Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » NOVI IZVJEŠTAJ CIA-e PREDVIĐA RAT: Srbi, Bugari, Makedonci i Grci protiv Velike Albanije! (VIDEO)

NOVI IZVJEŠTAJ CIA-e PREDVIĐA RAT: Srbi, Bugari, Makedonci i Grci protiv Velike Albanije! (VIDEO)

kosovo-albanijaAmerički obavještajci procjenjuju da je sasvim moguće da se Srbija, Grčka, Bugarska i Makedonija ujedine u “pravoslavni savez”. Ako SAD i EU nastave s podrškom albanskim ekstremistima, gurnut će pravoslavce u zagrljaj Rusima, upozorava CIA i predlaže Washingtonu  “uravnoteženiji pristup Balkanu”.

Ako SAD i nakon terorističkih napada u Kumanovu nastave s politikom bezrezervne podrške Albancima, ako EU i dalje bude prešutno prelazila preko oživljavanja projekta “velike Albanije”, to bi moglo dovesti do formiranja “pravoslavnog alijanse” Srbije, Grčke, Bugarske i Makedonije i možda čak do “trećeg balkanskog rata”!

Ovo je zaključak najnovijeg izvještaja CIA-e o stanju u našem regionu u kome se administracija u Washingtonu upozorava da bi daljnja “jaka potpora Albancima gurnula pravoslavce u zagrljaj Rusiji”! Analitičari CIA-e zbog toga predlažu američkoj vlasti “uravnoteženiji pristup Balkanu”.

Strateško pitanje

Obavještajci u svom izvještaju upozoravaju da je “sasvim moguće da Srbija, Grčka, Bugarska i Makedonija sklope pravoslavni savez”:

Američki analitičari pišu da balkanske države čiji je teritorij ugrožen projektom “velike Albanije” neće sjediti skrštenih ruku i mirno gledati kako im Albanci otimaju teritorij. Štoviše, uvjereni su da će u slučaju nužde Srbi, Grci, Bugari i Makedonci udružiti snage u borbi protiv Albanaca. U tom slučaju, dodaju, Balkan bi postao područje nalik Bliskom istoku, a to nikome, pa ni SAD, nije u interesu … – diplomatski izvor.

Analitičari CIA-e također procjenjuju da je pitanje odnosa prema balkanskim pravoslavcima “izuzetno važno strateško pitanje” jer će ono bitno odrediti i odnos snaga SAD s Rusijom.

Oni pišu da će SAD i EU, ako nastave sa sadašnjom proalbanska politikom, okrenuti sve pravoslavce protiv sebe. Biti će gurnuti u zagrljaj Rusima. Na jednom mjestu autori ovog izvještaja procjenjuju da bi u takvom scenariju i Bugarska i Grčka mogle postati “tvrdo rusko geopolitičko uporište”, što Srbija, prema njihovom sudu, već sada jeste!

Nitko u Vladi nije želio komentirati naša saznanja. Na drugoj strani stručnjaci ocjenjuju da je “scenarij pravoslavnog alijanse” moguć, ali da bi bio veliki trn u oku Zapadu.

Ako se savez i desi, ne vjerujem da bi SAD to mirno promatrale jer je jasno da su im Albanci miljenici. Srbija je sličan savez imala prije Prvog svjetskog rata, kad se sukobila s Turskom … – podsjećaju analitičari.

Čak i kad bi se zaista pokrenula ta ideja, SAD bi to u startu spriječile. Ipak, takav savez bi trebala postojati jer bi on opstao i u slučaju da EU propadne.

Nije logično

Bivši veleposlanik Srbije, na drugoj strani, tvrdi da je nemoguće praviti savez s državama koje su priznale neovisnost Kosova.

Nije logično da tuđe interese stavimo ispred svojih. Treba podsjetiti da je Makedonija među prvima priznala Kosovo. Srbija treba pratiti događaje u toj zemlji, ali kao što je rekao premijer Vučić, ne smijemo se miješamo u unutarnje stvari jedne države. Jedino nam Grčka i Rumunjska mogu biti iskreni saveznici – zaključuje veleposlanik.

CIA: Crna Gora ostaje vjerna SAD
Sasvim je zanimljivo da se u analizi CIA kaže da je Crna Gora jedina većinski pravoslavna zemlja koja će u svakoj varijanti ostati saveznik SAD.

Amerikanci procjenjuju da su Crnogorci potpuno promijenili nacionalni tečaj i da bi oni u svakom slučaju ostali na strani SAD. Oni procjenjuju i da je ova zemlja specifična po istinskoj toleranciji Crnogoraca i Albanaca, koja isključuje mogućnost ozbiljnih sukoba – prenosi diplomatski izvor koji je imao uvid u analizu izvještaja CIA-e.
 
(Informer,kurir.rs/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , ,