Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » STRATFOR: Spremajte se za rat

STRATFOR: Spremajte se za rat

stratfor-mapa-bliski-istokUnato─Ź nastojanjima trenutne me─Ĺunarodne politike u sprije─Źavanju sukoba u svijetu, novi rat je neizbje┼żan, smatra osniva─Ź STRATFOR-a George Friedman

Od kraja Drugog svjetskog rata mnogi od svjetskih politi─Źkih i legalnih sustava izgra─Ĺeni su oko toga da se sprije─Źava me─Ĺudr┼żavni sukob, a dokaz tom je prili─Źno impresivan popis uspjeha u tom smislu.

No, mo┼że li se to promijeniti? George Friedman, osniva─Ź STRATFOR-a i autor knjige “Idu─çih 100 godina” (The Next 100 Years), u razgovoru za Business Insider ne samo da smatra da mo┼że, ve─ç jasno poru─Źuje – da se svijet pripremi za rat.

Trenutni me─Ĺunarodni sustav sadr┼żi sjeme vlastitog uni┼ítenja. To zna─Źi da trenutni svjetski poredak dozvoljava nastanak kriza, koje postoje─çi sustav sam nije u stanju rije┼íiti.

“Od 1815. do 1871. nije bilo me─Ĺudr┼żavnih ratova od zna─Źaja u Europi. Onda je do┼íao Prvi svjetski rat, velika┼í.

Evo i jo┼í jedne statistike. ne postoji zemlja u svijetu koja nije imala rat sustava, odnosno previranje ─Źitavog svojeg sustava. Od Sedmogodi┼ínjeg rata u Europi do Napoleonskih ratova u 19. stolje─çu pa sve do svjetskih ratova, svaka je dr┼żava imala ili ima jedan takav rat.


┼Żelite se kladiti da ─çe neka zemlja biti jedina koja ne─çe imati takav rat? Prihva─çam okladu…

Kad imate zemlje poput Njema─Źke, Kine i Rusije u padu i kad ih zamjene druge, tad po─Źinju ratovi sustava. Tad po─Źinje biti opasno, jer se jo┼í nije postigla ravnote┼ża. Dakle, kad se Njema─Źka ujedinila 1871. ubrzo je izbio sveop─çi kaos.

“Japan se uzdignuo po─Źetkom 20. stolje─ça i imali smo kaos. Stoga, gledamo promjene sustava. Spremite se na rat”, isti─Źe Friedman.

On predvi─Ĺa i mjesto gdje bi veliki rat mogao i izbiti, odnosno nekoliko mjesta.

“Pa trenutno su nadolaze─çe zemlje Japan, Turska i Poljska. Stoga bih rekao u Isto─Źnoj Europi, na Bliskom istoku ili pomorski rat Japana u kojem bi sudjelovale i SAD, koje tra┼że neku svoju zadovolj┼ítinu.

No svaki put kad se pojavi nova nadolaze─ça sila, ona mora prona─çi svoju ravnote┼żu. Nove sile se uzdi┼żu, a stare opadaju. Nije taj proces opasan, opasna je nadolaze─ça pozicija“, zaklju─Źuje Friedman.
 
(dnevnik.hr/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , ,