Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Znanstvenici se spuštaju u srce kratera

Znanstvenici se spuštaju u srce kratera

krater-oceanZnanstvenici se spremaju za veliku ekspediciju bušenja tla na poluotoku Yucatanu, odnosno na području kratera koji je napravio asteroid koji je pogodio Zemlju prije 66 milijuna godina

Cilj ekspedicije je da sazna što se zaista dogodilo poslije njegovog udara.

Istraživački projekt koji će koštati 10 milijuna dolara organizirao je Međunarodni oceanografski istraživački program (MOIP) i to će biti prvi pokušaj bušenja morskog dna s ciljem uzimanja uzoraka kratera za analizu.

Bušenje će biti izvedeno u Meksičkom zaljevu, u blizini obale poluotoka Jukatana. Područje kratera prostire se na oko 180 kilometara i nastalo je udarom asteroida za koji se vjeruje da je bio promjera 10 kilometara. Krater je dobio ime Čiksulub po jednom meksičkom primorskom mjestu na Yucatanu, nedaleko od centra kratera.

Skupina istraživača će bušiti 1.500 metara ispod morskog dna kako bi došli do zakopanog “površinskog prstena” kratera, kruga površinskih stijena koje se uzdižu iznad dna kratera i okružuju njegov centar.

Taj prsten je nastao u roku od nekoliko minuta nakon udara asteroida i to je jedini takav sačuvani primjerak na Zemlji. Znanstvenici vjeruju da Vredefort krater u Južnoj Africi, star 2 milijarde godina, i sadber krater u Kanadi, star 1,8 milijardi godina također imaju “površinsko prstenje”, ali se ono značajno umanjilo vremenom.

“Od čega se sastoje vrhovi tih stijena i što nam oni mogu reći o osnovnim tektonskim procesima koji su uslijedili nakon udara masivnog asteroida?”, Pita se Shawn Galik, jedan od vođa ekspedicije i istraživač na Austin institutu za geofiziku u Teksasu.

Pored analize vrhova stijena, istraživači su također i u potrazi za tragovima života nakon razornog udara.

Vrhovi stijena imaju porozne karakteristike, koje su možda služile kao zaštićena mikrookolina za egzotične vidove života, kao i sedimente koji milijunima godina ispunjavaju unutrašnjost kratera, i smatra se da su zadržali dokaze o najranijem oporavku morskog života.

“Sedimenti koji su popunili unutrašnjost (kratera) trebalo bi sadržavati evidenciju organizama s morskog dna koji su tamo živjeli, i preživjeli masovno izumiranje. Nadamo se da ćemo saznati kako se život vratio na našu planetu”, rekao je Galik.

Znanstvenici su prvi put počeli povezivati izumiranje dinosaura s utjecajem asteroida ili komete 1980. godine. Samo nekoliko godina ranije, otkriven je Čiksulub krater.

Godine 1990. je utvrđeno da je Čiksulub nastao udarom velikog asteroida za koji se vjeruje da je pogodio Zemlju prije oko 66 milijuna godina, u isto vrijeme kada su izumrli dinosauri, kao i više od 50 posto svih poznatih vrsta koje su živjele u to vrijeme.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,