Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » PARA SE POTRO┼áILA: Arapi o─Źajni, tra┼że pomo─ç!

PARA SE POTRO┼áILA: Arapi o─Źajni, tra┼że pomo─ç!

arabija-novcanicaSaudijska Arabija zatra┼żila je bankarsku “pozajmicu” u iznosu od ┼íest do osam milijardi ameri─Źkih dolara, saznaje Reuters

To bi bila prva zna─Źajna strana “pozajmica” saudijskoj administraciji poslije vi┼íe od deset godina.

Zvani─Źni Rijad zatra┼żio je od kreditora da predaju prijedloge za produljenje petogodi┼ínjeg zajma u ameri─Źkim dolarima, s mogu─çno┼í─çu pove─çanja iznosa, navode izvori. Taj zajam se tra┼żi kako bi se izbalansirao deficit prora─Źuna, nastao zbog niskih cijena nafte.

Izvor Reutersa je ┼żelio ostati anoniman, jer taj natje─Źaj nije javno objavljen. Novinari agencije su poku┼íali kontaktirati Ministarstvo financija i Centralnu banku Saudijske Arabije, ali nisu dobili odgovor.

Pro┼íli tjedan je ta agencija objavila kako Saudijska Arabija tra┼żi od banaka da razmotre ideju o me─Ĺunarodnom kreditu, ali tada nisu objavljeni detalji o veli─Źini i trajanju zajma.

“Verus partners”, savjetni─Źka tvrtka sa sjedi┼ítem u Londonu koju su pokrenuli biv┼íi bankari “Citigroupa” Mark Aplin i Andrew Elliot, savjetuje vlasti Saudijske Arabije kako da se bave tim zajmom, navode izvori.

Tvrtka je poslala zahtjeve za prijedloge maloj grupi banaka u ime Ministarstva financija Saudijske Arabije, navode izvori. Glasnogovornik “Verus partnersa” nije bio dostupan za komentar.

Analiti─Źari navode kako bi dr┼żavne pozajmice 6 arapskih izvoznika nafte iz Perzijskog zaljeva mogle iznositi 20 milijardi dolara ili vi┼íe u 2016. godini, ┼íto je velika promjena u odnosu na protekle godine kada je regija imala dovoljno sredstava za kreditiranje drugih.

┼áto bi rekli… Shit happens!
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , ,