Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » TRUMP: ‘Ako uspijete naći zašto mržnja dolazi iz islama, dobit ćete Pulitzera’

TRUMP: ‘Ako uspijete naći zašto mržnja dolazi iz islama, dobit ćete Pulitzera’

islam-trumpDonald Trump je u srijedu rekao za CNN kako misli “da nas islam mrzi”, skandaliziravši ponovo politički korektnu Ameriku koja striktno pazi na terminologiju i uvijek govori o ‘radikalnom islamu’

Problem je, kaže Trump, što praktički nema načina da se razluči radikalni islam od islama kao takvog.

Predvodnik u borbi za republikanskog predsjedničkog kandidata Donald Trump rekao je jučer bez okolišanja, kad ga je novinar Anderson Cooper zapitao misli li da je islam u ratu sa zapadom: “mislim da nas islam mrzi” i dodao kako Sjedinjene Američke Države ne smiju dopustiti ljudima koji gaje takvu mržnju prema Americi i svim onima koji nisu muslimani da uđu u zemlju.

“Tamo ima nečeg — tamo postoji nezamisliva mržnja”, rekao je Trump CNN-ovom novinaru. “Tamo postoji ogromna mržnja. Mi moramo doći do suštine stvari. Tamo postoji nevjerojatna mržnja spram nas”. Rekao je kako ta “ogromna mržnja” dijelom definira tu religiju. On se složio da je Amerika u ratu s radikalnim islamom, ne s islamom kao takvim, no rekao je kako je “to jako teško definirati.

“Jako je teško to razdvojiti. Jer ne znate tko je tko”. On je time zapravo izrekao nešto što važi za sve ratove, i sve neprijatelje, sve do Japanaca i Nijemaca u Drugom svjetskom. Tada je SAD zatvarao Japance u sabirne logore, u strahu od sabotaža, jer – nisu znali kome mogu, a kome ne, vjerovati.

U Hrvatskoj, problem je bio isti, ali se nikad nitko nije usudio jasno reći u čemu je stvarni problem.

I zadnja teroristička zlodjela na zapadu otkrivaju istu sliku: teroristi nisu došljaci s Bliskog istoka koji žene oblače u burke, već druga ili treća generacija mladih muslimana rođenih na zapadu, koji piju alkohol, druže se s vršnjacima zapadnjacima, i ponašanjem baš ničim ne odaju da se imalo razlikuju od njih. Teroristi iza napada 9/11 su također bili obrazovani ljudi, uključeni u društvo, koji ničim nisu davali naslutiti što spremaju.

“Kako prepoznati potencijalnog terorista” postao je nerješiv zadatak za NSA i CIA-u naoružane superračunalima, satelitima, i mogućnostima elektroničkog praćenja gotovo svakog čovjeka na planeti. Oni su skriveni među nama, i hoće li se javnost prikloniti logici “svi su oni opasnost” ili “možemo ih pojedinačno izolirati i prepoznati” ovisi tek o intenzitetu i učestalosti napada.

I dok je mantra ljevice “ne smijemo generalizirati”, generalna javnost se suočena sa stvarnom opasnošću sve više okreće Trumpu i traži sigurnost u zatvaranju granica.

Kad su Trumpa upitali je li mržnja “u islamu kao takvom”, Trump je odgovorio: “Vi morate sami naći odgovor na to, OK? Ako uspijete dobit ćete još jednog Pulitzera.” Još u prosincu, Trump se založio za privremenu zabranu ulaska muslimanima u zemlju, neposredno nakon terorističkog napada u San Bernardinu, kad je bračni par muslimana, roditelji malog djeteta, izvršio takoreći samoubilački napad na svoje kolege s posla prilikom proslave Božića.

“I bez gledanja u različite ankete, jasno je svima da je mržnja izvan okvira razumijevanja”, rekao je tada. “Mi moramo pronaći odakle ta mržnja dolazi i zašto.

Dok god ne budemo mogli to odrediti i razumjeti problem, i prijetnju koju predstavlja, naša zemlja ne smije biti žrtva užasavajućih napada od strane ljudi koji vjeruju jedino u džihad, i nisu obdareni razumom niti poštovanjem spram ljudskog života”.

Trump je uvijek izravan i govori što mu je na pameti bez previše kalkuliranja. Tu je tajna njegove popularnosti. On je zapravo u poplavi pogrešnih pitanja postavio pravo pitanje. Naspram moralnog imperativa “liberala” koji kaže “ne smijemo nikog mrziti, ne smijemo generalizirati, ne smijemo diskriminirati”, on postavlja jednostavno pitanje “Zašto oni mrze nas, i što nam je činiti da se od te mržnje obranimo?”

Dakle, nije pitanje zašto netko na zapadu mrzi Islam: on još od 15. stoljeća nije dovoljno uspješan da bi ga itko na zapadu mrzio zbog njega samog, niti predstavlja prijetnju kršćanskom zapadu u smislu konkurencije na bilo kom polju – financijskom, vojnom, tehnološkom.

Ali je zapad dovoljno uspješan da bi ga ostatak svijeta mrzio, naročito islamski svijet koji je nakon revolucije u Iranu pronašao novu samosvijest.

Tu mržnju hrani sam Zapad – puneći glavu drugima kako smo mi krivi za tuđe relativne neuspjehe, i kako bi Nigerija danas bila načičkana katedralama poput Italije a Afganistan bogatiji i uređeniji od Švicarske, da zlih zapadnjaka nije bilo. Trumpova je najveća mana što ne zna biti – licemjer i neiskren. A to je moralnim čistuncima neprihvatljivo.
 

 
(dnevno.hr,youtube.com/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , ,