Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » NATO: Nemoćni smo pred Putinovom intrenet kampanjom, njegovi trolovi nas razbijaju

NATO: Nemoćni smo pred Putinovom intrenet kampanjom, njegovi trolovi nas razbijaju

putin-pssstRusi su se infiltrirali u gotovo sve moguće medije, ubacujući svoje digitalne botove utjecati na rezultate pretraživanja

Predsjednik Vladimir Putin pokušava raširi rusku ideologiju i koristi trolove na društvenim medijima utjecati na političke promjene.

Direktor strateške komunikacijske zapovjedništva NATO-a u Rigi u Latviji, Janis Sarts, rekao je da Rusi koriste moderne metode propagande kako bi izdejstvovali promjene u svoju korist. On je naveo da Rusi vode ofenzivu digitalnim informacijama.

Sarts je rekao da nema logike u tome da Rusija napadne Latviju u skorijoj budućnosti, kao što je napala Gruziju i Ukrajinu, ali da tako nešto nije nemoguće.

Prošlog tjedna su u Rigi objavljeni rezultati istražvanja koje tvrdi da je u tijeku informacijski rat u Latviji.

U sklopu projekta je ispitivano 200.000 komentara koji su postavljeni na tri glavna online tiskovna portala između 29. srpnja i 5. kolovoza 2014. godine. Utvrđeno je da 1,45% od tih komentara regiji “hibridnim trolovima”, fenomenu koji se pojavio nedavno kada je utvrđeno da je Rusija uspostavila skladišta u kojima armija blogera danonoćno preplavljuje internet komentarima u korist Rusije.

Otkriveno je da postoji više vrsta ovih trolova, među kojima su “oni koji okrivljuju zavjere SAD”, “bikini trolovi (sa slikama mladih djevojaka koji pokušavaju utjecati na svoje mete da preispitaju svoje razmišljanje)”, “agresivni trolovi”, “Wikipedija trolovi” i “trolovi s prilozima (koji objavljuju članke i snimke sa ruskih novinskih sajtova)”.

Navodi se da ovi trolovi, iako je njihov trenutan broj mali, predstavljaju samo niski start za neki veći projekt.

Rusi su se infiltrirali u gotovo sve moguće medije, ubacujući svoje digitalne botove utjecati na rezultate pretraživanja. “Ukoliko na Googleu ukucate Ukrajina, velika je vjerojatnost da će među prvih 10 rezultata biti svi oni koje podržava Kremlj”, rekla je Sanda Svetoka, stručnjak za NATO komunikacije.

Sarts je nedavno rekao da je potrebno proučiti strategije, metode i taktike i da se na osnovu toga napravi neka protuteža.
 
(webtribune.rs/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , ,