Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » KANCEROGENI GLIFOSAT: Europska komisija odlučila ignorirati mišljenje WHO-a o ovom herbicidu

KANCEROGENI GLIFOSAT: Europska komisija odlučila ignorirati mišljenje WHO-a o ovom herbicidu

glifosat-poljeSmatra kako je poprilično skandalozno da je Europska komisija jednostavno odlučila ignorirati mišljenje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da glifosat najvjerojatnije ima kancerogeni učinak za ljude

Nakon neslaganja između predstavnika vlada država članica EU-a na sastanku Stalnog Odbora za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu u Bruxellesu, odgođena je odluka o produljenju dozvole za korištenje glifosata u Europskoj uniji.

Podsjetimo, Europska komisija iznijela je prijedlog o produljenju dozvole za korištenje glifosata do 2031. godine čije trajanje istječe u lipnju ove godine. Kao član Odbora za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane, zastupnik u Europskom parlamentu

EU parlamentarac Davor Škrlec uputio je prošlog tjedna otvoreno pismo ministru Davoru Romiću kojim traži preispitivanje pozitivnog stajališta Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske prema glifosatima.

Zastupnik Škrlec ovom prilikom ističe kako ohrabruje činjenica da među državama članicama EU-a raste negativno mišljenje prema daljnjem korištenju glifosata.

“Zahvaljujući Francuskoj, Italiji i Švedskoj koje su javno iskazale neslaganje s mogućnošću produljenja razdoblja za autorizaciju glifosata te zbog suzdržanosti Njemačke, Luksemburga, Austrije i drugih, Europska komisija odgodila je glasovanje zbog upitne kvalificirane većine. Izuzetno mi je drago što trud uložen u prošlotjednu kampanju Zelenih/ESS-a protiv glifosata nije bio uzaludan.” – poručio je Škrlec.


Zastupnik smatra kako je poprilično skandalozno da je Komisija jednostavno odlučila ignorirati mišljenje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da glifosat najvjerojatnije ima kancerogeni učinak za ljude. Iako je Europska agencija za sigurnost hrane dala pozitivnu ocjenu glifosatu, Zeleni smatraju kako bi Komisija trebala primijeniti načelo predostrožnosti te dok se ne utvrdi njegova sigurna uporaba, glifosat ne bi smio biti odobren u Europskoj uniji.

“Naša borba protiv glifosata još nije završena. Pred Komisijom su sada dvije opcije, ili povući prijedlog ili izmijeniti postojeći, ali u svakom slučaju odluka mora biti donesena do kraja lipnja. Sredinom svibnja održat će se novi sastanak Pododbora za fitosanitarnu politiku Stalnog Odbora za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu. Nadam se kako će Komisija uvažiti naše argumente te donijeti prijedlog koji će voditi računa o biološkoj raznolikosti i sigurnosti zdravlja europskih građanki i građana.” – zaključio je Škrlec.
 
(dnevno.hr/uredio:NSP)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , ,