Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » A BALKAN Ć UTI: Tisuće Ć panjolaca prosvjedovalo protiv ucjenjivačkog sporazuma EU-Turska (VIDEO)

A BALKAN ƠUTI: Tisuće Ơpanjolaca prosvjedovalo protiv ucjenjivačkog sporazuma EU-Turska (VIDEO)

spanjolska-prosvjedTisuće Ơpanjolaca okupilo se u viơe od 50 gradova u Ơpanjolskoj prosvjedujući protiv sporazuma EU i Turske o rjeơavanju imigrantske krize, dan uoči početka razgovora lidera EU u Bruxellesu, izvijestili su mediji

Najmanje 16 organizacija za zaĆĄtitu ljudskih prava i 5.000 građana Madrida okupilo se u glavnom gradu u srijedu, uoči početka oĆŸujskog zasjedanja Europskog vijeća u Bruxellesu, tijekom kojeg se očekuje da čelnici EU potpiĆĄu konačan sporazum s Turskom.

Lokalne vlasti Barcelone i brojnih drugih gradova naredile su da se zastave EU spuste na pola koplja u znak protesta protiv sporazuma EU-Turska.

Ukupno, viơe od 120 organizacija za zaơtitu ljudskih prava sudjelovalo je u prosvjedima diljem Ơpanjolske poơto smatraju da je nacrt sporazuma o izbjeglicama nelegalan jer bi mogao dovesti do krơenja ljudskih prava u slučaju masovne deportacije migranata u Tursku.

U srijedu, ĆĄpanjolski zakonodavci i Ministarstvo vanjskih poslova sloĆŸili su se odbiju preliminarni briselski dogovor s Ankarom u postojećem obliku, zahtijevajući da se on mijenja u skladu s međunarodnim pravom i poĆĄtivanjem ljudskih prava.
 

 
Akcijski plan EU i Turske predviđa razmjenu jedan-za-jedan izbjeglica koje nemaju vaĆŸeće dokumente, za izbjeglice evidentirane u Turskoj i sa potvrdom da su iz ratnih područja Sirije, kao i ubrzavanje turske eurointegracije, razgovore o viznoj liberalizaciji i raspodjeli ĆĄest milijardi eura Ankari za izbjegličke projekte u Turskoj.
 

 

 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,