raste u jugoistocnoj Aziji i vrlo malo se zna o njegovoj upotrebi van Tajlanda, Malezije, Burme… razlog tome jeste sto iako se koristio u većim gradovima, njegova upotreba je cesca u ruralnim krajevima koji se nisu puno istrazivali.

Ovo stablo mozemo npr. naci i u Indoneziji, Vijetnamu, Laosu i Kolumbiji – iako dokaza o konzumaciji nema, sumnja se da ljudi tog podneblja nisu znali za djelovanje Kratoma. Većina informacija o konzumaciji i upotrebi dolaze iz Malezije i Tajlanda.

Kratom i njegova priprema lisža tradicioanlno su se koristili kao lijek, za širokom paletom upotrebe, kao anelgetik protiv bolova, jačanje imuniteta, liječenje dijareje, sexualni stimulant (kao i za produzavanje sexualnog odnosa) ali i kao moderan lijek za tretiranje ovisnosti. Takoder poznati kao odličan oblog za tretiranje rana i ozljeda kao i smanjenje visokih temperatura. Poboljšava cirkulaciju krvi u tijelu, umanjuje simtome dijabetisa kao i odličan napitak za energiju.

Kao psihoaktivna droga ima zanimljivo djelovanje pošto ga se moze koristiti i kao stimulant (u manjim dozama) i kao sedativ i relaksaciju (u vecim dozama)

U tradicionalnoj upotrebi najpopularniji način konzumacije Kratoma jeste žvakanje svježih listova Kratoma, što daje lagani stimulativni efekt.

Djelovanje

U manjim dozama Kratom je stimulativan, no povećavajuci dozu moze biti vrlo sedativan.

Mnogi ga usporeduju sa djelovanjem kofeina, efedre, efedra i alkohola, a neki čak opisuju djelovanje kao slaba doza kokaina. Osoba se osjecam budno, manje umorno, pojacana fizicka energija, motivacija i ponekad velik libido i jaka sexualna energija.

Ovakvo djelovanje omogućava obavljanje monotonih poslova i zadataka, a i za to je poznata njegova tradicionalan upotreba.

Osoba se moze osjećati komunikativijom i otvorenijom, pricljivijom i ugodnijom. No neki govore da ih djelovanje čini malo nervoznim, a ne ugodnim. Stimulacija i djelovanje se smanjuju tijekom vremena i osjeca se lagano sedativno djelovanje. Takoder se često osoba moze osjećati umorno i opušteno, ali nikako pospano.

Neki izvještaji spominju da redovna upotreba Kratoma ima tendenciju da uveća stimulativno djelovanje na manjim dozama, dok opet rijeda upotreba izaziva vise manje opiatsko djelovanje, sedativno djelovanje.

Neki spekuliraju da stimulativni efekt stvara manju toleranciju nego sedativni, posto znamo da kratom djeluje stimulativno i sedativno u tandemu, brzo navikavanje i tolerancija sedativne strane djelovanja dovodi do osjetljivije stimulacije čak i na manjim dozama.

Stimulativni i sedativni učinci Kratoma imaju simultano djelovanje, ali tolerancija se razvija brže kod sedativnog djelovanja, što uzrokuje povećanu stimulaciju tijekom vremena, čak i sa nižim dozama.

Ako govorimo o jacim dozama, slicni su kao i ostali opijati: suženje zjenica, povećanje krvnog tlaka i lupanje srca, smanjen apetit, opuštajući učinak na mišiće, sjećaj tjelesne topline, povećanje tjelesne temperature i znojenje. Ipak za razliku od drugih opijata, kratom moze dovesti do mučnine i mamurnog osjećaja no ipak ne prouzrokuje povraćanje.

Psihodelično-fizicki efekti kratoma su vrlo kompleksni i ovise od doze. Najčešće uključuju stimulaciju, euforiju, pricljivost i smanjenje stresa, opuštanje kao i laganu pospanost i sedativnost. Sto se tice efekta na umor, može djelovati i kao lijek protiv dok opet moze prouzrokovati nekom i nesanicu.

Većina izvještaja je pozitivna i ima naglasak na euforiju i ugadan osjećaj, iako konstantna upotreba moze dovesti do lagane psihofizicke ovisnosti kod zloupotrebe i neodgovornoe konzumacije. Negativne izvještaje koje mozemo pročitati vezani su uz prevelike doze, kod osoba koje su ovisne o biljci ili kombinacije sa ostalim drogama.

Doziranje

Treba napomenuti da se na netu mogu kupiti razni kratom pripravci koji uvelike variraju u potenciji. Znaju ih nazivati “Organic Commercial Grade” za slabo potentne (doza 5-30 gr suhoh lisca), “Premium” ili “Instant Premium” (doza 2-15 gr), “Super” (2-8 gr) or “Super Enhanced” (doza 1-5 gr). treba se uvijek raspitat.

Mučnina, nelagoda i povraćanje se mogu pojaviti kod većih doza, zato je bitno da krenete pomalo sa doziranjem da bi izbjegli negativno djelovanje.

Čajna žlicica suhog lisća iznosi najčesće oko 1.5 do 2 gr

Pocetak : 5-15 minuta
Trajanje : 2-5 sati
standardni efekti : 3-6 sati

Priprema

Postoje varijacije na temu pripreme i razni načini kako bi bilo najbolje konzumirati kratom ali ova varijanta se pokazala kao najboljom dok sam istraživala.

Kratom u sojinom mlijeku:

1. uzmite svoju šalicu i ubacite 5 velikih zlica vode
2. zagrijte dok ne zavrije (ovo radimo samo da bi mogli lakse promiješati kratom)
3. ubacite željenu kolicinu biljnog materijala u vasu šalicu i promiješajte
4. nek se ohladi nekoliko minuta
5. dodajte šalicu sojinog mlijeka od čokolade
6. pričekajte, popijte, opustite se

Čitajuci sve te recepte i pripravke na kraju ispada da čaj bas nije dobra varijanta. sve se svodi da je najbolje jednostavno ili strpati suho lisce kratoma u prazne kapsule ili napraviti ovaj pripravak od mlijeka.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
(themajka.com/uredio:NSP)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , ,