Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Vatikanski insajder: ‘Crkva ─çe i dalje ┼ítititi sve─çenike pedofile’

Vatikanski insajder: ‘Crkva ─çe i dalje ┼ítititi sve─çenike pedofile’

vatikan-papa-kipIako se papa Franjo predstavlja kao ─Źovjek koji ┼żeli slu┼żiti kao primjer, i dalje ┼ítiti biskupe koji nisu osudili sve─çenike pedofile

Papa Franjo je, razgovaraju─çi s novinarima pro┼íli tjedan, komentirao skandal seksualnog zlostavljanja u sve─çeni─Źkim redovima.

Papa je takav ─Źin nazvao “monstruoznim” i iza┼íao je izvan okvira vatikanske politike kad je izjavo: “Biskup, koji sve─çenika optu┼żenog za pedofiliju jednostavno prebaci u drugu ┼żupu, nema savjesti i najbolja stvar koju bi mogao u─Źiniti jest da napusti svoju funkciju”.

No slu┼żbena crkvena politika o takvim biskupima nije najjasnija, a vatikanske reforme o ovoj temi su jako spore. Iako je papa govorio u prezentu, ┼íto mo┼że zna─Źiti da bi takva sudbina mogla zadesiti biskupe ─Źiji ─çe grijesi tek isplivati na povr┼íinu, mnogi se pitaju ┼íto je s onima koji su to ─Źinili u pro┼ílosti?!

Papa je ina─Źe ponovio stavove svojeg klju─Źnog savjetnika, bostonskog kardinala Seana O’Malleyja, koji je ranije pro┼ílog tjedna izjavio da zlo─Źini i grijesi seksualnog zlostavljanja djece vi┼íe ne bi smjeli biti tajni. (a do sada se prikrivalo sve!?)

“Svi mi imamo moralnu i eti─Źku odgovornost prijaviti mogu─çe zlostavljanje civilnim vlastima koje trebaju ┼ítititi na┼íe dru┼ítvo”, objasnio je O’Malley.

No prema mi┼íljenju Petera Saundersa, me─Ĺunarodnog vo─Ĺe pokreta osoba koje su pre┼żivjele zlostavljanje, a koji je po─Źetkom velja─Źe izba─Źen iz komisije kojom predsjeda O’Malley (zato ┼íto je navodno iskreno odgovarao u intervjuima) – vatikanska politika nema veze s istinom.

“Kad sam se susreo s papom i pridru┼żio komisiji (u prosincu 2014. godine), mislio sam da se papa Franjo ozbiljno zala┼że za promjene. No to vi┼íe ne mislim. Ne vidim da su postignute ikakve ve─çe reforme.”

Tijekom povijesti je Vatikan de facto davao imunitet kardinalima i biskupima uklju─Źenima u slu─Źajeve pedofilije. Papa Franjo je pak osobno dvojicu biskupa koji su zlostavljali djecu protjerao iz crkve.

No bilo je i situacija poput onih u koje je uklju─Źen nadbiskup Robert Finn iz Kansasa, koji je ostao na istoj poziciji jo┼í vi┼íe od godinu dana nakon ┼íto je osu─Ĺen za kazneni prekr┼íaj, jer je ┼ítitio sve─çenika s dje─Źjom pornografijom koji je na kraju zavr┼íio u zatvoru zbog zlostavljanja.

Biv┼íi nadbiskup John Nienstedt, koji je “reciklirao” zlostavlja─Źe i predsjedavao velikim skandalom, radio je jo┼í u sije─Źnju u ┼żupi u Michiganu.

Moraju postojati transparentna pravila i kazne

“Vatikan mora postaviti pravila kako se ─çe kazniti biskupe koji su zatvorili o─Źi pred zlodjelima”, izjavila je sutkinja Vrhovnog suda Anne Burke, koja je uklju─Źena u osmi┼íljavanje reformi za biskupe. Njih je pak javno kritizirala zbog neuspjeha u provo─Ĺenju nulte tolerancije (na koju se se obvezali potpisivanjem Povelje 2002. godine) prema sve─çenicima koji su seksualni prijestupnici.


Finn i Nienstedt su prekr┼íili sva pravila done┼íena Poveljom, katoli─Źki biskupi u SAD-u ih nisu javno osudili, a jo┼í se ─Źeka komentar Vatikana.

“Trebala bi postojati pravila za nedoli─Źno pona┼íanje biskupa na globalnoj razini. Nadbiskup koji ‘vlada’ odre─Ĺenom regijom treba pravila kojih ─çe se pridr┼żavati i on sam kao i njegovi biskupi. Ako ih se ne pridr┼żavaju, mora postojati kazna. Katolici koji sjede u njihovim klupama moraju znati koja su to pravila”, strogo je nastupila Burke.

Mnoge vjernike je na razmi┼íljanje potaknuo i film nominiran za ovogodi┼ínjeg Oscara – “Spotlight”, koji prikazuje kako su novine “Boston Globe” razotkrile veliki skandal o pedofilima u katoli─Źkoj crkvi, pri ─Źemu su se posebno okomili na tada┼ínjeg nadbiskupa koji je bio uklju─Źen u zata┼íkavanje problema i preraspore─Ĺivanje sve─çenika zlostavlja─Źa po drugim ┼żupama.

Pod vodstvom pape Franje, poesbno je formirana vatikanska Kongregacija za nauk vjere, s ciljem rje┼íavanja optu┼żbi protiv biskupa.

No nikako da po─Źne raditi kako treba, pa se vjerodostojnost vatikanske politike na┼íla pod paljbom i mnoge zanimaju odgovori na dva goru─ça pitanja: Ho─çe li tribunal uzeti u obzir ┼ítetne presude protiv njihovih biskupa koje je donijelo demokratsko pravosu─Ĺe i ho─çe li papa Franjo donijeti zakon, pod crkvenim monarhisti─Źki upravljanim sustavom, prema kojem ─çe biskupi i kardinali izgubiti svoje naslove i sve─çeni─Źka prava ako ih se proglasi krivima?

Mnogi biskupi uklju─Źeni u skandale, iz zapadnih zemalja, ostaju na svojim pozicijama. Me─Ĺu njima je posebno istaknuti kardinal Roger Mahony koji je izme─Ĺu 2002. i 2006. godine potro┼íio milijune dolara na sudske i odvjetni─Źke pristojbe i ra─Źune, kako ne bi morao dostaviti dosjee o pedofilima u crkvenim krugovima.

Dr┼żavni tu┼żitelj je ┼żelio optu┼żiti Mahonyja da je “reciklirao” predatore (tj. rotirao ih po ┼żupama), a kardinal se pozivao na vjerske slobode odbijaju─çi predati dosjee. U me─Ĺuvremenu je do┼ílo do zastare, te je strategija tu┼żiteljstva pala u vodu.

Mahony se u me─Ĺuvremenu susreo s mnogim ┼żrtvama sve─çenika kojima se ispri─Źao, a 2007. godine nadbiskupija je pristala isplatiti 775 milijuna dolara od┼ítete pre┼żivjelim ┼żrtvama, to─Źnije njih 554.

Umirovljeni Mahony danas je nadbiskup emeritus i dobrog je zdravlja.
 
(express.hr/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , ,