Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » A BALKAN ŠUTI: Tisuće Španjolaca prosvjedovalo protiv ucjenjivačkog sporazuma EU-Turska (VIDEO)

A BALKAN ŠUTI: Tisuće Španjolaca prosvjedovalo protiv ucjenjivačkog sporazuma EU-Turska (VIDEO)

spanjolska-prosvjedTisuće Španjolaca okupilo se u više od 50 gradova u Španjolskoj prosvjedujući protiv sporazuma EU i Turske o rješavanju imigrantske krize, dan uoči početka razgovora lidera EU u Bruxellesu, izvijestili su mediji

Najmanje 16 organizacija za zaštitu ljudskih prava i 5.000 građana Madrida okupilo se u glavnom gradu u srijedu, uoči početka ožujskog zasjedanja Europskog vijeća u Bruxellesu, tijekom kojeg se očekuje da čelnici EU potpišu konačan sporazum s Turskom.

Lokalne vlasti Barcelone i brojnih drugih gradova naredile su da se zastave EU spuste na pola koplja u znak protesta protiv sporazuma EU-Turska.

Ukupno, više od 120 organizacija za zaštitu ljudskih prava sudjelovalo je u prosvjedima diljem Španjolske pošto smatraju da je nacrt sporazuma o izbjeglicama nelegalan jer bi mogao dovesti do kršenja ljudskih prava u slučaju masovne deportacije migranata u Tursku.

U srijedu, španjolski zakonodavci i Ministarstvo vanjskih poslova složili su se odbiju preliminarni briselski dogovor s Ankarom u postojećem obliku, zahtijevajući da se on mijenja u skladu s međunarodnim pravom i poštivanjem ljudskih prava.
 

 
Akcijski plan EU i Turske predviđa razmjenu jedan-za-jedan izbjeglica koje nemaju važeće dokumente, za izbjeglice evidentirane u Turskoj i sa potvrdom da su iz ratnih područja Sirije, kao i ubrzavanje turske eurointegracije, razgovore o viznoj liberalizaciji i raspodjeli šest milijardi eura Ankari za izbjegličke projekte u Turskoj.
 

 

 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,