Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Vatikanski insajder: ‘Crkva će i dalje štititi svećenike pedofile’

Vatikanski insajder: ‘Crkva će i dalje štititi svećenike pedofile’

vatikan-papa-kipIako se papa Franjo predstavlja kao čovjek koji želi služiti kao primjer, i dalje štiti biskupe koji nisu osudili svećenike pedofile

Papa Franjo je, razgovarajući s novinarima prošli tjedan, komentirao skandal seksualnog zlostavljanja u svećeničkim redovima.

Papa je takav čin nazvao “monstruoznim” i izašao je izvan okvira vatikanske politike kad je izjavo: “Biskup, koji svećenika optuženog za pedofiliju jednostavno prebaci u drugu župu, nema savjesti i najbolja stvar koju bi mogao učiniti jest da napusti svoju funkciju”.

No službena crkvena politika o takvim biskupima nije najjasnija, a vatikanske reforme o ovoj temi su jako spore. Iako je papa govorio u prezentu, što može značiti da bi takva sudbina mogla zadesiti biskupe čiji će grijesi tek isplivati na površinu, mnogi se pitaju što je s onima koji su to činili u prošlosti?!

Papa je inače ponovio stavove svojeg ključnog savjetnika, bostonskog kardinala Seana O’Malleyja, koji je ranije prošlog tjedna izjavio da zločini i grijesi seksualnog zlostavljanja djece više ne bi smjeli biti tajni. (a do sada se prikrivalo sve!?)

“Svi mi imamo moralnu i etičku odgovornost prijaviti moguće zlostavljanje civilnim vlastima koje trebaju štititi naše društvo”, objasnio je O’Malley.

No prema mišljenju Petera Saundersa, međunarodnog vođe pokreta osoba koje su preživjele zlostavljanje, a koji je početkom veljače izbačen iz komisije kojom predsjeda O’Malley (zato što je navodno iskreno odgovarao u intervjuima) – vatikanska politika nema veze s istinom.

“Kad sam se susreo s papom i pridružio komisiji (u prosincu 2014. godine), mislio sam da se papa Franjo ozbiljno zalaže za promjene. No to više ne mislim. Ne vidim da su postignute ikakve veće reforme.”

Tijekom povijesti je Vatikan de facto davao imunitet kardinalima i biskupima uključenima u slučajeve pedofilije. Papa Franjo je pak osobno dvojicu biskupa koji su zlostavljali djecu protjerao iz crkve.

No bilo je i situacija poput onih u koje je uključen nadbiskup Robert Finn iz Kansasa, koji je ostao na istoj poziciji još više od godinu dana nakon što je osuđen za kazneni prekršaj, jer je štitio svećenika s dječjom pornografijom koji je na kraju završio u zatvoru zbog zlostavljanja.

Bivši nadbiskup John Nienstedt, koji je “reciklirao” zlostavljače i predsjedavao velikim skandalom, radio je još u siječnju u župi u Michiganu.

Moraju postojati transparentna pravila i kazne

“Vatikan mora postaviti pravila kako se će kazniti biskupe koji su zatvorili oči pred zlodjelima”, izjavila je sutkinja Vrhovnog suda Anne Burke, koja je uključena u osmišljavanje reformi za biskupe. Njih je pak javno kritizirala zbog neuspjeha u provođenju nulte tolerancije (na koju se se obvezali potpisivanjem Povelje 2002. godine) prema svećenicima koji su seksualni prijestupnici.

Finn i Nienstedt su prekršili sva pravila donešena Poveljom, katolički biskupi u SAD-u ih nisu javno osudili, a još se čeka komentar Vatikana.

“Trebala bi postojati pravila za nedolično ponašanje biskupa na globalnoj razini. Nadbiskup koji ‘vlada’ određenom regijom treba pravila kojih će se pridržavati i on sam kao i njegovi biskupi. Ako ih se ne pridržavaju, mora postojati kazna. Katolici koji sjede u njihovim klupama moraju znati koja su to pravila”, strogo je nastupila Burke.

Mnoge vjernike je na razmišljanje potaknuo i film nominiran za ovogodišnjeg Oscara – “Spotlight”, koji prikazuje kako su novine “Boston Globe” razotkrile veliki skandal o pedofilima u katoličkoj crkvi, pri čemu su se posebno okomili na tadašnjeg nadbiskupa koji je bio uključen u zataškavanje problema i preraspoređivanje svećenika zlostavljača po drugim župama.

Pod vodstvom pape Franje, poesbno je formirana vatikanska Kongregacija za nauk vjere, s ciljem rješavanja optužbi protiv biskupa.

No nikako da počne raditi kako treba, pa se vjerodostojnost vatikanske politike našla pod paljbom i mnoge zanimaju odgovori na dva goruća pitanja: Hoće li tribunal uzeti u obzir štetne presude protiv njihovih biskupa koje je donijelo demokratsko pravosuđe i hoće li papa Franjo donijeti zakon, pod crkvenim monarhistički upravljanim sustavom, prema kojem će biskupi i kardinali izgubiti svoje naslove i svećenička prava ako ih se proglasi krivima?

Mnogi biskupi uključeni u skandale, iz zapadnih zemalja, ostaju na svojim pozicijama. Među njima je posebno istaknuti kardinal Roger Mahony koji je između 2002. i 2006. godine potrošio milijune dolara na sudske i odvjetničke pristojbe i račune, kako ne bi morao dostaviti dosjee o pedofilima u crkvenim krugovima.

Državni tužitelj je želio optužiti Mahonyja da je “reciklirao” predatore (tj. rotirao ih po župama), a kardinal se pozivao na vjerske slobode odbijajući predati dosjee. U međuvremenu je došlo do zastare, te je strategija tužiteljstva pala u vodu.

Mahony se u međuvremenu susreo s mnogim žrtvama svećenika kojima se ispričao, a 2007. godine nadbiskupija je pristala isplatiti 775 milijuna dolara odštete preživjelim žrtvama, točnije njih 554.

Umirovljeni Mahony danas je nadbiskup emeritus i dobrog je zdravlja.
 
(express.hr/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , ,