Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » PARA SE POTROŠILA: Arapi očajni, traže pomoć!

PARA SE POTROŠILA: Arapi očajni, traže pomoć!

arabija-novcanicaSaudijska Arabija zatražila je bankarsku “pozajmicu” u iznosu od šest do osam milijardi američkih dolara, saznaje Reuters

To bi bila prva značajna strana “pozajmica” saudijskoj administraciji poslije više od deset godina.

Zvanični Rijad zatražio je od kreditora da predaju prijedloge za produljenje petogodišnjeg zajma u američkim dolarima, s mogućnošću povećanja iznosa, navode izvori. Taj zajam se traži kako bi se izbalansirao deficit proračuna, nastao zbog niskih cijena nafte.

Izvor Reutersa je želio ostati anoniman, jer taj natječaj nije javno objavljen. Novinari agencije su pokušali kontaktirati Ministarstvo financija i Centralnu banku Saudijske Arabije, ali nisu dobili odgovor.

Prošli tjedan je ta agencija objavila kako Saudijska Arabija traži od banaka da razmotre ideju o međunarodnom kreditu, ali tada nisu objavljeni detalji o veličini i trajanju zajma.

“Verus partners”, savjetnička tvrtka sa sjedištem u Londonu koju su pokrenuli bivši bankari “Citigroupa” Mark Aplin i Andrew Elliot, savjetuje vlasti Saudijske Arabije kako da se bave tim zajmom, navode izvori.

Tvrtka je poslala zahtjeve za prijedloge maloj grupi banaka u ime Ministarstva financija Saudijske Arabije, navode izvori. Glasnogovornik “Verus partnersa” nije bio dostupan za komentar.

Analitičari navode kako bi državne pozajmice 6 arapskih izvoznika nafte iz Perzijskog zaljeva mogle iznositi 20 milijardi dolara ili više u 2016. godini, što je velika promjena u odnosu na protekle godine kada je regija imala dovoljno sredstava za kreditiranje drugih.

Što bi rekli… Shit happens!
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , ,