Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » NATO: Nemo─çni smo pred Putinovom intrenet kampanjom, njegovi trolovi nas razbijaju

NATO: Nemo─çni smo pred Putinovom intrenet kampanjom, njegovi trolovi nas razbijaju

putin-pssstRusi su se infiltrirali u gotovo sve mogu─çe medije, ubacuju─çi svoje digitalne botove utjecati na rezultate pretra┼żivanja

Predsjednik Vladimir Putin poku┼íava ra┼íiri rusku ideologiju i koristi trolove na dru┼ítvenim medijima utjecati na politi─Źke promjene.

Direktor strateške komunikacijske zapovjedništva NATO-a u Rigi u Latviji, Janis Sarts, rekao je da Rusi koriste moderne metode propagande kako bi izdejstvovali promjene u svoju korist. On je naveo da Rusi vode ofenzivu digitalnim informacijama.

Sarts je rekao da nema logike u tome da Rusija napadne Latviju u skorijoj budućnosti, kao što je napala Gruziju i Ukrajinu, ali da tako nešto nije nemoguće.

Pro┼ílog tjedna su u Rigi objavljeni rezultati istra┼żvanja koje tvrdi da je u tijeku informacijski rat u Latviji.

U sklopu projekta je ispitivano 200.000 komentara koji su postavljeni na tri glavna online tiskovna portala izme─Ĺu 29. srpnja i 5. kolovoza 2014. godine. Utvr─Ĺeno je da 1,45% od tih komentara regiji “hibridnim trolovima”, fenomenu koji se pojavio nedavno kada je utvr─Ĺeno da je Rusija uspostavila skladi┼íta u kojima armija blogera danono─çno preplavljuje internet komentarima u korist Rusije.


Otkriveno je da postoji vi┼íe vrsta ovih trolova, me─Ĺu kojima su “oni koji okrivljuju zavjere SAD”, “bikini trolovi (sa slikama mladih djevojaka koji poku┼íavaju utjecati na svoje mete da preispitaju svoje razmi┼íljanje)”, “agresivni trolovi”, “Wikipedija trolovi” i “trolovi s prilozima (koji objavljuju ─Źlanke i snimke sa ruskih novinskih sajtova)”.

Navodi se da ovi trolovi, iako je njihov trenutan broj mali, predstavljaju samo niski start za neki ve─çi projekt.

Rusi su se infiltrirali u gotovo sve mogu─çe medije, ubacuju─çi svoje digitalne botove utjecati na rezultate pretra┼żivanja. “Ukoliko na Googleu ukucate Ukrajina, velika je vjerojatnost da ─çe me─Ĺu prvih 10 rezultata biti svi oni koje podr┼żava Kremlj”, rekla je Sanda Svetoka, stru─Źnjak za NATO komunikacije.

Sarts je nedavno rekao da je potrebno prou─Źiti strategije, metode i taktike i da se na osnovu toga napravi neka protute┼ża.
 
(webtribune.rs/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , ,