Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » ÄŒudnovata biljka svetog arhanÄ‘ela koja lijeÄi cijeli organizam! (RECEPT)

ÄŒudnovata biljka svetog arhanÄ‘ela koja lijeÄi cijeli organizam! (RECEPT)

angelica-andjelicaKoren je najljekovitiji dio biljke, dobar za probavu jer ima gorak okus, koji s eteriÄnim uljima stimulira probavni sustav i potiÄe apetit

Zanimljiva biljka anÄ‘elika (Angelica archangelica) prisutna je u narodnoj medicini dugo. Zbog aromatiÄnog okusa korijena, odavno je poznata kao hrana, zaÄin i lijek.

AnÄ‘elika – lat. Angelica archangelica, je biljka iz porodice Apiaceae (Umbelliferae), udomaćena u umjerenom i subarktiÄkom pojasu sjeverne hemisfere, doseže na sjever do Islanda i Laponije. Biljka naraste do 3 metra visine, cvjetovi su smjeÅ¡teni u velikim Å¡titcima i bijele su ili zelenkasto bijele boje.

Mlada je biljka jestiva, odnosno mladi listovi, te mlade peteljke listova, kao i zrele ili zelene sjemenke, a i mladi korijen. Biljka se vrlo dugo primjenjuje i u narodnoj medicini. (wikipedia)

U vrtovima srednjovjekovnih samostana uzgajana je kao jedna od glavnih ljekovitih biljaka, a prije svega kao sredstvo protiv kuge. Po legendi, djelotvornost u lijeÄenju kuge koja je tada harala Europom , otkrio je sveti Arhangel Mihailo, po kome je nazvana “arhangelika”.

Zahvaljujući njenom korijenu, od “crne smrti” tada je spaÅ¡eno mnoÅ¡tvo ljudi, pa je postala “anÄ‘eoska”, a tek potom anÄ‘elika.

Znalo se i da smiruje duh i regulira probavu, zbog Äega je zauzimala posebno mjesto kod svećenstva u izuzetno burnom srednjem vijeku.

Koren je najljekovitiji dio biljke, dobar za probavu jer ima gorak okus, koji s eteriÄnim uljima stimulira probavni sustav i potiÄe apetit. PreporuÄuje se i za oporavak od anoreksije i malaksalosti. Koristi se i kod reume, bolesti jetre i žuÄi, kao i menstrualnih tegoba.

AnÄ‘elika je i djelotvoran ekspetorans, jer potiÄe izluÄivanje sluzi iz diÅ¡nih organa. Sadrži ulja koja djeluju protuupalno i suzbijaju infekcije, pa pomaže kod bronhitisa i upale pluća. S druge strane, spoj osthol sprjeÄava zgruÅ¡avanje krvi, zbog Äega se preporuÄuje za lijeÄenje tromboze.

Esencijalno ulje korijena anÄ‘elike sadrži rijetke sastojke, kao Å¡to su monoterpeni, felandreni, kumarine- arhangelicin, umbeliferonu i bergapten. Kumarini biljku Äine blagim sedativom i uÄvršćuju san, a smanjuju napetosti.

ÄŒaj od listova biljke takoÄ‘er je djelotvoran za želudac, Äisti krv i mjehur, ublažava nadimanje i grÄeve..

PospjeÅ¡uje izluÄivanje sokova za probavu, pa se hrana bolje preraÄ‘uje. Za povećanje apetita uzima se na prazan želudac, 15 minuta prije jela. Za poboljÅ¡anje probave, kada je želudac izuzetno osjetljiv, poslije jela.

Preparati anÄ‘elike ne uzimaju se za vrijeme trudnoće i dojenja, ne preporuÄuju dijabetiÄarima, kao ni za osobama koje u terapiji koriste antikoagulanse (protiv zgruÅ¡avanja krvi).

Duži boravak na suncu takoÄ‘er nije preporuÄljiv za one koji koriste ovu biljku. Zbog sastojka fumarokumarina, ona je osjetljiva na svjetlost, pa može doći do pojave osipa nalik alergiji.

EKSTRAKT, TINKTURA, ETERIÄŒNO ULJE

U terapeutske svrhe koristi se kao tekući ekstrakt, tinktura, eteriÄno ulje ili osuÅ¡eni korijen za Äaj. Dnevno se uzima 1,5 do 3 g ekstrakta, a tinktura u dvije do tri doze od 20 kapi razblaženih u malo vode, neposredno prije ili poslije obroka.

Å to se tiÄe eteriÄnog ulja, Nijemci kao dobri poznavaoci narodne medicine, savjetuju da se dnevno dva-tri puta uzme tri ili najviÅ¡e Äetiri kapi. ÄŒaj se pravi od jedne žlice suhog korijena, koji se kuha deset minuta u 2 dl vode i pije dva puta dnevno, svježe napravljen, neposredno prije ili poslije obroka.
 

 
(Novosti/uredio:NSP)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , ,