Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Putin pravi “Novi svjetski poredak: Prvo će osvojiti Siriju i Bliski istok, a onda na red dolazi Europa

Putin pravi “Novi svjetski poredak: Prvo će osvojiti Siriju i Bliski istok, a onda na red dolazi Europa

putin-sirijaNovu koncepciju svjetskog poretka iznio je Vladimir Putin još prošle jeseni. Biće to početak podjele Bliskog istoka između Rusije i SAD, poslije čega će na red doći Europa

“Predsjednik Rusije Vladimir Putin nije se umiješao u situaciju u Siriji kako bi osvojio nekoliko porušenih predgrađa Alepa, nego s namjerom da se u svijetu uspostavi novi hijerarhijski poredak”, pišu njemački listovi.

Ako se primirje u Siriji održi, bit će to početak podjele Bliskog istoka između Rusije i SAD, poslije čega će na red doći Europa. Prekid vatre u Siriji ne treba shvatiti u smislu da su sukobi prekinuti.

Na nekim mjestima sukobi se nastavljaju: sjeverno od Alepa, zapadno od Latakije i na jugu. Sporazum između Rusije i SAD prije svega znači “prekid velikog napredovanja Asadovih snaga uz podršku ruskih bombardera”, tvrdi njemački analitičar Michael Tuman, a prenose mediji.

Za oporbu i mnoge Sirijce to nije veliki napredak. Ali, ostaje pitanje zašto se Vladimir Putin zaustavio na pola puta. Assad ima lokalne ciljeve, a Putin globalne – ističe Tuman.

Svjetske sile pokušavaju zaštititi svoje interese, koristeći “marionete”: Kremlj koristi Assada, a Washington takozvanu “umjerenu opoziciju”. Međutim, ova borba se komplicira, jer se u nju umiješala treća strana – Islamska država. Zato supersile trebaju dogovoriti među sobom i odlučiti što da rade sa Sirijom – smatra Michael Tuman, a prenose ruski portali.

“Po mišljenju Moskve, u svijetu trebaju postojati dvije supersile, SAD i Rusija, prijetnja nuklearnog sukoba, kontrolirani konflikti, a zatim dolazak do dogovora i općeg mira. Ovu koncepciju svjetskog poretka iznio je Vladimir Putin još prošle jeseni. Na Generalnoj skupštini UN, on je podsjetio na Konferenciju u Jalti 1945. godine, na kojoj su SSSR, SAD i Velika Britanija uspostavili poslijeratni poredak u Europi”, navode njemački mediji.

“Za Europljane Jalta simbolizira podjelu i potčinjavanje kontinenta superdržava, a za Putina su to stara dobra vremena. Ako velesilama to i sada pođe za rukom, Bliski istok će biti podijeljen na sfere utjecaja. Isto bi se moglo dogoditi i u Istočnoj Europi, a EU i Njemačka će pritom ostati kao promatrač”, tvrde njemački listovi.
 
(Vestionline,webtribune.rs/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,