Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » NOVI IZVJE┼áTAJ CIA-e PREDVI─ÉA RAT: Srbi, Bugari, Makedonci i Grci protiv Velike Albanije! (VIDEO)

NOVI IZVJEŠTAJ CIA-e PREDVIĐA RAT: Srbi, Bugari, Makedonci i Grci protiv Velike Albanije! (VIDEO)

kosovo-albanijaAmeri─Źki obavje┼ítajci procjenjuju da je sasvim mogu─çe da se Srbija, Gr─Źka, Bugarska i Makedonija ujedine u “pravoslavni savez”. Ako SAD i EU nastave s podr┼íkom albanskim ekstremistima, gurnut ─çe pravoslavce u zagrljaj Rusima, upozorava CIA i predla┼że Washingtonu┬á “uravnote┼żeniji pristup Balkanu”.

Ako SAD i nakon teroristi─Źkih napada u Kumanovu nastave s politikom bezrezervne podr┼íke Albancima, ako EU i dalje bude pre┼íutno prelazila preko o┼żivljavanja projekta “velike Albanije”, to bi moglo dovesti do formiranja “pravoslavnog alijanse” Srbije, Gr─Źke, Bugarske i Makedonije i mo┼żda ─Źak do “tre─çeg balkanskog rata”!

Ovo je zaklju─Źak najnovijeg izvje┼ítaja CIA-e o stanju u na┼íem regionu u kome se administracija u Washingtonu upozorava da bi daljnja “jaka potpora Albancima gurnula pravoslavce u zagrljaj Rusiji”! Analiti─Źari CIA-e zbog toga predla┼żu ameri─Źkoj vlasti “uravnote┼żeniji pristup Balkanu”.

Strateško pitanje

Obavje┼ítajci u svom izvje┼ítaju upozoravaju da je “sasvim mogu─çe da Srbija, Gr─Źka, Bugarska i Makedonija sklope pravoslavni savez”:

Ameri─Źki analiti─Źari pi┼íu da balkanske dr┼żave ─Źiji je teritorij ugro┼żen projektom “velike Albanije” ne─çe sjediti skr┼ítenih ruku i mirno gledati kako im Albanci otimaju teritorij. ┼átovi┼íe, uvjereni su da ─çe u slu─Źaju nu┼żde Srbi, Grci, Bugari i Makedonci udru┼żiti snage u borbi protiv Albanaca. U tom slu─Źaju, dodaju, Balkan bi postao podru─Źje nalik Bliskom istoku, a to nikome, pa ni SAD, nije u interesu … – diplomatski izvor.

Analiti─Źari CIA-e tako─Ĺer procjenjuju da je pitanje odnosa prema balkanskim pravoslavcima “izuzetno va┼żno strate┼íko pitanje” jer ─çe ono bitno odrediti i odnos snaga SAD s Rusijom.


Oni pi┼íu da ─çe SAD i EU, ako nastave sa sada┼ínjom proalbanska politikom, okrenuti sve pravoslavce protiv sebe. Biti ─çe gurnuti u zagrljaj Rusima. Na jednom mjestu autori ovog izvje┼ítaja procjenjuju da bi u takvom scenariju i Bugarska i Gr─Źka mogle postati “tvrdo rusko geopoliti─Źko upori┼íte”, ┼íto Srbija, prema njihovom sudu, ve─ç sada jeste!

Nitko u Vladi nije ┼żelio komentirati na┼ía saznanja. Na drugoj strani stru─Źnjaci ocjenjuju da je “scenarij pravoslavnog alijanse” mogu─ç, ali da bi bio veliki trn u oku Zapadu.

Ako se savez i desi, ne vjerujem da bi SAD to mirno promatrale jer je jasno da su im Albanci miljenici. Srbija je sli─Źan savez imala prije Prvog svjetskog rata, kad se sukobila s Turskom … – podsje─çaju analiti─Źari.

─îak i kad bi se zaista pokrenula ta ideja, SAD bi to u startu sprije─Źile. Ipak, takav savez bi trebala postojati jer bi on opstao i u slu─Źaju da EU propadne.

Nije logi─Źno

Biv┼íi veleposlanik Srbije, na drugoj strani, tvrdi da je nemogu─çe praviti savez s dr┼żavama koje su priznale neovisnost Kosova.

Nije logi─Źno da tu─Ĺe interese stavimo ispred svojih. Treba podsjetiti da je Makedonija me─Ĺu prvima priznala Kosovo. Srbija treba pratiti doga─Ĺaje u toj zemlji, ali kao ┼íto je rekao premijer Vu─Źi─ç, ne smijemo se mije┼íamo u unutarnje stvari jedne dr┼żave. Jedino nam Gr─Źka i Rumunjska mogu biti iskreni saveznici – zaklju─Źuje veleposlanik.

CIA: Crna Gora ostaje vjerna SAD
Sasvim je zanimljivo da se u analizi CIA ka┼że da je Crna Gora jedina ve─çinski pravoslavna zemlja koja ─çe u svakoj varijanti ostati saveznik SAD.

Amerikanci procjenjuju da su Crnogorci potpuno promijenili nacionalni te─Źaj i da bi oni u svakom slu─Źaju ostali na strani SAD. Oni procjenjuju i da je ova zemlja specifi─Źna po istinskoj toleranciji Crnogoraca i Albanaca, koja isklju─Źuje mogu─çnost ozbiljnih sukoba – prenosi diplomatski izvor koji je imao uvid u analizu izvje┼ítaja CIA-e.
 
(Informer,kurir.rs/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , ,